na ciasta - 2000 przepisów (strona:42/134)

Pierniczki po polsku 377

Pierniczki po polsku to pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po  upieczeniu są miękkie i puszyste.  Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej(...)Zaparzyć kawę i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać roztopione masło z miodem i kawę. Wymieszać. Na sam koniec wlać podrośnięty rozczyn. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem

Ugotować
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 196

zajęłam się ja. I też już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki(...)literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki 203

zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami-stempelkami(...)sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać

MyCookBook.pl
Świąteczne kluski z makiem 549

Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy

Garniec Magalie
Ciasto pietruszkowe 201

ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki(...)użyłam świątecznych foremek od PapilArt ) i pieczemy ok 50-55 minut w 180 st. C. Składniki na polewę gotujemy ok 5 minut aż się ładnie połączą, wykładamy na upieczone ciasto i gotowe. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 216

ciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę nawet pisać.  Są pyszne! Supełki św. Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej(...)dużej miski wkruszyć drożdże, wlać kilka łyżek płynu, rozetrzeć. Dolać pozostały płyn, połączyć. Dodać jajko, cukier, kardamon i sól. Zmiksować. Na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 232

upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne w obróbce, więc nikt nie powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów ;) Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 60 g cukru kokosowego 30 g syropu klonowego 25 g masła(...)łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko W rondelku podgrzać cukier, masło i syrop. Gotować ok. 2 minut, ostudzić. Do misy miksera włożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodać płynne składniki z rondelka, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto

FitKot
Naleśniki z serem i pomarańczami 179

ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy je bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI  oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody(...)jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki

SMYKWKUCHNI
Kruche rogaliki z masą makową 192

rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować na omączonym

Ugotować
Świąteczne ciasteczka kakaowe 219

mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy.  Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa.  Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami(...)grubość max. 5 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 - 10 min.   Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją

Moniki Smakołyki
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 382

krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie(...)mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować

Passions hobbies life
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 164

możliwe najzdrowszych, najbardziej naturalnych składników, ograniczając przy tym ilość cukru i tłuszczu.  Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej.  Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem lub roztopioną białą czekoladą ( w wersji mniej fit  😋). Ja miałam do dyspozycji dżem truskawkowy 100%, który idealnie wpasował się w delikatny(...)naturalnego kakao kilka łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie) żółtko Wafle drobno rozkruszamy w misce (można się wspomóc malakserem). Łączymy w jednym naczyniu z kakao, cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto.  Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).   na jaglaną masę  100 g kaszy jaglanej

Kuchnia Ellie
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 157

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać

królestwo garów
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 172

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia(...)posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce  na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką

Tradycyjna Kuchnia
powidła z dyni 182

składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy

Domowy Smak Jedzenia