sera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić(...)zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomku serwuję ją przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – składniki: około 0,5 kg truskawek 3 cytryny 1 gałązka mięty 5 szklanek zimnej wody (niegazowanej ) około 6 kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – sposób wykonania: Truskawki oczyszczamy z szypułek i miksujemy blenderem. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a trzecią kroimy(...)dzbanka wkładamy pokrojone w plastry cytryny i zalewamy je pozostałymi 4 szklankami wody. Dodajemy również ostudzony syrop z cukru. Następnie dodajemy gałązkę mięty i mieszamy. Do całości dolewamy zblendowany mus truskawkowy i dobrze mieszamy. Powstałą lemoniadę chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. kostki lodu dodajemy przed podaniem lemoniady. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Lemoniada truskawkowa pochodzi z serwisu Olcia
Olcia gotuje!przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze, dodałam ją do babeczek. Dodatkowo, żeby uzupełnić sobie deser w posiłek pełnowartościowy, dodałam mus truskawkowy i maczałam w nim babeczki. Istna uczta.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej -20 g mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku(...)foremek i pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 406 kcal B 18 g W 53 g T 13 g z musem 483 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuNiedługo nadejdzie nowe, ale na razie skupmy się na tym co było :-) Dżem truskawkowy-bardzo pyszny, gładki, bez dużych kawałków owoców Przepis znajduje się tu KLIK Wspaniały truskawkowy deser z galaretką, bitą śmietaną oraz kaszą manną Przepis znajduje się tu KLIK Jogurtowiec zebra z truskawkami, lekki, pyszny :-) Przepis znajduje się tu KLIK Puszysty śmietankowo-kakaowy(...)łatwy i bardzo delikatny serniczek :-) Przepis znajduje się tu KLIK Letni deser z owocami z mascarpone i bitą śmietaną Przepis znajduje się tu KLIK Ciasto Afrodyta z musem truskawkowym Przepis znajduje się tu KLIK Kruche babeczki z owocami i kremem Przepis znajduje się tu KLIK Zapraszam, a już niebawem nowe przepisy z truskawkami i nie tylko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupolewała sokiem malinowym lub dodawała do niej dżem wiśniowy (tylko taki wtedy jadłam). Postanowiłam trochę uzdrowić ten posiłek. Zamiast cukru posłodziłam go erytrytolem i podałam w nowoczesnej odsłonie z musem truskawkowym z chia, które doskonale go zagęściły, zaś kaszę ugotowałam na gęsto. Schłodzony może być świetnym deserem na lato, a na ciepło śniadaniem przenoszącym nas w przeszłość. Wiem(...)Składniki na 4 porcje: Kasza manna: 3 szklanki mleka (750ml)* 8 łyżek kaszy manny (u mnie orkiszowa Radix-bis) 2-3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła opcjonalnie aromat waniliowy Mus: 200g truskawek (będą pasować też maliny lub borówki) 1 łyżka chia 3 łyżki wody *w wersji wegańskiej i bez laktozy wystarczy użyć mleka roślinnego Przygotowanie: Mleko zagotować. Do gotującego się
Fabryka pomysłówLetni deser lodowy mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego. 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 4 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki cukru pudru 100 g pistacji 50 g pestek dyni w czekoladzie 50 g orzechów laskowych prażonych 500 g truskawek(...)ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje, pestki dyni i mieszam. Formę o wymiarach 23x10 cm wykładam całą folią spożywczą
wesoła kuchniażyczenie Taty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:)Składniki:opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych)opakowanie mascarponemałe opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem(...)stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam do lodówki na minimum godzinę
Magiczna kuchnia Dariizmiksować robotem. Masa truskawkowa - 0,5 kg truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści(...)smaku agrestowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodać mus truskawkowy i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać. Do połączenia się składników. Natomiast do drugiej części masy serowej dodać masę borówkową i również za pomocą łyżki dokładnie wymieszać. Przełożenie
Ciastka - domowe słodkościSkoro mamy sezon truskawkowy to i ja nie będę się wyłamywać.Dlatego przygotowałam fantastyczny deser ,który mnie osobiscie zasmkował i dość często go robię na podwieczorek bo ma tylko 115 kcal.Polecam ten deserek dla dużych i małych. 1/2 kg.truskawek 1/2 szkl/płatków owsianych 1/4 szkl.płatków migdałowych 1/4 szkl.posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 op.jogurtu 0% naturalnego ********************************************** Płatki(...)sposób przygotowujemy płatki owsiane ,wymieszać je z migdałami oraz z orzechami.Truskawki myjemy,usuwamy szypulki .Połowę pokroić w plasterki ,resztę zmiksować z łyżką cukru. Do pucharków nakładamy warstwami mus truskawkowy,jogurt , uprażone płatki , jogurt,płatki oraz truskawki.Od razu podajemy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna. Przepis na średnią prostokątną blachę Spód: 1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki(...)Ostudzić. Masa serowa: 1 kg chudego sera zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki niebieskie 2 galaretki zielone 2/3 szklanki mleka cukier puder do smaku Mus truskawkowy: 1 szklanka wody 500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno
Czerwień i błękitserem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu!A dziś mam dla Was przepis na kolejne – tym razem z musem truskawkowym i czekoladą.W sklepach są już pierwsze truskawki , dlatego też nie mogłam się opędzić.I choc nie są tak smaczne , jak te , które będziemy mieć w lecie(...)PRZYRZĄDZENIA :Mąkę , proszek , sól , mleko , olej i jajka dokładnie mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.Odkładamy w ciepłe miejsce.Śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy pokrojone truskawki i cukier.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Przygotowanym musem nadziewamy naleśniki , zwijamy w roladki , polewamy roztopioną czekoladą.Zajadamy!Smacznego
Ostra na SłodkoBłyskawiczne lody truskawkowe i bananowe to smakowity, orzeźwiający a przede wszystkim bardzo łatwy do przyrządzenia deser w sam raz na upalne letnie dni. Przygotujecie je bez maszynki do lodów i bez dodatku jajek. Błyskawiczne lody można zrobić ze swoich ulubionych owoców sezonowych lub bez ich dodatku, wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów. składniki na około(...)puder i wszystko dokładnie łączymy mikserem, zmiksowaną śmietanę dzielimy na dwie równe części. Jedną część śmietany wlewamy do zblendowanych bananów i całość dokładnie razem łączymy, pozostałą śmietanę mieszamy z musem truskawkowym. Tak przygotowane masy lodowe wstawiamy wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc, w trakcie mrożenia jeszcze i kilkakrotnie mieszamy. Artykuł Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe
Smakowite DaniaDziś proponuję wam domowe lody truskawkowe .Zrobione bez maszyny , potrzebują trochę więcej pracy i cierpliwości , ale trud się opłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem(...)oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem na jasny ,puszysty krem .Krem dodawać do mleka ,cały czas mieszając .Ma lekko zgęstnieć ,nie może się zagotować ,bo lody się zważą!.Dodać mus truskawkowy i wymieszać . Lody przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Wyjmujemy je co pół godziny i miksujemy ,czynność powtarzamy 6 razy .Wtedy nie będą miały kryształków lodu .Smacznego. Przepis
Ladylaura.podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki soli około 1 szklanka ciepłej wody Mus truskawkowy: 30 dag świeżych truskawek 30 dag serka homogenizowanego waniliowego Dodatkowo: około 20 dag świeżych truskawek 5 dag mlecznej czekolady sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)mniejsze kawałki. Następnie na każdy krążek nakładamy po kawałku truskawki i zlepiamy pierogi. 3. Gotowanie: Tak wykonane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy. 4. Mus: Truskawki na mus myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i razem z serkami miksujemy blenderem na gładki mus. 5. Przygotowanie czekolady: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 6. Podanie
Izabelawkuchnidefinicji). Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie i gotowanie kaszy. Można użyć takiej z poprzedniego dnia, z obiadowych resztek na przykład. Do musu truskawkowego dodałam kremu balsamicznego - kupiłam to cudo przy okazji poprzedniej wizyty w Polsce, i pomyślałam, że do truskawek pasować będzie (tak jak balsamiczny ocet). Nie myliłam się. To połączenie nieoczywiste, lekko(...)dobre - jak ktoś nie wie (C.), co tam w środku jest, to z pewnością się nie domyśli, że chcecie mu podać nieco zdrowszą alternatywę. Spróbujcie koniecznie! Jaglane brownie z musem truskawkowo-balsamicznym Składniki: (na blachę 22x30 cm) 160 g suchej kaszy jaglanej 400 ml gorącej wody 50 ml oleju 3 jajka 150 g cukru 125 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrze