Już dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super Tort Raffaello, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i
CiastkozercyPerfekcyjny duet na jesienne popołudnie: delikatne kruche ciasteczka imbirowe i gorąca herbata z domowym musem z żurawiny. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo! :) Moje ciasteczka
CiastkozercySzukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że
CiastkozercyDziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale
CiastkozercyU mnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta
CiastkozercyJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną – czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Wydawało by się może, że czekolada plastyczna
CiastkozercyDziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i
CiastkozercyŻeby przygotować halloweenowe babeczki mumie naprawdę wystarczy minimum zdolności manualnych – w końcu nie ważne czy bandaże będą prosto czy krzywo. W sumie nawet lepiej jak
CiastkozercyKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zwiększyłam tylko nieco
CiastkozercyPierwsza w tym roku propozycja na straasznie dobre słodkości na Halloween to potworki z brownie :) Przepis na brownie zamieszczam poniżej, piekłam ciasto na niedużej blaszce 20
CiastkozercyMam dzisiaj dla Was przepis, który niezmiennie kojarzy mi się z dzieciństwem i moją Babcią. U niej na racuchy z jabłkami mówiło się jabłka w cieście
CiastkozercyPuree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
CiastkozercySezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po
CiastkozercyDelikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i
Ciastkozercycynamonu szczypta soli 3 średnie dojrzałe banany 1średnie jajko ⅓ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki cukru kokosowego ( dałam ksylitol) garść posiekanych orzechów np. włoskich do posypania muffin Wykonanie: do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia, sodę , cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce blędujemy na gładką masę banany, jajko, olej, sok z cytryny oraz(...)cukier (użyłam ksylitol) do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do ich połączenia masę przekładamy do foremek na muffiny włożonymi papilotkami do ¾ ich wysokości , wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2017/09/najlepsze-muffinki-bananowe/
Słodkie zapomnienie