muffiny - 9033 przepisów (strona:228/603)

Muffinki szpinakowo-jabłkowe 161

Pyszne muffinki szpinakowo-jabłkowe. Miękkie, wilgotne, smaczne. Szpinak jest ledwie wyczuwalny, idealny pomysł aby przemycić go np. dzieciom. SKŁADNIKI: (na 15 standardowych muffinek)  3/4 szkl szpinaku rozdrobnionego* 1/2 szkl dżemu jabłkowego 2 jajka 1/4 szkl oleju 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli *jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy(...)wymieszać go z resztą mokrych składników. 2. Składniki suche - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól - wymieszać razem, a następnie ze składnikami mokrymi.  3. Foremki na muffinki (polecam silikonowe, bo papierowe trochę ciężko się później odklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości. 4. Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce.   Dla mnie najlepsze były na ciepło

Kto ugości moich gości?
Tiramisuuuuuuuuuu 512

Śnieg za oknem i  brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki

Humanistka w kuchni
Koktajl truskawkowy 178

25 dag truskawek 3 łyżki  cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus truskawki

Humanistka w kuchni
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym 168

3 litry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar

Humanistka w kuchni
Trufle z mascarpone w wielu odsłonach 149

25 dag serka mascarpone 15 dag kruchych podłużnych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru kawa rozpuszczalna kakao, migdały w płatkach lub zmielone, krokant orzechowy i inne…według

Humanistka w kuchni
Świąteczny barszcz biały 192

1.3 kg drobiowego mięsa mielonego 2-3 niewielkie cebulki 2 jajka 2 kostki rosołowe   kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka

Humanistka w kuchni
Śledzie egzotyczne 160

60 dag matjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag

Humanistka w kuchni
Tarta bananowa 153

ciasto: 30 dag mąki 10 dag masła 2 jajka 10 dag cukru pudru nadzienie: 4 banany 1/3 szklanki kremówki 15 dag masła 15 dag cukru wierzch

Humanistka w kuchni
Placki otrębowe: 221

3 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 180 g gęstego jogurtu naturalnego 150 g serka homogenizowanego 2 łyżki mąki kukurydzianej   słodzik do smaku łyżeczka proszku do

Humanistka w kuchni
Malinowa rozkosz 198

50 dag mrożonych malin 200 ml śmietany 30 lub 36% 6 łyżek cukru pudru krokant orzechowy lub czekolada do posypania Maliny miksujemy z połową cukru pudru

Humanistka w kuchni
Ziołowe grzanki 130

bochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić

Humanistka w kuchni
Potrawka pomidorowa 217

50 dag drobiowego mięsa mielonego  puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula oregano bazylia pieprz sól Podsmażyć mięso mielone, cebulę. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać pomidory

Humanistka w kuchni
Sałatka makaronowa 372

50 dag makaronu (najlepiej kolorowego) 30 dag szynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę

Humanistka w kuchni
Sernik wiedeński mojej babci 150

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Humanistka w kuchni
Ciasto z kajmakiem 153

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Humanistka w kuchni