Dziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Pudding chia naprawdę nie jest trudny do zrobienia i
CiastkozercyCiastka z jabłkami, które chciałabym Wam dziś zaproponować to francuskie „Chausson aux pommes” czyli dosłownie kieszonki z jabłkami. Najlepsze na ciepło z jeszcze parującym
Ciastkozercymusu dyniowo-bananowego i delikatnie mieszać, tak aby powstała gładka masa bez grudek. Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do masy, wymieszać. Do przygotowanych foremek na muffiny, nakladać masę do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone, zostawić do przestudzenia. Na chłodne muffiny nakładać po łyżce kremu jaglano-kokosowego i udekorować pistacją
Banana SmilesDacquoise (dakłas) to francuski deser, który zupełnie nie przypomina tortów z bezy francuskiej (jak np. Pavlovy ). Spody są niższe i nieco „ciągnące”. W smaku
CiastkozercyHepburn to jej pseudonim), lecz artystki o pokolenie starszej, która w lach 2000 odebrała Oskara dla najlepszej aktorki kina lat 50. To właśnie ona stworzyła przepis na super proste muffiny czekoladowe. Pomysł wziął się stąd, że gdy była chora, sąsiad przynosił jej muffiny pieczone przez jego żonę. Gwiazda grymasiła, że z dużo w nich mąki. Wyszła z łóżka, poszła
Niedzielny kucharzognia, wsypać erytrytol i wymieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec posypać po wierzchu żelatyną i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać do niewielkich foremek na babeczki lub muffiny (średnica spodu musi być mniejsza niż tych, które używamy do ciastek). Wstawić do lodowki na ok. 15 minut do stężenia. Ciastka Masło rozpuścić, dodać jajko i zmiksować dodając erytrytol(...)uzyskania puszystej masy. Na koniec dodać pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Piec w formie do muffinów wlewając do każdego otworu 1/8 masy (ok. łyżeczkę) przez ok. 12- 15 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na niewielkim ogniu. Lekko ostudzić. Układać galaretki wiśniowe
Modern Cave GirlDżem śliwkowy to ostatnio u mnie temat na czasie. Moja mama ma w ogrodzie dużą śliwę, więc przyczyniam się trochę do wykorzystania tych rodzinnych plonów :) Mogło
CiastkozercyDzień dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami. Przepis na muffiny znalazłam tutaj ( klik ). Zamiast nutelli dałam krem czekoladowo - orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek
kruche babeczkiMagdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają
CiastkozercyKrem orzechowy, który chciałam Wam dzisiaj pokazać to wbrew mylącej nazwie nie pasta z orzechów do smarowania na kanapkach :) Będzie za to idealny do przełożenia ciasta
CiastkozercyPudding z tapioki to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek! Tapioka to rodzaj skrobii, otrzymywanej z manioku. Po ugotowaniu zamienia się w przezroczyste miękkie kuleczki. Sam
CiastkozercyCiasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego
CiastkozercyParis Brest to francuski deser, który powstał w 1891 r. z okazji wyścigu kolarskiego na trasie Paryż-Brest-Paryż. Podobno zyskał popularność dlatego, że jest bardzo
CiastkozercyDzisiejsze ciasto czekoladowe to mój zdecydowany faworyt w tej kategorii. Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe
CiastkozercyNajprostsze babeczki cukiniowe zrobione z ciemnej, pełnoziarnistej mąki, posypane borówkami. Bez cukru. Muffiny to idealne wypieki dla niedzielnych cukierników, czyli takich co to robić ciastek i ciast nie potrafią, bo wychodzą zawsze. Takie też są cukiniowe babeczki – proste jak dodawanie 2 i 2. Po prostu wystarczy połączyć składniki, przełożyć do foremek i upiec. Cukiniowe babeczki są wilgotne, aromatyczne, słodkie choć(...)wyrośnie podczas pieczenia. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Nakłuj patyczkiem wybranego muffina czy jest gotów – jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, babeczki możesz wyciągać, jeśli ciasto przykleja się do niego, zostaw w piekarniku na 3-4 minuty. Po wyjęciu babeczek
Niedzielny kucharz