Ciasto:2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju lub stopionego
kuchcikowniachyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły(...)sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)muffiny z borókamimuffinki z borówkami w foremkach silikonowych
Bon Appetit Małgorzatypropozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa: 3/4 szklanki mąki 3 łyżki cukru
Humanistka w kuchniBardzo się cieszę - dziś znów załapałam się na wspólne pieczenie w zacnym gronie. Tym razem obiektem naszego zainteresowania stały się muffiny wszelakie, przy czym głównym ich zadaniem było smakowanie dzieciom. Ja dzieci pod ręką żadnych nie mam, w związku z czym przetestowałam je na Bracie (który dzisiaj do nas wrócił), D. i Najlepszym Sąsiedzie. Zjedli. Smakowało. Choć. D. wyciągał cytryny(...)płynnego miodu1 jajko300 ml jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 cytryny70 ml olejudodatkowo:6 cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt i skórkę cytrynową, wymieszać. Wlać olej, połączyć.Wlać masę jogurtową do mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. W każdą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao50 g czekolady mlecznej3/4 szklanki
Emcia Pichcidrugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde). 4. Ciasto nakładam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając
Kulinarny PamiętnikMówiąc nieskromnie te placuszki są jednymi z najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam. Połączenie czekolady i pomarańczy uzupełnione aksamitnym jogurtem naturalnym smakuje naprawdę wspaniale. Składniki na 1 porcję
Chocolate Muffin BlogJedne z moich ulubionych choć zrobione dopiero pierwszy raz! Niezwykle aromatyczne i puszyste pancakes'y kokosowe podane z aksamitną polewą, obsypane wiórkami kokosowymi i całymi migdałami
Chocolate Muffin BlogCzekam aż przestanę się mieścić w drzwiach. Będę dzisiaj grzeszyć, tak bardzo grzeszyć... BROWNIE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ORZECHAMI LASKOWYMI Składniki: - 100 gram masła - 100 gram czekolady deserowej - 100 gram czekolady mlecznej - 100 gram czekolady gorzkiej - 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki mąki - 100 gram orzechów laskowych
Życie zamknięte w smakubrak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła 2 jajka łyżka soku malinowego (opcjonalnie) Składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ChilliJemysól. Wszystkie składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1,5 cm od brzegu. Piec w temperaturze
Trzeci talerzrajskie muffiny z wiśniami :). Składniki (20 sztuk): 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 kopiate łyżki kakao 170 g cukru szklanka mleka 80 g oleju 1 jajko
Apetyczna babeczkawilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 300 g gruszek 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę
Kulinarne przygody GatityNiecodzienne ciasteczka przygotowane bez użycia mąki. Ciekawe w smaku, mocno czekoladowe z aromatyczną skórką pomarańczową... Polecam! Składniki: 75 g posiekanej czekolady gorzkiej 120 g masła 200
Chocolate Muffin BlogMięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki
Chocolate Muffin BlogDobre rozwiązanie na deser dla dzieci, czy osób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami. Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku. Przepis na 12 muffin. Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki(...)jajka 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość tłuszczu w muffinach). Pieczemy
kuchnia do kwadratu