zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałe produkty i wyrobić ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 15 minut, a gdy zacznie rosnąć wyrobić. Gotowe ciasto można formować na dwa sposoby: 1/ Porcje ciasta nabierać(...)łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pól łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, i odłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką. 2/ Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm , mocno podsypując mąką by się nie kleiło, szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Ja nadziałam pączki konfiturą po usmażeniu, w obawie że wypłyną. Użyłam do tego dekoratora do pączków
Na słodko lub wytrawniedomu zmęczona, ale było to przyjemne zmęczenie ;-) Postanowiłam upiec coś na szybko i jak zwykle okazała się nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeżeli będzie suchy to można
Na słodko lub wytrawniemiski, zostawić sobie 3-4 łyżki,dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier(...)mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,pieczemy ok 35 minut
Anioły w kuchninajlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300 wody360 g maki żytniej chlebowej (typ 720)Wszystkie składniki wymieszać, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji. Składniki na ciasto właściwe:230 g maki żytniej typ 720300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 400 g wody1 płaska łyżeczka soli morski3 g drożdży instant (1płaska łyżeczka)+ cały zaczynDo zaczynu dodajemy wszystkie(...)składniki i wyrabiamy ok. 5 minut - tylko do połączania się składników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrastało dłużej). Następnie ciasto przekładamy do formy (moja 14 cm x 31 cm) wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie
Delicious Titbitsczasie ostatniego pobytu u Rodzinki udało mi się dogrzebać do jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi(...)wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plRewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier(...)waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa Serowa:Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier
Słodka StronaTortilla znana jest głównie z potraw kuchni hiszpańskiej oraz meksykańskiej. Odmian Tortilli jest bardzo wiele. U Polsce najbardziej przyjęła się wersja pszenna znana głównie z kebabów w cieście. Gotowe tortillę można kupić w sklepach jednak ich smak nie jest idealny i w dodatku te konserwanty... Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a mamy(...)szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli180 ml ciepłej wodyTortilla Placki - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Przykrywamy np. za pomocą miski, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło.Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy na cienkie placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków
Słodka Stronakażdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez(...)dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo
Słodka StronaOrzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:pół szklanki mleka (125 ml)2 czubate łyżki żelatyny200 g śmietanki kremówki 30%200 ml mleka skondensowanego150 g poziomek150 g jagódok(...)wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka.Moje posty
Słodka Stronawyjątkowy. Domowe Stripsy jak z KFC - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz cayenne)pieprzsól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto:2 jajkaszklanka mąki tortowejok. 150 ml mlekapół łyżeczki solichili w proszku (pieprz cayenne)pieprzolej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski(...)cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wbijamy jajka i doprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu i chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się
Słodka Stronapierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu.Pierogi z Pieczarkami - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło(...)kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło
Słodka Stronawszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka(...)łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem.Ciasto kruche:Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min.Masa serowa
Moje pyszne gotowanieprzykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min, aż podwoi swoją objętość.Następnie(...)już nam urośnie odrywamy od całości po kawałku ciasta, lekko go spłaszczamy na stolnicy. Nakładamy trochę dżemu i dokładnie zlepiamy. Spód (miejsce zlepienia) lekko oprószyć mąka i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta.Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość.Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem.Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki
Moje pyszne gotowanieKrojona dlatego, że jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :DSkładniki: (duża brytfanka prostokątna)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatkimargaryna5 żółtekcukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę)3-4 łyżki cukruPianka:5 białek2 łyżki cukru pudruNadzienie:5-6 większych jabłekcynamon2 łyżki cukruWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do miski z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać cukier pomieszać.Następnie(...)dać pokrojoną margarynę razem posiekać. Dodać żółtka i tą łyżkę mleka, dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie. Jedną trochę większa.Tą większą rozłożyć na brytfankę wysmarowanej leciutko masłem. Drugą podzielić na mniejsze kawałki i do zamrażalki (szybciej stwardnieją).Nadzienie:Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać.Nasz spód lekko oprószyć
Moje pyszne gotowaniecukruDodatkowosreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:CiastoMąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni
Moje pyszne gotowanie