naszej kuchni zaczynają królować truskawki. Można z nich wyczarować pyszne desery lub dania obiadowe na słodko - u nas właśnie dzisiaj taki obiad. Ryż z dodatkiem słodkiej śmietanki z musem truskawkowym. Ja użyłam jedne z ostatnich truskawek w syropie jakie miałam w piwnicy. Smaczne i szybkie danie, bardzo smakuje dzieciom. Dla alergików nie dodajemy śmietany. 2 torebki ryżu 0,5 litra(...)pokrywką i odstawić na kilka minut. Truskawki świeże lub mrożone zmiksować, można dodać odrobinę cukru (ja zmiksowałam część truskawek w syropie, część zostawiłam do dekoracji). Ryż podawać ciepły, polany musem truskawkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem truskawkowym Eterno stał się bardziej wyrazisty w smaku, a naleśniki zniknęły z talerzy w zastraszającym tempie. Nikt by nawet nie przypuszczał, że tego dnia nie miałam weny na gotowanie, a naleśniki to naprawdę kilka(...)łaciate naleśniki. Usmażone układałam na talerzu, jeden naleśnik na drugim. Jak usmażyłam wszystkie naleśniki każdy posmarowałam serem, poskładałam jak krokiety, przecięłam po skosie, ustawiłam na talerzu, którego dno zalałam musem truskawkowym. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni migdałami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedrożdży 1/4 kostki margaryny lub masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego) Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami(...)przykryć miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku
Monia miesza i gotujeKremówkę podgrzewa się z żelatyną, a po zastygnięciu podaje najczęściej ze świeżymi owocami, musami czy syropami. Ja przygotowałam wersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka mleka 1 laska(...)wodą, aby odstała od ścianek formy, w której się znajduje. Odwracamy foremkę i umieszczamy deser na talerzyku (czasem trzeba przy wyjmowaniu delikatnie wspomóc się nożem). Na koniec polewamy wierzch musem truskawkowym. Smacznego
MyCookBook.plDzisiaj na obiad polecają się puszyste naleśniki nadziane musem truskawkowym i plasterkami świeżych truskawek. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Usmażone naleśniki są miękkie, puszyste i lekko maślane w smaku. Poniższe naleśniki świetnie się sprawdzą na piątkowy obiad lub słodki podwieczorek. Składniki na 5-6 sztuk: 1 niepełna szklanka mąki pszennej (125 g) 1 szklanka(...)minut. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło. Całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Wylać ciasto (1 naleśnik = 1 chochla) i na średnim ogniu usmażyć naleśniki. Gotowe podawać, np. z musem truskawkowym (wystarczy za pomocą blendera zmiksować truskawki wraz z niewielką ilością cukru) i plasterkami świeżych truskawek. Etapy przygotowywania ciasta naleśnikowego Smażenie naleśników Nadziewanie naleśników
Ugotowaćmomentu rozpuszczenia się batonów. Studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mocno się schłodziło. Na drugi dzień dodajemy ser mascarpone i ubijamy całość na puszystą masę. Mus truskawkowy: · 500-600 g truskawek · 2 galaretki truskawkowe(...)jednego biszkoptu 4 kwadraty. Pierwszy blat układamy na paterze i delikatnie go nasączamy (nie możemy zrobić tego za wiele, ponieważ tort będzie pokryty ciężką masą cukrową), wykładamy część tężejącego musu truskawkowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Nasączamy go delikatnie i wykładamy część masy MilkyWay. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Całość smarujemy dokładnie masą maślaną, starając się jak najwięcej wcisnąć
Malinowe Pocałunkiwłoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki cukru owoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy : Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki(...)masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem. Na "szczycie" deseru wykładamy owoce: truskawki, maliny, borówki
Smakowity Blog Kulinarnyuzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie. Ja najbardziej lubię naleśniki w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Bezglutenowe naleśniki kasztanowe Drukuj Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100ml mleka kokosowego 100ml wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100g mąki(...)pożądanej konsystencji. Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche. Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową . Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao
Book of spellsmąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: mus truskawkowy Orzechy nerkowca zalałam wodą i odstawiłam na noc, by napęczniały. Kruchy spód: Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, nakłułam(...)Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na upieczony i schłodzony sernik wyłożyłam czekoladę oraz mus truskawkowy. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki
nietadietaPanna Cotta, to deser pochodzący z Włoch. Jest prosty w wykonaniu. U mnie w wersji z musem truskawkowym, ale możliwości jest bardzo wiele. Można wykorzystać inne owoce lub polewę czekoladową. Moja panna cotta wyszła niska z powodu dużych miseczek. Lepsze są mniejsze i wyższe, wtedy deser ładniej się prezentuje. SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml śmietany 30% 100 ml mleka(...)zblendować (w razie konieczności dosłodzić). Żeby panna cottę łatwiej wyciągnąć z miseczek, to warto zanużyć je na chwilę w gorącej wodzie. Po przełożeniu na talerzyki udekorować truskawkami i polać musem truskawkowym
Passions hobbies lifeGorący okres już chyba za mną, powoli wracam do codzienności. Systematyczność wpisów więc wróci. Za tak długą nieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem . Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy. Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ): Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Krem cytrynowy(...)szklanki soku wyciśniętego z cytryn 1/2 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 100 g masła o temp. pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietanki 30% Mus truskawkowy: 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych ) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów tarta biała czekolada Wykonanie: Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu
kolorowotorcikowopysznego deseru z ich udziałem. Postawiłam na chia pudding z mleka kokosowego posłodzony odrobiną stewii z owocami sezonu, czyli truskawkami. Pudding z chia podałam w wysokiej szklance przekładając go musem truskawkowym. Tym samym powstał deser przypominający trifle , czyli keto chia trifle. Jest pyszny i – dzięki sporej zawartości chia – także bardzo sycący. Z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Wydaje(...)czym rozpuść dodając łyżkę wrzątku (w przypadku agaru należy zagotować z truskawkami). Truskawki zblenduj z rozpuszczoną żelatyną. W wysokiej i wąskiej szklance układaj na przemian pudding z chia oraz mus truskawkowy. Ścianki szklanki można uprzednio polać odrobiną rozpuszczonej czekolady. Schłodź w lodówce przez przynajmniej 0,5 h. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 450 kcal Tłuszcz
Modern Cave GirlPrzepis idealny na teraz? Mrożony i z truskawkami! I taki mam dziś dla Was – mrożone kwadraty z truskawkowym musem z dodatkiem nasion i kokosowym spodem. Niesłodki, zimny deser z truskawkami. Sprzymierzeniec w upałach i doskonały pomysł na przerobienie nadmiaru truskawek. Niskokaloryczny, bezglutenowy, wegański, mrożony smakołyk na powitanie lata. Jak znosicie upały? Emi w basenie u dziadków, ja w klimie(...)pracy, jakoś trzeba sobie radzić.. chociaż wolałabym opcje z basenem:) Print Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa Najlepszy deser na lato i upały – mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Mrożenie 2 hours Ingredients SPÓD 2 szklanki wiórków kokosowych 50 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 1 szczypta soli WIERZCH 2 szklanki
Cooking for Emilydłuższego zastanowienia odpowiem - sernik na zimno. Zatem przedstawiam kokosowe mini serniczki na bazie jogurtu greckiego, najeżone słodkimi, aromatycznymi truskawkami, na zdrowym owsiano- kokosowym spodzie, zwieńczone lekkim, orzeźwiającym truskawkowym musem. Lekko, smacznie i najważniejsze bez grama cukru, idealny fit deserek. Smacznego! SKŁADNIKI NA SPÓD: 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego(...)miód do przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę jogurtu, mieszam, potem dwie i gdy wymieszają się dokładnie składniki dodaję masę do jogurtu miksuje chwilę, dodaje truskawki i wykładam do papilotek MUS TRUSKAWKOWY: ok 20 dag. truskawek 2 łyżeczki miodu 2 łyżki żelatyny 3 łyżki wody WYKONANIE: mieszam żelatynę z wodą, zostawiam do napęcznienia gdy napęcznieje podgrzewam do rozpuszczenia blenduję truskawki dolewam
Upiecz sobie babeczkęwersję i lekko odtłuszczoną. Moja na bazie zwykłego mleka i mleczka kokosowego. Jeśli o mnie chodzi ta wersja dużo bardziej do mnie przemawia. Jest delikatna i lekka a dodatek truskawkowego musu dodatkowo wzbogaca jej smak. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 200 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 1/4 szkl mleka 13 g żelatyny truskawki chipsy kokosowe(...)schłodzenie spowoduje, że deser nie będzie miał widocznych warstw. Naczynia włożyć na kilka godzin do lodówki. Truskawki zmiksować na mus i nie słodzić. Przed podaniem polać na wierzchu musem truskawkowym i posypać chipsami kokosowymi
Ala piecze i gotuje