Składniki: MUFFINY: 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej; 1 szklanka białego cukru; 2/3 szklanki miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej); 2 duże jaja (klasy L); 1 szklanka mleka. CUKIER CYNAMONOWY: 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 3 łyżeczki cynamonu; 230 g masła. DODATKOWO: Blacha do muffinek; Tłuszcz do wysmarowania(...)blachy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: MUFFINY: Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękką margarynę. Dodać cukier (1 szklankę) i wymieszać mikserem (przy pomocy mieszadła/mieszadeł), aż do połączenia
Gospodyni MiejskaMuffiny są pyszne i bardzo proste w wykonaniu, bo nie wymagają użycia miksera :) składniki:25 dag mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki dobrego, ciemnego kakao20 dag ciemnej czekolady (70 - 80 %), może być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki.15 dag cukru pudru250 ml mleka90 ml oleju1 duże jajoDekoracja: nutella, truskawki.Wymiesza(...)misce wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady.Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników, wymieszać łyżką.Zagłębienia formy do muffinów wysmarować masłem. najlepsze są silikonowe foremki. Nałożyć ciasto, posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady.Piec w temp.200 st. C przez 20 minutPo ostygnięciu babeczek, można wierzch posmarować nutellą
Bon Appetit Małgorzatymisce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego
Mango PapajaJesień to czas w którym króluje marchewka , ale ile można jej jeść w tradycyjnych surówkach . Muffiny to moje ulubione babeczki , więc i tym razem postanowiłam coś z nich wykombinować. Dziękuje za foteczki mojemu prywatnemu fotografowi :****MUFFINY Z MARCHEWKĄ ***- szklanka cukru-1,5 szklanki mąki-0.5 łyżeczki soli-2 łyżeczki proszku do pieczenia-1 łyżeczka cynamonu-0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
ciemna strona patelniZanim na blogu pojawi się coś hiszpańskiego polecamy wypróbować poniższy przepis- szczególnie muffinożercom. :-) Wiele już wypróbowałyśmy, ale dopiero ten spełnia nasze oczekiwania w 100% Muffiny wychodzą idealne- chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche: 400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru
kuchnia do kwadratuCzeko-czeko-czekolada... Uwielbiam !Propozycja na czekoladową pychotkę - muffiny brownies. Muffiny brownies - przepisSkładniki:- 2 gorzkie czekolady- 80 g masła lub margaryny- 2/3 szkl. cukru- 2 łyżki mąki- 4 jaja- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną
kolorowotorcikowoktóry pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe.Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól i sodę - dokładnie łączę składniki.Zamiennikiem jaj w tym przepisie jest mielone siemię lniane.Zmielone siemię lniane mieszam z wodą, w proporcji 1 łyżka
kolorowotorcikowopomoże Mateuszkowi wrócić do pełnej sprawności. Tutaj możecie poszukać wszelkich informacji:http://www.mateuszbednarczyk.com/ serdecznie Was pozdrawiam Edyta z rodziną. W załącznikach znajdziecie przepisy I składniki do zrobienia mufinów:Muffiny z brzoskwiniami znajdziecie tutaj Muffiny z jagodami znajdziecie tutaj Marchewkowe znajdziecie tutajZ rabarbarem znajdziecie tutaj Z truskawkami - przepis jak na marchewkowe, ale użyłam truskawek zamiast marchewki :) Pozdrawiam I zachęcam
Smaki EdytyPost Muffiny kokosowe z jagodami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Muffiny / babeczki z coca colą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Waniliowe babeczki (muffiny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Babeczki sowy – muffiny sowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Muffiny (babeczki) cappuccino pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Muffiny waniliowe z delicjami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Cytrynowe muffiny wg Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezrobić Muffiny z Madagaskaru czyli Ramanonaka Jak zrobić muffiny ryżowe Ramanonaka? Oczywiście dowiesz się, czytając poniższy przepis. Historia muffin Ramanonaka, sięga czasu Króla Ralambo, który rządził Madagaskarem w latach 1575 do 1612 i według przekazów ustnych to On był pomysłodawcą tych muffin. Muffiny ryżowe to typowe danie z Madagaskaru, najczęściej spożywane na śniadania i najlepiej smakuje(...)ciepło z Herbatą Waniliową , kawą lub mlekiem. Muffiny Ramanonaka można niewątpliwie znaleźć w całym Madagaskarze. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego 🍪 – 24 ⏰ – 30 minut ➕ czas dla ciasta 🇲🇬 – Madagaskar Istotnie potrzebujesz kilku składników by zrobić Ramanonaka 200 g mąki ryżowej 60 g mąki semoliny 40 g mąki zwykłej 2 łyżeczki suszonych drożdży Szczypta soli
RafalCookMacie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki ? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak(...)laskowych orzechów…Co tu dużo gadać jak święta to trzeba szaleć na czekoladowo ! Czekoladowe muffiny Składniki: na 12 muffinów 200 g pszennej mąki 4 łyżki kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 100 ml kwaśnej śmietany szczypta soli
codojedzeniaJabłkowa muffina z gorzką czekoladą*;truskawki, kawa orzechowa z mlekiem*w środku i na zewnątrzNie lubię mżawki
More food, love and dreamscukiniowe muffiny z żurawiną, camembertem i miodemSernik najlepiej piecze się w nocy. Rano natomiast muffinki. Może trochę dziwne dla niektórych, boo cukinia? Bo miód do tego? Dla mnie normalne, choć kiedyś nawet bym się na nie spojrzała
More food, love and dreamsKokosowo-kakaowa* muffina cukiniowa z jeżynami, jogurt naturalny *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym W poniedziałki będzie na wynos. Bo pierwsza lekcja o 7.10, pobudka jeszcze wcześniej, a u mnie zero motywacji by wstać jeszcze wcześniej. Składniki:15g mąki kokosowej 40g mąkiłyżeczka kakao100g cukinii startej na drobnych oczkach*jajko 20ml mleczka kokosowego
More food, love and dreamsMuffina dyniowa z gorzką czekoladą i daktylami, ciepłe mlekoSkładniki:55g przesianej mąki80 pure z dyni hokkaidojajko30ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta cynamonu, solicoś do osłodzeniagorzka czekoladadaktyleSuche składniki mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce miksujemy mokre. Łączymy obie miseczki, dodajemy czekoladę i daktyle, przekładamy ciasto do foremki/papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min
More food, love and dreamsDzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną.Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 85 g masła 200 ml mleka 2 jajka żurawina 100 - 150 g białej czekolady Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy
Taste Of My DayDynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki
Taste Of My DayZainspirowana konkursem http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html , wypróbowałam przepis na rajskie muffiny z wiśniami :). Składniki (20 sztuk): 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 kopiate łyżki kakao 170 g cukru szklanka mleka 80 g oleju
Apetyczna babeczkaMoich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju
Kulinarne przygody Gatitymuffinki goszczą na naszym stole nie od dziś. Są to najukochańsze muffiny mojego syna. Praktycznie wszystkie zjada sam :) Niezwykle delikatne, lekko wilgotne. Ponad rok temu przepis na nie znalazłam u Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Musicie je upiec!Składniki na 11 większych muffinek: 125 g masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu 1 szklanka
Blondynka Gotujemokre: mleko, roztopione masło i jajka Do miseczki z suchymi składnikami wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników - zbyt długie mieszanie może wpłynąć na to, że muffiny będą twarde Przygotować blaszkę i papierowe papilotki Do każdej foremki wlewać po pół jej objętości, nałożyć płaską łyżeczkę konfitury i wlać ciasta do 3/4 wysokości foremki Piec w nagrzanym piekarniku
Proste Potrawywybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde). 4. Ciasto nakładam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości i piekę 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętniksilikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników.Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut.Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku są szalenie słodkie!). Smacznego! Dzięki, że jesteście
Emcia Pichcicałość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny w formie do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Przepis i zdjęcia biorą udział w konkursie organizowanym przez Nie-typowe wypieki
Emcia Pichcipołączenia składników. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny oraz olej. Całość mieszamy i przelewamy do składników suchych. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po jednej łyżce ciasta, następnie kilka kawałków snickersa i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 18 minut. Studzimy
Emcia Pichcizdobienia, więc w najbliższym czasie będę Was pewnie męczyć Moimi wariacjami na temat tych wdzięcznych babeczek. Dziś zapraszam do wypróbowania mojego sposobu na przepyszne czekoladowo-pomarańczowe muffinki. Muffiny czekoladowo-pomarańczowe Składniki na 12 muffinek : Składniki suche: · 300 g mąki
Mania GotowaniaOczywiście nadzienie możecie wykorzystać korzystając z innej bazy na ciasto, ale ta jest naprawdę smaczna i wilgotna. Babeczki przechowywane w lodówce utrzymują świeżość przez 3 dni. Zdecydowanie warto wypróbować !!! Muffiny TOFFIFEE Składniki na 12 muffinek : Składniki suche: · 300 g mąki
Mania Gotowaniapewno nie raz do nich powrócę. Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!! Muffiny bananowe z kremem kajmakowym Składniki na 12-14 sztuk: 3 dojrzałe bananów 1 jajko ¾ szklanki maślanki lub kefiru ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka
Mania GotowaniaPrzepyszne, mega czekoladowe babeczki, wilgotne i sprężyste. Zaspokoją na pewno wszystkich uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą. Muffiny potrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki 25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12% 120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady
Mania GotowaniaPost Kobiece babeczki, czyli muffiny a’la szpileczki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Muffiny malinowe z ‚oczami’ na Halloween pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? Składniki na 15 muffinek
Ze smakiem i z pasjątygodni sytuacja się unormuje i wrócę do przesiadywania w kuchni :). Nie powstrzymałam się dzisiaj rano i upiekłam cytrynowe muffinki z cytrynowym curdem - angielskim kremem cytrynowym (domowej roboty) i malinami. Muffiny wyszły wilgotne do tego stopnia, że można je jeść widelczykiem. Po opublikowaniu tego posta wracam do przepisów...ale prawnych. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandryktora czekalam z niecierpliwoscia. Gdy w koncu nadeszla okazalo sie, ze nie mam za bardzo czasu na pichcenie. Ale co sie nie robi dla dobrego jedzenia ;) Poczatkowo planowalam zrobic muffiny wytrawne na sniadanie, ale rano mi sie nie bardzo chcialo wiec zamiast muffinek na sniadanie byly slodkie do popoludniowej kawy.W oryginalnym przepisie nie ma malin, postanowilam je dolozyc
Przysmaki Karolki