Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa
Grunt to przepis!Z okazji Dnia Św. Patryka zapraszamy Was na nasze zielone mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym. Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki
Kuchenne WariacjeJak najlepiej rozpocząć ponury poranek? Koktajlem jagodowym z energią i kolorami lata... 1 szklanka tłustego mleka 1 szklanka maślanki 20 dag jagód łyżka złotego
Humanistka w kuchniżółtka, nadal ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy ser, ciągle mieszając. Do przygotowanej masy dodajemy cukier waniliowy, mleko skondensowane, oraz proszek do pieczenia oraz mąkę pszenna i mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i rozdzielamy pomiędzy nasze foremki najpierw jasną masę a później ciemną. Na wierzch
Krakowskie smaki Anipodobne) na spód tabliczka czekolady, kilka łyżek śmietany kremówki W małej miseczce mieszam cukier waniliowy ze zwykłym i mąką ziemniaczaną. Ser miksujemy z jajkami (można też wymieszać ręcznie) i aromatem pomarańczowym. Do masy serowej dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasteczka Oreo przepoławiamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i wkładamy ciasteczka suchą stroną do spodu. Masę serową przekładamy do papilotek
Ciastkozercykarmelowym posmaku - należy się lepsze traktowanie, więc umieściłam ją w muffinkach. Muffinki SKŁADNIKI (na 12 muffinek) 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 200ml mleka 90ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku do ciast pasta daktylowa 2-3 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie
ZofianaNowa odsłona szarlotki czyli muffinki szarlotkowe z najlepszego przepisu na szarlotkę. Zamiast w jednej blaszce upieczone w 20 papilotkach. Niesamowicie kruche, kwaskowe, cynamonowe i już poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek(...)Ciasto kruche • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki cynamonu Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche
To co kochamcałe mnóstwo różnorodnych potraw. Niektóre są nam przybliżone bliżej i dosyć dobrze opisane, zaś inne są wspomniane raczej ogólnikowo. I taką mniej jasną potrawą właśnie się zainspirowałam tworząc muffinki migdałowe. Cytat z książki: "W drzwiach stanęła jedna ze służących. W rękach trzymała tacę, na której stały dzbanek z kawą, filiżanka i talerz z różnymi rodzajami ciasteczek, w których(...)misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i olej, dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Muffinki można dodatkowo udekorować polewą czekoladową
Passions hobbies lifeCo zrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa
Humanistka w kuchniTort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a
Humanistka w kuchnipisać. Zapytam tylko - dlaczego ja tak rzadko robię muffinki? Wszystko, co najsmaczniejsze widać na zdjęciach. 14 mufiinów zniknęło w niecałą dobę, nas jest dwoje, rachunek jest prosty. ;) Przepis, lekko przez mnie zmodyfikowany, pochodzi z nru 09/2011 magazynu "Meine Familie&Ich", sąsiadował na jednej stronie z owym pysznym serniczkiem , który tak się podobał. Ale muffiny jeszcze przewyższają go smakiem, zapewniam(...)cukier zwykły i waniliowy) wymieszałam w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlałam mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksowałam, dodałam połówki śliwek, wymieszałam krótko i wypełniłam papilotki, ułożone w zagłębieniach blaszki, prawie do pełna (nie szkodzi, jak urosną większe). Piekłam 30 minut. Cukier puder wymieszałam z sokiem pomarańczowym. Lekko ostudzone muffinki dekorowałam lukrem
Kuchnia Prezydentowejutrzeć za pomocą miksera z cukrem oraz cukrem waniliowym na białą masę. Następnie nie przerywając mieszania dodać jogurt naturalny oraz olej. Miksować do połączenia składników. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym porcjami dosypywać do masy jajecznej, cały czas miksując, Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. 3. Formę na muffinki wyścielić papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 2/3 wysokości
Motylkowa KuchniaJuż kiedyś dodawałam ten przepis, ale postanowiłam go odświeżyć, bo w drodze do ideału wprowadziłam sporo modyfikacji. To nasze ulubione muffinki. Każdy po ich zjedzeniu robi wielkie WOW. :-) Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy
Szefowa kuchniprzetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks, makowiec, ciasteczka, muffinki lub sernik, odnajduje się równie dobrze w towarzystwie mięsa, kaczki, indyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami
Słodki KompromisDelikatne, kakaowe muffinki z dodatkiem brzoskwiń. Szybka, słodka przekąska. Polecam! :) Muffinki kakaowe z brzoskwiniami Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko cukier waniliowy brzoskwinie pokrojone w kostkę (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche
Smaki Nataliiodstawiamy do lodówki. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W osobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. 3. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Szefowa kuchni