obiecałam muffinki będą dominowały w najbliższym czasieJTym razem do zrobienia nadzienia zainspirowały mnie ulubione czekoladki Mojego M. – Toffifee. Moje eksperymenty się powiodły, babeczki wyszły przepyszne, w połączeniu z maślanym kremem orzechowym… niebo w gębie. Jako podstawy użyłam ciasta z coca-colą. Oczywiście nadzienie możecie wykorzystać korzystając z innej bazy na ciasto, ale ta jest naprawdę smaczna i wilgotna. Babeczki przechowywane(...)cukier puder i wlewamy likier, aromat, śmietanę. Ucieramy, aż masa zrobi siępuszysta i gładka. Dodajemy orzechy i mieszamy. Krem można również zabarwićna dowolny kolor barwnikami spożywczymi. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy kremem oraz posypujmy wiórkami czekoladowymi
Mania Gotowaniadlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany 12% 200 g truskawek 100 g masła(...)można je lekko dosłodzić, a następnie zblendować. Gotową masę truskawkową wlać do śmietany i dobrze zmiksować. Włożyć do lodówki na godzinę. Małym nożykiem odcinać wierzch muffinki i rękawem cukierniczym wyciskać krem, nałożyć górę i na nią również wycisnąć nieco kremu truskawkowego
Passions hobbies lifezajadam z wielką przyjemnością! Robi się je błyskawicznie … a cały ich urok polega na fajnym ozdobieniu!Dziś mam dla Was przepis na kakaowe przepysznym kokosowym kremem!Polecam! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier – 3 łyżki- mąka pszenna – 0,5 szklanki- woda – ok.90 ml- olej – 100 ml- kakao – 2 łyżki(...)foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane
Ostra na SłodkoKrem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis
Za drzwiami kuchnimleka Pół łyżeczki cynamonu Łyżka oleju o neutralnym smaku Łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki brązowego cukru Krem: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego Łyżeczka ulubionej granoli Łyżeczka młodego jęczmienia Rozmrożoną dynię odsączamy z nadmiaru wody i blendujemy. Wszystkie składniki na muffinki łączymy ze sobą i miksujemy. Masę rozkładamy nakładając 2/3 wysokości papierowej foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni(...)małych foremek, więc czas pieczenia był krótszy. Gdy babeczki się pieką, przygotowujemy prostu krem. Granolę i młody jęczmień dodajemy do jogurtu i dobrze mieszamy. Tak przygotowanym, dobrze schłodzonym kremem, przystrajamy ostudzone muffinki. Dekorujemy miętą. Smaczne, szybkie i – co najważniejsze – zdrowe babeczki gotowe! Smacznego
MarcinChefMuffinki są z dodatkiem tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki) szczypta soli krem(...)piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni.Wystudzić na kratce. Miękkie masło utrzeć na puch,miksując dodawać masę orzechową aż powstanie puszysty krem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki
Kolorowa kuchnia ElkiPyszne piernikowe muffinki z powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Dodatek powideł sprawia że muffinki są wilgotne i długo zachowują świeżość. Idealne połączenie smaków, polecam na święta Bożego narodzenia. Muffinki upiekłam w papilotkach od firmy PapilArt . Składniki: Muffinki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 125 gram masła 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki powideł śliwkowych 1 opakowanie przyprawy(...)piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Krem cynamonowy: 350 ml. śmietany kremówki 30% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 śmietan-fixy Dodatkowo: Papilotki do muffinek PapilArt Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy
Bajeczna KuchniaDodatki: • ½ tabliczki czekolady • Krem kokosowy lub mocca Sposób przygotowania: 1. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać składniki suche. 2. W drugiej misce przygotować składniki mokre: jajko, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. 3. Do suchych składników powoli dodawać mokre. Wystarczy je połączyć zwykłą trzepaczką, dzięki czemu muffinki będą bardziej puszyste(...)Można też pozostawić masę bez dodatków i później włożyć do muffinek dowolny krem. 5. Do formy lub pojedynczych foremek włożyć papilotki. Wlać masę. Można wówczas włożyć po porcji kremu. 6. Piec muffinki 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 7. Babeczki można zrobić na wiele sposobów, dodając orzechy, suszone owoce, cynamon, kawę, czyli co nam przyjdzie do głowy. Smacznego
W mojej kuchniRafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje. Ciasto: jajko, szklanka mleka, 250g mąki pszennej, 90 ml oleju, 80g cukru, 80g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki(...)100g białej czekolady. Czekoladę stopić na parze i całkowicie ostudzić, uważając jednak, by nie stężała. Śmietankę ubić na sztywno, powoli wlewać stopioną czekoladę. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim muffinki. Źródło: Fuzja smaków
Z miłości do słodkościmuffinki robi się niezwykle szybko … a w czasie kiedy one będą nam rosły w piekarniku my możemy zając się kremem!Niesamowicie delikatny … słodki … wciągający …. Uroku dodaje lukier i kolorowa posypka. SKŁADNIKI:( 12 szt)MUFFINKI:- masło – 60 g- mąka – 220 g- cukier – 150 g- jajko – 2 szt- proszek – 10 g- kakao(...)szklDODATKOWO:- lukier – 150 ml- posypka – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI:Wszystkie składniki wkładamy do miksera (mąkę przesiewamy) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Przekładamy do foremek ( ja używam silikonowych , więc nie muszę ich natłuszczać ) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka ). KREM:Mleko zagotowujemy razem z cukrem i cukrem wanilinowym.Studzimy.Masło ucieramy mikserem
Ostra na Słodkomasła 100 g cukru 110 g mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową(...)Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fix. Ostudzonym muffinką odkroić górę i posmarować każdą kremem, nałożyć wierzch i też lekko musnąć kremem. Na koniec muffinki obsypać gorzką czekoladą startą na tarce
Passions hobbies lifeDziś klasyka gatunku, proste muffinki czekoladowe z kremem kakaowym. Na szybko, dla zapracowanych mam małych głodomorów :) Ostatnio niewiele mam czasu na cokolwiek, a czasem chciałoby się zjeść coś słodkiego. Te muffinki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, zawsze się udają i dają ogrom możliwości, bo można pokombinować ze smakami i dodatkami. Moje ulubione to właśnie te - czekoladowe z wiśniami w środku(...)dodać wiśnie, wmieszać w masę. Podzielić łyżką na 12 papilotek, piec w 180'C około 20 minut. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając kakao i cukier puder. Udekorować powstałym kremem wystudzone babeczki
Cakes By Kejtrazem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co dopełniło smak i wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam! Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru
Rozpustne gotowanieKolejna odsłona muffinek :) Tym razem duuuuużo czekolady :) Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, krem czekoladowy, polewa czekoladowa. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej(...)przykryła dno papilotki), nałożyć na nią około pół łyżeczki kremu czekoladowego. Całość polać masą- tak, aby przykryła krem czekoladowy. Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową. Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek. Smacznego
paapilotkaaszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 1/4 szklanki oliwy z oliwek 350 ml jogurtu greckiego krem czekoladowy Przygotowanie: Przygotuj foremkę na muffinki wyłożoną papilotkami i nastaw piekarnik na 175 o C. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszaj w jednej misce. Odłóż. W drugiej misce dokładnie wymieszaj składniki płynne (jajka(...)oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj łyżką. Papilotki napełnij masą do 1/3 wysokości, nałóż krem (nadzienie) i przykryj pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania
Kulinarna (nie)codzienność