Składniki: szklanka mrożonych lub świeżych truskawek 1 dojrzały banan 2 brzoskwinie (bez pestek) miąższ z połówki świeżego ananasa (bez skóry i zdrewniałego środka) 2 szklanki soku
Czerwień i błękitLekki, owocowy, niezbyt słodki i łatwy do przygotowania deser, to propozycja dla osób, które chciałyby zrobić miłą niespodziankę bliskiej osobie. Deser od razu po przygotowaniu można jeść lub przygotować wcześniej i dodatkowo schłodzić. Przygotowując desery, staram się wybierać takie, które nie wymagają dużo pracy. Taki właśnie jest ten z mango i banana, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Delikatna bita(...)śmietana polana czekoladą z miodem i ekstraktem z wanilii, połączona z musem z mango jest przepyszna. Dodatkowo wierzch można posypać tak jak u mnie, płatkami migdałów lub ulubionymi posiekanymi orzechami. Serdecznie polecam 😊 Składniki: (na 2 porcje, pucharki 300 ml) 1 dojrzałe mango 2 małe dojrzałe banany 250 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Kuchcik gotujeUwielbiam serniki… ale to już wiecie. Najbardziej lubię, aby sernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto(...)zdecydoanie sernik! Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 2 opakowania cukru wanilinowego • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus śliwkowy • 1 szklanka wydrylowanych śliwek • 3 łyżki cukru Wykonanie: Sernik • Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały
To co kochammiękkie to połowę z nich przeciśnij przez sitko. Sok dodasz do lemoniady. Jeśli są twarde – potraktuj je blenderem, by powstał śliwkowy mus, który dodasz do lemoniady. Pozostałe śliwki węgierki zalej szklanką wody, dodaj mus ze śliwek oraz 3 łyżeczki miodu i odstaw na godzinę. Cytrynę polej wrzątkiem. Z połowy wyciśnij sok, drugą połowę pokrój na półplasterki. Dodaj(...)naczynia ze śliwkami. Dodaj listki mięty i wszystko wymieszaj. Tuż przed podaniem dodaj do napoju kostki lodu i pij na ochłodę Składniki 750 ml naparu z herbaty ziołowej lub owocowej, np. Pukka love (użyj 4 torebek) 250 ml wody 0,5 kg śliwek węgierek 3 łyżeczki miodu lub 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna (najlepiej niewoskowana, bio) pół pęczka mięty
Eat me! Fit me!Mrożony deser na bazie świeżego ananasa, zawierający tylko naturalną słodycz. Owocowe lody z pewnością będą hitem tego lata, pozwolą idealnie ugasić pragnienie kiedy żar leje się z nieba. Składniki: 500g świeżego ananasa 3 łyżki soku z cytryny 125ml wrzątku 2 łyżki miodu 2 łyżki stewii w proszku Wykonanie: 1. Ananasa obrać ze skórki, usunąć twardy środek, a miąższ pokroić(...)grubszą kostkę. 2. Wodę przestudzić, dodać miód, stewie i dokładnie wymieszać. 3. Kawałki ananasa przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem. 4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin, co pół godziny przemieszać
Szalona Kuchnia Ewelinypoście opisywałam słodkie desery i musy owoce od Justorganic przeznaczone dla dzieci. Większość okazała się trochę za słodka, dlatego aby zminimalizować intensywną słodycz nie należy ich podawać jako samodzielną przekąskę, a np. w towarzystwie innych produktów, u mnie były to płatki owsiane. Tak oto powstała delikatna owsianka, odpowiednio słodka, bez mleka krowiego, pyszna i zdrowa 😋 Składniki (2 małe porcje(...)płatków owsianych 1 szklanka wody 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) 2 miarki mleka migdałowego w proszku (Justorganic) owocowe puree z jabłek i rokitnika (Justorganic) Przygotowanie: Płatki zmiel przez chwilę w malakserze, aby je rozdrobnić. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Po ostygnięciu, kiedy będą delikatnie ciepłe wymieszaj je z miodem
Zdrowie na języku :PKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaPrzyznam szczerze- kiedy znalazłam ten przepis pomyślałam sobie "meh". Uwielbiam oryginalne tiramisu i nieskromnie przyznam, że mamy je z konQbkiem dopracowane do perfekcji. W jaki sposób jakiś mus rabarbarowy może ulepszyć już idealny deser? Rabarbar jednak rósł, inspiracji brak, pomyślałam sobie- niech będzie. Meh. Na wszelki wypadek zrobię z połowy porcji- jakby się miało okazać, że nikt nie będzie chciał(...)wybacza:-) W poszukiwaniu dobrego rabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej. Wszystko dzięki dodaniu ponczu z rumem- ostry smak alkoholu powinien dobrze przełamać słodycz musu rabarbarowego i masy serowej. I dokładnie tak jest- deser jest delikatny w smaku, ale nie mdły. Idealny. Wybaczcie beznadziejne zdjęcia, ale nawet nie planowałam, że to ciacho nada się
les mirabellesilością śmietany i masła – tak, ma mnóstwo kalorii... ale jakie dobre), marchewka, ragout z jelenia, do niego sos demi glace z daktylami (tak, dziczyzna lubi się ze słodkimi nutami owocowymi). V. Kaczka gotowana w niskiej temperaturze, następnie lekko podwędzona; gruszka marynowana w szafranie, z dodatkiem anyżu i goździków; figi karmelizowane w cukrze, flambirowane w whisky, likier kawowy z wędzoną solą(...)zespół (no może z wyjątkiem szparagów, mi one nie za bardzo pasowały do całości). VI. A na deser lody, oczywiście, jak to bywa w kuchni molekularnej mrożone azotem. Mus z czerwonych jabłek; jadalny piasek z owoców leśnych; salsa paprykowa; lody lawendowe (nie przepadam za lawendą, ale w tym połączeniu można zaprzyjaźnić się z nią. Warto wybrać się do Lublina
królestwo garówsię 18 lat ... Ale kazdy wiek jest piękny i tak trzymać! Dziś pokaże Wam tort który upiekłam na moje urodziny. Mnie osobiście bardzo smakował, gościom też - a to najważniejsze. Owocowy, nie jest za słodki .... ale sami spróbujcie i to czym prędzej bo niebawem truskawki się już skończą! Składniki na biszkopt; 6 jajek 3/4 szkl. cukru pół szklanki(...)nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C. Mus truskawkowy i smietanowy - składniki; 1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan
Radość kipiąca uśmiechem.Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów. Składniki: Spód i
Truskawkowa FiestaRubinowe smoothie to warzywno-owocowa bomba witaminowa. Słodka i zdrowa. Robię ją w dwóch wersjach, które nieznacznie różnią się smakiem. Wariant pierwszy to niesłodzony koktajl z bananem, wariant drugi z jogurtem greckim dosładzam miodem . RUBINOWE SMOOTHIE wariant 1 Składniki: (1 porcja) 1 mały burak 1 pomarańcza 1 jabłko 1 banan (opcjonalnie sok pomarańczowy do rozrzedzenia koktajlu) Przygotowanie: Buraka, pomarańczę(...)jabłko obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Miksujemy w rozdrabniaczu, następnie dodajemy banana i całość blendujemy do otrzymania gładkiego musu. Mus opcjonalnie rozrzedzamy dodając sok pomarańczowy. Jeśli macie blender kielichowy wszystkie składniki można miksować razem. wariant 2 Składniki: (1 porcja) 1 mały burak 1 pomarańcza 1 jabłko 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego miód do smaku Przygotowanie: Buraka, pomarańczę, jabłko obieramy
Bon appetit mon amiekokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej? Deser podałam na talerzyku z serii DIAMENT GOLD_BOGUCICE Składniki: Semifreddo: 1/2 litra czerwonej porzeczki 100 g cukru trzcinowego brązowego 3 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej wody 1/2 litra kremowej śmietanki 100 ml mleczka kokosowego Sos czekoladowo-owocowy 10 dag mlecznej czekolady 1/2 szklanki soku(...)blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym. Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Polewa; Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy
Wanilia i Kardamonmrożonych truskawek 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki czerwonego soku owocowego 500 g świeżego ananasa (waga po usunięciu skóry) 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Idealnym rozwiązaniem na letnie upały jest smoothie - z warstwą z mrożonych owoców. Dolna, malinowo-truskawkowa warstwa jest bardzo gęsta, i dzięki temu pozwala na idealne rozdzielenie poziomów naszego smoothie. Z podanych powyżej składników otrzymujemy(...)szklanki smoothie. Do wysokiego naczynia przełożyć mrożone truskawki i maliny. Wlać sok, dodać cukier i za pomocą blendera ręcznego rozdrobnić owoce na gładki mus. Przygotować 4 pucharki lub szklanki. Na dno każdego z nich przełożyć po 2-3 łyżki musu malinowo-truskawkowego. Wstawić do lodówki. Ananasa obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera kielichowego. Dodać jogurt. Wymieszać
Świat Domowej Kuchnigreckiego (3 duże opakowania) 60g żelatyny w proszku 200g cukru pudru 350g jagód (borówek) 50g groszków z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona na małe kawałki Składniki na owocową galaretkę: 200g jagód 90g cukru pudru 100ml wody 20g żelatyny w proszku Dekoracja: garść jagód garść groszków z białej czekolady Wykonanie spodu: Masło stopić wraz z białą czekoladą w kąpieli(...)papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Docisnąć ręką, by masa dobrze się ułożyła w blaszce. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wykonanie masy jogurtowej: 175g jagód (połowę) zblendować na jednolity mus wraz z cukrem pudrem. Lekko podgrzać. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewać, aż do momentu
Mania Wypiekania