Najlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie
Słodkie PrzyjemnościZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 50
Emcia PichciA taką słodką niespodziankę mam dla mojego K. W ogóle pierwszy raz w moim życiu zrobiłam muffiny nie z paczki. I to dość niestandardowe. I
Mango Papajaznikają ze stołu w piorunującym tempie. Poniżej przedstawiamy przepis, który odgrzebaliśmy podczas sprzątania. Wycięty z jakiejś starej gazety, trochę zakurzony, ale jak się okazało zawierający recepturę na najlepsze czekoladowe muffiny, jakie kiedykolwiek wyszły z naszego piekarnika! Babeczki wyszły obłędne. Nie za słodkie, nie za gorzkie, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Co ważne, na drugi dzień są jeszcze
Kuchnia od dwojgaMuffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli: Składniki suche : 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku 0,5 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia) Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej Nadzienie : 12 łyżeczek masła orzechowego Przepis : Składniki suche(...)dokładnie mieszamy całość łyżką. Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką. Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany. Smacznego
Emcia PichciWprawdzie święta już dawno za nami , ale jeśli ktoś nie nasycił się świątecznymi wypiekami to polecam takie oto czekoladowe muffiny z korzennym aromatem i niespodzianką w środku. Piernikowy aromat z pewnością przypomni nam świąteczne dni :) Mocno czekoladowe , wilgotne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych . A dodatek śliwki tylko wzbogaca smak . Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła 4 czubate
Malinowa Kawiarenkapotrafi postawić na nogi. Ilość cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej czekolady. Ważne aby użyć dobrej jakości czekolady i kakao. Muffiny czekoladowe 350g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 400ml kefiru lub jogurtu naturalnego 160g masła 100g cukru 3 jaja 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka tabliczka(...)kakao, gotować, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Jaja wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz kefirem, następnie ciągle mieszając wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. * delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników. Muffiny przed
Zapiski Młodej ŻonyMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce
Słodkości i nie tylkoNawiązując do mojego poprzedniego posta - przedstawiam obłędnie czekoladowe muffiny. Przepis znalazłam gdzieś kiedyś w necie, i ponoć ma swoje źródło w przepisie Nigelli. Mimo, że piekłam te muffinki w ubiegłym roku, do dzisiaj pamiętam, że w mojej kuchni pachniało jak w fabryce czekolady. Muffiny wyszły przepyszne, szczególnie smakowały jeszcze letnie, kiedy rozpuszczona czekolada rozpływała się po zębach. Tak, tak, wiem
Kuchenne zapiski Edytysię do życia ... W moim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił
Garniec MagalieDzień dobry! Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina. Przepis jest na tyle fajny
Pora coś zjeśćjednolitej masy. Mase przekładamy do kokilek na muffiny. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Inne informacje Dodając do masy ok. 50-100 g drażetek czekoladowych uzyskamy wyjątkowo czekoladowe muffiny dyniowo-jabłkowe
KucharzycaPrzygotowanie muffinów czekoladowych jest prostsze, niż się wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut. Składniki (na 20 muffinów): 300 g mąki tortowej 150 g masła klarowanego 150 g gorzkiej czekolady 180 g drobnego cukru 6 łyżeczek kakao 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 3 jaja
W SMAKmuffiny i fajną książkę do pokazania. Muffiny zresztą wyskoczyły z tej książki :) Gdybyście tylko widzieli minę mojego syna jak mnie nakrył na tym, że cukinię zamierzam dodać do czekoladowych muffinów... :) Skończyło się całkiem dobrze, bo muffiny zjadł ze smakiem, ja zresztą też, bo były pyszne, a do tego mokre tak jak lubię i szybkie w przygotowaniu, czyli dla nas leniuchów
Blondynka Gotuje