śliwkowychdodatkowo:80 g masła100 g cukruMąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem i solą.W drugiej misce lekko ubić jajka, wlać olej, mleko i ekstrakt, połączyć.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać, tylko do połączenia składników.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę masy, na to łyżeczkę powideł. Na wierzch równomiernie rozłożyć resztę masy.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)możecie też użyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki
Taste Of My Dayjednocześnie takiego, żeby nie musieć wychodzić po nic do sklepu. Padło więc na... Korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszenne 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1 szklankę mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 pełniutkie łyżeczki przyprawy korzennej własnego wyrobu (przepis poniżej) mały słoiczek, ok. 200 g powideł śliwkowych (przepis(...)muffinek zużywam ok. 1/2 tego, co wychodzi z podanych składników. Natomiast jeśli chodzi o same muffinki, sprawa jest dziecinnie prosta. Na początek łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną. Następnie wlewam mleko i olej oraz wbijam jajka. Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników. Grudkami wcale się nie przejmujemy. Do foremek
Ratunku obiaddrobnych oczkach i odciśnijcie sok. Przepis podstawowy na muffinki wzięłam od Słodkiej Babeczki Składniki: ( na 12 klasycznych muffinek ) 280 g mąki pszennej 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g jogurtu naturalnego 150 g kwaśnej śmietany 2 jajka 75 ml oleju 1 szklanka startej, odciśniętej(...)Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę olej oraz tartą marchew. Do składników mokrych dodać składniki suche - wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto muffinkowe, do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić
kolorowotorcikowooraz kakao. W rondelku podgrzać mleko z cukrem oraz masłem - aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzone mleko wlać do mąki, dodać jajka i zmiksować. Powstałą masę rozlać do papilotek, w wierzch posypać pokrojoną białą czekoladą. Muffinki piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z przepisu wychodzi ok. 12-16 muffinek. Przepis jest drobną modyfikacją przepisu
Mania WypiekaniaTorcik ten powstał, bo marzyłam, by w końcu móc przechytrzyć liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać
Humanistka w kuchni3 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 180 g gęstego jogurtu naturalnego 150 g serka homogenizowanego 2 łyżki mąki kukurydzianej słodzik do smaku łyżeczka proszku do
Humanistka w kuchniObłędnie kokosowe muffinki z kokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu. Składniki: 6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki
Na Ciasteczkowych PapierachOwsiane muffinki z wiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. brązowego cukru demerara (jeśli chcielibyście użyć białego, to należy dodać go mniej, ok. 1/3 szkl.) 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 2 jajka 2 łyżeczki(...)kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest z grubsza koniec pracy
Ratunku obiadmają, a są słodkie - to zasługa stevii. A najlepsza jest w nich truskawkowa niespodzianka! MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 12 mufiinek ~130g (1 szklanka) mąki pszennej ~130g (1 szklanka) mąki razowej ~250g (1 szklanka) jogurtu naturalnego (użyłam takiego z 2% zawartości tłuszczu) ~2 duże jajka ~35 tabletek stevii - rozkruszyć ~3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie(...)upieczeniem Truskawki umyć i odszypułkować. W jednej misce wymieszać suche składniki (mąki, stevia, soda), a w drugiej mokre (jogurt, jajka, ekstrakt). Do miski z mokrymi składnikami przesiać suche i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Przygotować silikonowe papilotki na muffinki*,. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości, a w środek wcisnąć truskawkę. Postępować tak do wyczerpania ciasta i owoców. Włożyć muffiny
chili & sugarnadzieję, że muffinki posmakują! :) Przepis podaję na 'normalną' ilość muffin, ja trochę zwiększyłam ilość składników ;) MUFFINKI Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // 12 muffinek ~1 szklanka mąki pszennej zwykłej ~1 szklanka mąki pszennej razowej ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~200g jogurtu naturalnego ~2 duże jajka ~1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~budyń czekoladowy(...)jogurt z jajkami i ekstraktem. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać fruktozę / cukier i wymieszać (za pomocą łyżki, nie mikserem). Mleko zagotować (zostawić ok. 1/3 szklanki w której rozmieszać budyń wraz z fruktozą / cukrem). Gdy zacznie wrzeć wlać rozmieszany budyń i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotować foremki na muffinki (używam silikonowych, jeśli
chili & sugarSkładniki:1 kg sera zmielonego w wiaderku,4 jajka,1,5 szklanki cukru,1 cukier wanilinowy,1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 margaryny,biszkopty okrągłe,płatki migdałowe.Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem białym i wanilinowym na białą masę. Następnie dodajemy po łyżce sera i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń śmietankowy(...)oraz proszek do pieczenia. Kolejno wlewamy rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Na końcu dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Papilotki umieszczamy w blaszce na muffinki i wkładamy do nich po jednym biszkopcie. Wylewamy masę serową do 1/2 objętości. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni. Pieczemy niecałą godzinę
Aga w kuchniRazowe babeczki z jabłkami i cynamonem z owsianą kruszonką lub migdałami Długo eksperymentowałam z muffinami na mące razowej z dodatkiem jabłka i cynamonu. Większość przepisów daleka
Calzonella.comRewelacyjny krem bawarski jest w smaku i konsystencji podobny do deseru Panna Cotta. Deser jest przepyszny, kremowy, delikatny, puszysty i słodki. Podaje się go przeważnie ze
Kulinarne Fantazje MarioliPączkowe" muffinki PRZEPIS (źródło: link, 8 sztuk) Temperatura pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią) Składniki 60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki(...)Formę do muffinków lekko natłuścić masłem (lub wyłożyć papilotkami). Nałożyć ciasto do połowy foremki, nałożyć 0,5 łyżeczki powideł a następnie uzupełnić formę do 3/4 wysokości ciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję zmniejszyłam w por. do przepisu źródłowego) 60g rozpuszczonego masła 1/4 szkl. cukru + 1 łyżeczka cynamonu Jeszcze ciepłe babeczki zamoczyć
coolinarnastrefa.blogspot.com