Chcielibyśmy słodko pożegnać rok 2016. Muffinki śmietankowe z niespodzianką w postaci krówki wydają się być ku temu odpowiednie Mijający rok był dla mnie i Marcina jednym z najbardziej przełomowych w życiu. Wydarzyło się wiele wspaniałych rzeczy:) Z pasją nadal chcemy rozwijać naszego bloga, abyście mogli czerpać z niego inspiracje:) Ostatni tegoroczny wpis to propozycja dla wszystkich, którzy na ostatnią chwilę
Ania i Marcin gotująTakie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę cukru zrumieniamy
Bajeczna KuchniaDzisiejsze muffinki powstały na specjalne zamówienie urodzinowe dla pewnej młodej Panienki:) po ich dekoracji widać, że są dedykowane dziewczynce. Jednak niech to Was nie zmyli, sama babeczka jest pyszna a udekorować możemy ją dowolnie:) 10 sztuk 50 minut składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ania i Marcin gotująUbrane w kolorowe perełki i obsypane cukrem pudrem, imitującym śnieg. Będą nie tylko smakować Twoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladziewręcz się materializują. Zaczynają niezależny żywot. Dotyczy to również kwestii kulinarnych, bo (wspólne) jedzenie jest nieodłączną częścią jakiegokolwiek świętowania. Czy moje dzisiejsze babeczki mieszczą się w kręgu świątecznych skojarzeń? Muffinki jako takie wydają mi się zwykłymi codziennymi ciastkami, ale w wydaniu żurawinowo-pomarańczowym śmiało mogą pretendować do miejsca na bożonarodzeniowym stole. U mnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki
zadanie-gotowanierazem nie muffinki, a duże muffiny, które przygotowałam w uroczych papilotkach tulipan dostępne na stronie PAPILART. Muffiny są prawie tak duże jak kubek, więc zaspokoją głód na dłuższy czas. SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ szkl. mleka, 1/3 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego , skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, ½ szkl. jagód, 2 łyżki
słodki bratekGrudzień to zdecydowanie czas piernikowy nie wiem czy dlatego że przyprawy korzenne kojarzą się z nadchodzącymi świętami, czy dlatego, że rozgrzewają ale jakoś lubię wtedy wszelkie
Cynamonowe szczęściełyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Następnie łączymy zawartość obu misek. Masę wylewamy do foremek na muffinki, pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną
słodki bratekpieczenia, cukier, przyprawę do piernika, kakao, całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy do 3/4 wysokości bo ciasto ładnie rośnie). Babeczki
Słodkie okruszkiPrzepyszne i proste w przygotowaniu muffinki, które idealnie nadają się na zdrowy podwieczorek lub drugie śniadanie. Z dodatkiem płatków owsianych, jogurtu naturalnego j jabłek. Pamiętajcie, szczególnie na jesień, kupując jabłka wybierajcie nasze, krajowe, mają najlepszy smak a ich wybór jest ogromny 15 muffinek 40 minut składniki: 70 g brązowego cukru 70 g cukru opakowanie cukru waniliowego 170 g jogurtu naturalnego
Ania i Marcin gotujątemp. pokojowej. Całość ciągle mieszamy. Masę gotujemy tak jak polewę, tj. około 12-15 minut. Masę wystudź i odczekaj około 1-2 godzin, aby zgęstniała. Polej muffiny. Muffinki oblane polewą powinny być zjedzone w ciągu 1 dnia. Życzę Wam Smacznego! Wpadajcie na Facebooka https://www.facebook.com/smykwkuchni i Instagrama https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/
SMYKWKUCHNIczekolady Gorzkiej z bakaliami z Goplany masa jest doskonała. Polecam wypróbować. Dzieci będą zachwycone. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 12 Kolorowe muffinki CIASTO : 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/3 kostki margaryny barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, zielony, żółty MASA
Gotuję Testujęplastry sera 3 plastry szynki 1/3 pomidora trochę szczypiorku sól Jajka rozbić do miseczek (3 całe jajka do osobnej+ 3 żółtka, do osobnej 3 same białka). Foremki na muffinki natłuścić margaryną. Podzielić same białka między wszystkie 6 foremek, do każdej foremki dodać po trochu każdej z przygotowanych wcześniej składników, przyprawić lekko solą. Szynkę pokroić w plastry, tak samo pokroić
Gotuję TestujęMorzu Śródziemnym, lot balonem albo brytyjski oldtimer na weekend! Świetne nagrody, prawda? Zajrzyjcie na stronę www.tettea.com/survey-results ! Konkurs jest bardzo prosty - wystarczy uzupełnić ankietę i odpowiedzieć na pytanie konkursowe. Muffinki herbaciane z gruszką Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 3 jajka 50 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pora coś zjeśćóbki/) ok. 50 – 100 g roztopionej czekolady wykonanie: Każde ciasteczko rozdzielamy na dwie części (z białą masą i bez). Dwa ciasteczka z masą przyklejamy za pomocą czekolady do muffinki. Ciasteczka bez masy przekrawamy na pół (i tak powstały „brwi”) i przyklejamy za pomocą czekolady nad ciasteczkami z masą. Na każdym ciasteczku z masą przyklejamy po jednym cukierku
Domowy Smak Jedzenia