dostałam zaproszenie na wspólne wypiekanie gofrów w ramach Wypiekania na śniadanie to trochę się zasmuciłam - nie mam gofrownicy. Dziewczyny jednak zaproponowały abym upiekła gofry z patelni i poszperałam trochę w necie i znalazłam gofry pieczone przez Jamiego Olivera na patelni grillowej i dzięki temu pomysłowi mam i ja gofry. Różnią się tylko kształtem bo smakują jak prawdziwe gofry z chrupiącymi(...)brzegami. Polecam wszystkim którzy tak jak ja nie mają gofrownicy aby takie placki - gofry sobie sprawili. Przepis na gofry zaczerpnęłam z Lisiej kawiarenki . Dodatek wody w gofrach sprawia że są bardziej chrupiące niż te na mleku. Gofry z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W. W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka(...)gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka. Przepis z mlekiem był wcześniej jako gofry lekkie i chrupiące
Kuchcik gotujelubi gofry ręka do góry... Na takie hasło od razu jestem skłonna unieść obie dłonie. Uwielbiam gofry, w szczególności z ogromną ilością bitej śmietany lub owocami. Najlepiej gdy te oba dodatki występują jednocześnie :) Dziś zapraszam Was na prosty i smaczny, a przede wszystkim sprawdzony przepis na śmietankowe gofry drożdżowe. Przepis spisało ode mnie już wiele koleżanek i każda była bardzo(...)zadowolona. Gofry są chrupiące i pyszne. A ich wykonanie jest bardzo proste. Gofry piekę wspólnie z innymi uczestnikami "Wypiekania na śniadanie" (https://pl-pl.facebook.com/wypiekanienasniadanie) Przepraszam za jakość zdjęć. Niestety mój sprzęt zaniemógł... Składniki: (na około 6-7 gofrów) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 2 1/2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 szklanka
Słodkie okruszkiGofrownica w naszym domu zdecydowanie nie jest sprzętem, który leży w kącie i się kurzy. Gofry przyrządzam na weekendowe śniadania, ale także na kolacje czy nawet obiady w ciągu tygodnia. Powiem Wam, że nawet bardziej lubię wersje wytrawne od tych słodkich. Możliwości podania są w zasadzie nieograniczone. U nas akurat królują wersje z warzywami i jajkami. Tym razem do posmarowania(...)gofrów użyłam pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Pasta ma w 100% naturalny skład i jest smakowicie doprawiona. Jest super opcją dla osób zabieganych, szczególnie dla unikających jedzenia mięsa jak my. Ja uwielbiam je do smarowania kanapek, czy właśnie gofrów i wytrawnych naleśników. Ale z powodzeniem nada się jak dodatek do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzone i ze smakiem
Mienta blogChrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej. Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas(...)wypiekania należy dostosować do indywidualnych parametrów posiadanej gofrownicy, u mnie było to około 7 minut bez otwierania gofrownicy. Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki
Kuchcik gotujelunchówek dla dzieci do szkoły? Czy skończyło się jak zawsze na kanapkach czy kombinujecie i urozmaicacie? Ja tylko ze swojej strony podpowiadam, że świetnie w tym temacie sprawdzają się gofry- bo dzieci je uwielbiają i można je zrobić na mnóstwo sposobów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry na słodko ( gryczane , ze szpinakiem , moje ulubione czekoladowe z cukinią(...)dynią ) oraz wytrawne ( ziemniaczane z serem , z cukinią i cheddarem ). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana ale jak lubicie słodkie można dodać łyżeczką cukru brązowego) i z kawałkami czekolady. Takiego gofra znaleźć na przerwie w pudełku to jest szczęście:) 5.0 from 1 reviews Bananowe gofry z czekoladą Drukuj Prep
Cooking for EmilyGofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy(...)krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest
Powiedz dietom nieGofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy(...)krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest
Powiedz dietom nieJuż od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie potrzebujemy..., bo za goframi aż tak bardzo nie przepadamy. Jakże się myliłam... Od tej pory gofry będą u nas często, bo są przepyszne, przynajmniej te z Liege (belgijskie), ciężkie, maślane, ze skarmelizowanym cukrem. Bajeczne, nie tylko(...)ciepło, mnie osobiście najbardziej smakowały, zimne i to nawet takie po 2-3 dniach. Inspiracją był program w tv właśnie o pysznych gofrach z Liege, po naciskach rodzinki, że oni takie chcą, cóż było robić, trzeba było zakupić maszynę do gofrów i rozpocząć produkcję swoich własnych, pysznych gofrów. U mnie w wersji orkiszowej (orygnalne są pszenne), z cukrem perlistym (bywa
Smaczne Zdrowewiem jak Wy, ale uwielbiam gofry, a przyznam się szczerze, że wieki ich nie robiłam. Zepsuł mi się piekarnik, a, że nie wyobrażam sobie kupnych słodkości to wybór padł na gofry, dobrze, że gofrownica jeszcze działa. Napiszę, że wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie(...)prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry
IzabelawkuchniGofry z bitą śmietaną i owocami! Takie poranki uwielbiam długie i leniwe. Rankiem na śniadanie można zjeść coś bardziej kalorycznego bez obaw, bo przez cały dzień zdążymy spalić ten posiłek. I chociaż gofry same w sobie nie są zbyt kaloryczne, to dodatki a jakimi najchętniej je jemu już niestety tak. Ale co tam! Raz na jakiś czas można zgrzeszyć ;-) Uwielbiam(...)gofry i pojawią się one dość często na śniadanie w moim domu. Przy przygotowaniu gofrów ważne są proporcje, gofry powinny być dość chrupiące, ale nie mogą być wysuszone. Moje dzisiejsze gofry pachną pomarańczami! Pycha! PRZEPIS NA GOFRY: - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki wody gazowanej - 1/4 szklanki mleka roślinnego - 1 łyżeczka cukru pomarańczowego - 1/2 łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIDzień dobry! Niedziela bez gofrów się nie liczy, prawda? ;-))) Dlatego zapraszam Was gorąco do wypróbowania tego bardzo smacznego przepisu na śniadaniowe gofry, podane na słodko! Zdjęcie wykonałam aparatem Lumix Panasonic, w ramach Konkursu Fotograficznego Panasonic. Gofry są przepyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Przepis podaje poniżej ;-) #LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH BEZGLUTENOWE GOFRY: - 200 ml mleka bez laktozy - 100 g mąki kokosowej(...)łyżki zmielonych migdałów - 2 jajka rozmiar L - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo owoce do podania Jajka utrzyj mikserem na puszystą masę, dodaj mąkę kokosową, jaglaną i pozostałe składniki. Gofry smażymy na gorącej gofrownicy przesmarowanej olejem np. kokosowym. Do gofrów nie dodałam żadnego cukru, ponieważ mleko bez laktozy jest bardzo słodkie, i słodkość gofrów była wystarczająca. Dla tych, którzy lubią
SMYKWKUCHNIWYTRAWNE GOFRY Z KASZY JAGLANEJ! W mojej kuchni nic się nie marnuje i powiem Wam, że najlepsze przepisy powstają w mojej głowie zazwyczaj wtedy kiedy lodówka świeci pustkami, bądź mam w niej tylko kilka składników i to zazwyczaj z pozoru do siebie nie pasujących. Tak powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej(...)banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe Jestem pewna, że do tego typu dań będę często wracać, bo ja uwielbiam gofry. Ale staram się ich unikać ze względu na nadwyżkę kalorii, a już swoją nadwyżkę kilogramów po zimie mam hehehe, więc trzeba zwracać uwagę na to co i jak się
SMYKWKUCHNIGofry to smakołyk, który uwielbiają wszyscy amatorzy pysznych słodkości. Ciepłe, chrupiące wafle z charakterystycznym kratkowanym wzorem dla wielu są synonimem lata, smakiem dzieciństwa oraz pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami. Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego(...)porażeniem prądem. Warto także stosować środki ochrony osobistej, jak na przykład rękawice oraz fartuch ochronny i w żadnym przypadku nie pozostawiać włączonego urządzenia w zasięgu dzieci. Jakość i smak gofrów w dużej mierze zależy od użytej receptury i proporcji poszczególnych produktów, jednak nawet najlepszy przepis nie będzie w stanie zagwarantować odpowiedniej konsystencji ciasta po upieczeniu, jeżeli nie zadbamy o odpowiednią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!