Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo
Karo in the Kitchensera żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypior PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy odcedzony makaron oraz pokrojone korniszony. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę - dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatkę brokułową . Do garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli zagotować. Brokuł podzielić na duże różyczki. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować dodać brokuł. Gotować przez 6 minut. Ugotowany brokuł wyłożyć na durszlak i wystudzić. Szynkę pokroić w cienkie paski. Jajka ugotować na twardo. Powinno to zająć 7 minut. Ugotowane obrać i pokroić w dużą kostkę Ogórki kiszone obrać(...)dodatkowa sól nie była potrzebna. Jeśli sałatka wyda wam się niesłona to lekko ją posólcie. Użyłam szynki z kurczaka . Można oczywiście sięgnąć po dowolną szynkę wieprzową czy z indyka. Brokuła nie należy zbyt długo gotować. Straci swój kolor i nabierze nieprzyjemnego zapachu. Lubisz brokuły? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową . The post Sałatka brokułowa z jajkiem
mecooksmałym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby (pokrojone na średniej wielkości kawałki - wcześniej obgotowane przez 10 minut w osolonej wodzie). Gotujemy jeszcze około 35 - 40 minut - szynka musi być miękka. Na koniec zaprawiamy śmietaną, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym
Lena Gotujeszczypta soli szczypta cukru Na sos: 1 opakowanie warzyw na parze Hortex (można użyć dowolnej mieszanki) około 200 ml śmietanki 30% około 3 łyżki oleju 5-6 plasterków ulubionej szynki świeżo mielony czarny pieprz do smaku świeżo mielona sól ziołowa do smaku Dodatkowo: listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Jak przygotować pampuchy? Odlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy(...)wielkość). Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na stolnicy oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Gdy zaczną rosnąć gotujemy je na parze około 10 minut. Pampuchy powinny ładnie urosnąć i się napuszyć. Jak przygotować nasz sos z warzywami i szynką? Warzywa smażymy na oleju (bez przykrycia). Rada: Jeśli w wybranej mieszance są plastry ziemniaków można odłożyć
Słodkie okruszkiwiecie nie kupuję już sklepowych wędlin, ale szynki, które do tej chwili robiłam były gotowane. Postanowiłam upiec coś do kanapek czy na obiad tak dla odmiany!Odeszłam trochę od "zer i jedynek" i oprócz typowych przypraw dodałam kardamon i goździki. Może dla niektórych z Was to codzienność, ale dla mnie - niemały eksperyment! Aromat pieczonego mięsa rozchodził się w całym domu
Kuchnia Beatyjakichś konkretnych proporcji, po prostu ile będziecie chcieli tyle dacie poszczególnych składników. Napiszę tylko co dać trzeba. makaron rurki papryka świeży ogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Fetę też jakoś tam kroimy jak nam wyjdzie. I tak się
Marder&Marder ManufactureWszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące. Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną suszoną szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco wcześniej, aby zdążył się wytopić i nabrać(...)bieżącą wodą, kroimy na około 4 cm kawałki (lub krótsze jeśli szparagi są bardzo grube). Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, pomidorki i szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy na sicie. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę (około 2 minuty
cool and mintyłyżki ew. paprykowe pestki słonecznika Paprykę osączyć z zalewy i zmiksować, nie musi być na gładko. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką. Paprykę przełożyć da saganka, dodać szynkę i zalać rosołem. Gotować 7 minut a potem doprawić chrzanem, sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem. Do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy
Smaczne mojeMój niedzielny obiad. Przeważnie w niedzielę, gotuje mąż, taka nasza tradycja :) Tym razem był w pracy,więc musiałam gotować sama :) Zrobiłam taką szynkę w sosie. Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień
Agusiowe smakołykiZima trwa, więc na stole dania raczej konkretne, sycące, rozgrzewające i dodatków łatwe do przygotowania, takie są gulasze. Tu nie trzeba wielkiej filozofii, wystarczy kawałek mięsa
Bernika - moj kulinarny pamietniksłoik (500 ml) pieczarek marynowanych 2 czerwone cebule 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka sól pieprz majonez natka pietruszki do dekoracji 1. Tortellini z szynką i z serem gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę czerwoną i pieczarki marynowane kroimy w kostkę. 3. Kukurydzę i groszek z puszki odsączamy. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą
Kuchnia u Bietkiminutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę i przyprawić. Uważajcie z przyprawami bo boczek i szynka są dość słone. Gotować jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem.Posypać utartym żółtym serem
Agusiowe smakołykikilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada! Cordon bleu to klasyk
Karo in the Kitchenkonkursie „ ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ”. Postanowiłam przyjąć wyzwanie i stworzyć kilka przystawek, które mam nadzieję, będą zasługiwały na miano tapasów w hiszpańskim stylu. 12 surowych ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól
królestwo garów