na bulionie wołowym - 500 przepisów (strona:14/34)

Polędwiczki wieprzowe z grzybami 206

woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie :  Polędwiczki kroimy

Aromatyczne Podróże
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 136

sobie mówię. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA (przepis znaleziony na Kwestii Smaku ) (4 duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml brandy sól i pieprz do smaku bagietka ząbek czosnku 150g sera (najwięcej czadu daje gruyère, ale jeśli nie macie to może być jakiś inny dość intensywny

les mirabelles
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 149

podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 152

obrane ząbki czosnku i przepołowioną obraną szalotkę. Stawiamy na gaz i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Piwo straci cały swój alkohol, ale nie straci smaku. Po zredukowaniu piwa dolewamy bulion z rozmieszaną w nim mąką ziemniaczaną lub skrobią i cukrem Muscovado. Gotujemy całość na średnim ogniu bez przykrycia, aż odparuje 1/3 całego płynu a sos widocznie się zagęści i zrobi(...)pieprzu ½-2/3 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody 3-4 łyżki mąki do obtoczenia olej roślinny do smażenia SKŁADNIKI SOSU 400ml piwa typu american pale ale (APA) 400ml bulionu wołowego (może być z kostki, 1 cała kostka na 400ml wody) 3 ząbki czosnku 1 szalotka 2 łyżki cukru brązowego Muscovado 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub ryżowej

Karo in the Kitchen
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 177

minut. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej wołowinę, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Wciskamy przez praskę obrane ząbki czosnku. Wlewamy dwie i pół szklanki bulionu, wsypujemy przyprawy (bez soli) i całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom(...)szalotka) 2 średnie marchewki, ok. 200g 4 gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej lub ostrej papryki 6 łyżek masła klarowanego lub oleju sól pieprz

Karo in the Kitchen
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 233

doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje. Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa oraz uzyskania gęstej konsystencji

Nerds Kitchen
Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie 111

Zwłaszcza świąteczny lub na jakąś szczególną okazję, bo trzeba poświęcić na jej przygotowanie trochę czasu. Wbrew tytułowi może zadziwiać kolor sosu, ale wytłumaczenie jest proste: do duszenia użyłam również bulionu wołowego, bo akurat taki miałam w domu.   Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 łyżka suszonego majeranku kilka gałązek świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml białego wina Czytaj dalej

Pasja Smaku
Golonka w galarecie. 206

Składniki: Ok.1kg golonki, korzeń pietruszki, 2 lub 3 marchwie, kawałek selera, por, żelatyna na 2L, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, kostka bulion wołowy, troszkę vegety, średnia główka czosnku. Przygotowanie: Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości

W kuchni u Moniki
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 158

upałów o takiej skali, ale przyznajcie sami – kto z Was w czasie skwarów odmówi porcji pysznego chłodnika? Dawno temu, bazując właśnie na przepisie Neli, w przygotowaniu swojego chłodnika pominęłam wołowy bulion w gotowaniu buraczków (nie lubię smaku mięsa ani dodatkowego tłuszczu w botwince), śmietanę zamieniłam na kwaskowaty kefir, jogurt lub maślankę. No i swojego chłodnika nie podaję z gotowanymi krewetkami

Karo in the Kitchen
.872. gryka w nowym wydaniu 179

pisałam tutaj - zapraszam do poczytania , oraz na oficjalną stronę sklepu gdzie możecie zapoznać się z pełną ofertą. W swojej paczce znalazłam: kaszkę ryżowo-kukurydzianą , oliwę z oliwek extra vergin , bulion wołowy (którego z wiadomych przyczyn niestety nie użyję...), syrop z agawy oraz ciemną czekoladę słodzoną ksylitolem

breakfast of dreams
Smażona brukselka na ostro 244

chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Brukselkę blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy

Tajskie smaki
Treściwy krupnik na wołowinie. Danie dwa w jednym na zimne dni 161

składa, że krupnik jest zupą, która doskonale pasuje na tę porę roku. Kasza oraz warzywa dają energię i witaminy na męczące zimowe dni. A jeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi

Kuchnia po mojemu
Baeckeoffe 184

jest to smakołyk powszechnie znany w wielu krajach.  Na talerzu danie nie prezentuje się może porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np.  zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny

W kuchni wieczorem
Barszczyk czerwony i nalesniki z miesem czyli Zupowy Wtorek odc.43 160

dzieciństwa. Uwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko.Do bulionu wołowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z dyni 237

dynia, średnia 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 200 g warzyw mrożonych krojonych w słupki (lub świeżych) 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru 0,5 szkl. mleka pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam masala Przygotowanie Dynię pokroić na mniejsze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ozory w galarecie. 161

puszka zielonego groszku, 3 jajka, kilka listków zielonej pietruszki, włoszczyzna, kostka wołowa, żelatyna - ilość zależy od ilości ugotowanego bulionu. Przygotowanie:     Ozory ugotować - 1h30min. Obrać i pozbyć się ślinianki. Pokroić w paski. Ugotować bulion z włoszczyzny razem z kostką wołową. Ugotowany bulion przelać przez sitko - w tym momencie najlepiej odmierzyć jego ilość by wiedzieć ile wsypać żelatyny. Następnie ponownie

W kuchni u Moniki
Karkówka z pieca z warzywami 202

siebie dzięki mięsu i warzywom . Składniki:   karkówka 8-10 plastrów  pomidor 4 szt   kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży bulion drobiowy lub wołowy 500 ml sól i pieprz do smaku    Dodatkowo: ziemniaki 1 kg   Wykonanie:   Pomidory sparzyć ,  zdejmujemy skórkę  i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego(...)plasterki i dodajemy do pomidorów . Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów . Smażymy na rozgrzanym  oleju karkówkę z obu stron , przekładamy na warzywa. Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) . Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny. Pół  godziny przed końcem gotujemy ziemniaki

Różowa kuchnia
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 240

Pradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany(...)Zachęcam do wypróbowania tego produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika

Codziennik Kuchenny
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 200

wytrawnego 1 czerwona cebula 1 suszona papryczka chili 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy(...)papierowy i odstawić. 4. Do garnka z zupą dodać bulion przecier lub sok, czosnek, rodzynki i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać czekoladę i ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i ewentualnie uzupełnić płyn bulionem. Podawać gorące, posypane świeżą kolendrą.   Zupa inspirowana przepisem na zupę wołową z ryżem z książki "Zupy" Carole Clements, wydawnictwa Parragon

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 181

Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy. 2. Makaron ryżowy przygotowujemy

Tajskie smaki
Zrazy wołowe jak u babci 144

biała cebula – 150 g boczku chudego lub wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl(...)zrumienią. Zrumienione zrazy układamy w brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy

Pociąg Do Kuchni
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 192

kostka wołowa* WSKAZÓWKI:  Do smażenia używamy smalcu, ma on wyższą temperaturę dymienia od oleju rzepakowego, poza tym lepiej się komponuje z kapustą. Kostki rosołowe najlepiej zastąpić bulionem drobiowo - wołowym (wtedy nie dolewamy wody), jednak gotowe kostki również się sprawdzą. Pamiętajmy, że najlepiej wybierać te bez konserwantów. Można je znaleźć w każdym większym supermarkecie, a cena jest bardzo podobna(...)kostkę kiełbasę. Kiedy cebula się zeszkli, przelewamy całą zawartość do garnka. Pamiętajmy, by nie dopuścić do zbrązowienia cebuli, wtedy całość stanie się gorzkie. Do garnka dolewamy wody lub bulionu, tak aby mięso było jedynie przykryte, Następnie ścieramy na drobnych oczkach marchew i pietruszkę oraz dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie odcedzamy, ale nie wylewamy powstałego wywaru

Kuchnia od dwojga
Kremowa Jarzynowa 136

Lubię te zwykłe i te nieco zabielane śmietaną... a co jeśli tej śmietany jest dużo ?  No to wtedy mamy kolejną pyszną zupę jarzynową śmietankową :) Składniki: 5 L bulionu drobiowo - wołowy 3 duże ziemniaki 2 liście pory 1/3 selera 1 średnia pietruszka 1 ząbek czosnku 1 cebula Mieszanka warzyw: marchew, kalafior, brokuł ( polecam świeże) 2 -3 łyżki śmietany 18% sól

W Moim Magicznym Domu
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów 125

świeża bazylia – kwaśna śmietana (kilka łyżek) – 2 marchewki z bulionu – 1 mała pietruszka z bulionu – 3 ząbki czosnku – cebula opiekana z bulionu do zmiksowania – sól, pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody(...)korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki seler – cebula (obrana i opieczona nad palnikiem/ gazem, etc.) – kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz Wykonanie: Bulion: mięso opłukać (kurczaka można obrać ze skóry, jeśli jest dość tłusty); warzywa obrać, można pokroić. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, lekko podgotować, zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy

Pociąg Do Kuchni
Klopsiki z natką pietruszki 173

łyżka koncentratu pomidorowego  1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia  1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr 600-700 ml bulionu np. wołowego  1 łyżka mąki PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 185

zrobić to fioletowe cudo? -250 gram mielonej na Waszych oczach wołowiny -garść posiekanego czosnku niedźwiedziego świeżego -sól, pieprz -100 gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu drobiowo wołowego -gałązka lubczyku -30 gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut

BaRepas
Minestrone 209

możecie dać dowolne warzywa - grunt, żeby była przewaga pomidorów. Moja minestrone jest nieco lżejsza, idealna jako pierwsze danie, aromatyczna i pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki(...)pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki sól, pieprz, zioła prowansalskie wg uznania zielona pietruszka, bazylia do posypania 1. Warzywa, oprócz cukinii, pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, następnie resztę rozdrobnionych warzyw, podsmażać 5 minut.  2. Przełożyć do bulionu, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na tej samej patelni

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania