Macie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki ? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak(...)laskowych orzechów…Co tu dużo gadać jak święta to trzeba szaleć na czekoladowo ! Czekoladowe muffiny Składniki: na 12 muffinów 200 g pszennej mąki 4 łyżki kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 100 ml kwaśnej śmietany szczypta soli
codojedzeniaJabłkowa muffina z gorzką czekoladą*;truskawki, kawa orzechowa z mlekiem*w środku i na zewnątrzNie lubię mżawki
More food, love and dreamscukiniowe muffiny z żurawiną, camembertem i miodemSernik najlepiej piecze się w nocy. Rano natomiast muffinki. Może trochę dziwne dla niektórych, boo cukinia? Bo miód do tego? Dla mnie normalne, choć kiedyś nawet bym się na nie spojrzała
More food, love and dreamsKokosowo-kakaowa* muffina cukiniowa z jeżynami, jogurt naturalny *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym W poniedziałki będzie na wynos. Bo pierwsza lekcja o 7.10, pobudka jeszcze wcześniej, a u mnie zero motywacji by wstać jeszcze wcześniej. Składniki:15g mąki kokosowej 40g mąkiłyżeczka kakao100g cukinii startej na drobnych oczkach*jajko 20ml mleczka kokosowego
More food, love and dreamsMuffina dyniowa z gorzką czekoladą i daktylami, ciepłe mlekoSkładniki:55g przesianej mąki80 pure z dyni hokkaidojajko30ml mleka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta cynamonu, solicoś do osłodzeniagorzka czekoladadaktyleSuche składniki mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce miksujemy mokre. Łączymy obie miseczki, dodajemy czekoladę i daktyle, przekładamy ciasto do foremki/papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min
More food, love and dreamsDzisiaj kolejny wpis dla łasuchów :) Muffiny z białą czekoladą i żurawiną.Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 85 g masła 200 ml mleka 2 jajka żurawina 100 - 150 g białej czekolady Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Masło roztapiamy, ostudzamy, następnie dodajemy czekoladę i mleko. W osobnej misce mieszamy
Taste Of My DayDynia to nie tylko dania wytrawne, ale również desery. Jednym z łatwiejszych wypieków jakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki
Taste Of My DayZainspirowana konkursem http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html , wypróbowałam przepis na rajskie muffiny z wiśniami :). Składniki (20 sztuk): 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 kopiate łyżki kakao 170 g cukru szklanka mleka 80 g oleju
Apetyczna babeczkaMoich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju
Kulinarne przygody Gatitymuffinki goszczą na naszym stole nie od dziś. Są to najukochańsze muffiny mojego syna. Praktycznie wszystkie zjada sam :) Niezwykle delikatne, lekko wilgotne. Ponad rok temu przepis na nie znalazłam u Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Musicie je upiec!Składniki na 11 większych muffinek: 125 g masła 1/3 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu 1 szklanka
Blondynka Gotujemokre: mleko, roztopione masło i jajka Do miseczki z suchymi składnikami wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników - zbyt długie mieszanie może wpłynąć na to, że muffiny będą twarde Przygotować blaszkę i papierowe papilotki Do każdej foremki wlewać po pół jej objętości, nałożyć płaską łyżeczkę konfitury i wlać ciasta do 3/4 wysokości foremki Piec w nagrzanym piekarniku
Proste Potrawywybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde). 4. Ciasto nakładam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości i piekę 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętniksilikonowej wkładamy papilotki i do każdej nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i ponownie przykrywamy łyżką ciasta, aż do skończenia wszystkich składników.Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy muffiny na ok. 30 minut.Po wyciągnięciu upieczonych muffinek zostawiamy je do ostygnięcia i następnie posypujemy cukrem pudrem (ale i bez tego dodatku są szalenie słodkie!). Smacznego! Dzięki, że jesteście
Emcia Pichcicałość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny w formie do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Przepis i zdjęcia biorą udział w konkursie organizowanym przez Nie-typowe wypieki
Emcia Pichcipołączenia składników. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny oraz olej. Całość mieszamy i przelewamy do składników suchych. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po jednej łyżce ciasta, następnie kilka kawałków snickersa i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 18 minut. Studzimy
Emcia Pichcizdobienia, więc w najbliższym czasie będę Was pewnie męczyć Moimi wariacjami na temat tych wdzięcznych babeczek. Dziś zapraszam do wypróbowania mojego sposobu na przepyszne czekoladowo-pomarańczowe muffinki. Muffiny czekoladowo-pomarańczowe Składniki na 12 muffinek : Składniki suche: · 300 g mąki
Mania GotowaniaOczywiście nadzienie możecie wykorzystać korzystając z innej bazy na ciasto, ale ta jest naprawdę smaczna i wilgotna. Babeczki przechowywane w lodówce utrzymują świeżość przez 3 dni. Zdecydowanie warto wypróbować !!! Muffiny TOFFIFEE Składniki na 12 muffinek : Składniki suche: · 300 g mąki
Mania Gotowaniapewno nie raz do nich powrócę. Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!! Muffiny bananowe z kremem kajmakowym Składniki na 12-14 sztuk: 3 dojrzałe bananów 1 jajko ¾ szklanki maślanki lub kefiru ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka
Mania GotowaniaPrzepyszne, mega czekoladowe babeczki, wilgotne i sprężyste. Zaspokoją na pewno wszystkich uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą. Muffiny potrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki 25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12% 120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady
Mania GotowaniaPost Kobiece babeczki, czyli muffiny a’la szpileczki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Muffiny malinowe z ‚oczami’ na Halloween pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? Składniki na 15 muffinek
Ze smakiem i z pasjątygodni sytuacja się unormuje i wrócę do przesiadywania w kuchni :). Nie powstrzymałam się dzisiaj rano i upiekłam cytrynowe muffinki z cytrynowym curdem - angielskim kremem cytrynowym (domowej roboty) i malinami. Muffiny wyszły wilgotne do tego stopnia, że można je jeść widelczykiem. Po opublikowaniu tego posta wracam do przepisów...ale prawnych. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandryktora czekalam z niecierpliwoscia. Gdy w koncu nadeszla okazalo sie, ze nie mam za bardzo czasu na pichcenie. Ale co sie nie robi dla dobrego jedzenia ;) Poczatkowo planowalam zrobic muffiny wytrawne na sniadanie, ale rano mi sie nie bardzo chcialo wiec zamiast muffinek na sniadanie byly slodkie do popoludniowej kawy.W oryginalnym przepisie nie ma malin, postanowilam je dolozyc
Przysmaki KarolkiMuffiny są doskonałą przekąską na przejęciach, imprezach urodzinowych, bankietach, konferencjach. Wbrew pozorom, nie musimy kupować jedynie klasycznych czekoladowych czy waniliowych. Przedstawiamy 5 pomysłów na muffiny. Foremki na muffiny Żeby muffiny wyszły perfekcyjnie, musimy posiadać odpowiednie foremki na muffiny. Dobrym pomysłem jest wybranie tych aluminiowych. Dostępne są w różnych wersjach, wielkościach, nie wymagają smarowania tłuszczem, a do tego są dostępne(...)bardzo korzystnych cenach – mówią specjaliści z janniezbedny.pl Muffiny piernikowe Jeżeli mamy już odpowiednie foremki na muffiny, możemy przystąpić do przygotowywania babeczek. Do muffinów piernikowych potrzebujemy: 250 g mąki, 1 łyżki przyprawy piernikowej, cukru waniliowego, cynamonu oraz proszku do pieczenia. Dodatkowo, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej, miodu (według uznania), 2 jajka, 150 ml oleju roślinnego. Osobno mieszamy suche i mokre
WojnaNaSmaki.plkażdej postaci. W formie muffinkowej również. Tym ciastkom oprzeć się nie mogłam szczególnie, że łączą moje ulubione smaki i mąkę gryczana, tak lubiana przez nas ostatnio.Przepis znaleziony TU.Gryczane muffiny o smaku szarlotki ciasto: 150 g mąki gryczanej100 g mąki pszennej (myślę, że można zamienić ja na gryczaną i będą równie smaczne ciastka
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut. muffinki cukiniowe
Bon Appetit Małgorzatysolą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut.składniki na Salsę z liczi:4 liczikilka pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebuliszczypiorekoliwa z oliwekpół żółtej paprykisól
Bon Appetit MałgorzatyMuffiny idealne na święta. Z dodatkiem marcepana i przyprawy do piernika. Do tego jeszcze żurawina. Czy może być coś bardziej świątecznego? Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta. Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 90 g oleju
Sto kolorów kuchniDziś przepis na wilgotne muffiny marchewkowe o korzennym smaku. Są miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia
upichcicmuffina angielska z szynką, serem żółtym i jajkiem sadzonym ze szczypiorkiem, keczup, pomidor(inspiracja)Genialna była *.* Muszę częściej jadać takie śniadania, potem wstawię przepis. ;)Czasami dobrze jest chodzic do zespołu szkół, w związku tym mam cały wolny tydzień. Lepiej być nie mogło ^.^Czy u was też tak słońce cudownie świeci? :3Powodzenia dla wszystkich którzy dzisiaj piszą testy
More food, love and dreamsByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej
peanutbuttermonsterkocham dynie i uwielbiam jej kolor. Dzisiaj proponuję muffiny Jamego ...Składniki na 12 szt:- 400 dyni- 2 szklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki brązowego cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka cynamonu- 3 jaja- 1/2 szklanki oleju- szczypta soli- prażone nasiona dyni, dodatki - około 1/3 szklankiWykonanie;- dynię obieramy, kroimy w kawałki i rozdrabniamy blenderem na pulpę, dodajemy jajka, olej
Anioły w kuchnisuche składniki. Dodaj roztopione masło, mleko, płynny miód. Nałóż masę do foremek. Wbij do ciasta borówki. Wsadź do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni. Amerykańskie muffiny
Czarnawisienkaprzygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Sok z cytryny dodać na końcu. Wystudzone muffiny polać kleksem sosu a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny i podawać
Monia miesza i gotujeMuffiny upiekłam na wyjazd wakacyjny. W domu, ciepłe polecam jako dodatek do białego lub czerwonego barszczu. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki ziół do pizzyszczypta pieprzu
Czerwień i błękitśmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie maślankę, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Całość wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Masę nałożyć do papilotek
wyzwania kuchennePierwsza edycja lubelskiego gotowania ruszyła ...Chętnie dołączyłam do innych dziewczyn i też przygotowałam dyniowy przysmak. Nasza akcja nosi nazwę " Lubelski kociołek" i biorą w niej
kolorowotorcikowoprzyprawami, olejem, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam ze sobą składniki, następnie stopniowo i powoli dodaję pianę z białek. Masę przekładamy do foremek na muffiny, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe
Mango PapajaMieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i wszystko razem łączymy. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny lub inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu wciskamy w środek jeszcze jedną borówkę. Pieczemy
Weganizm infantylnyMuffiny angielskie nie są słodkimi babeczkami w papilotkach, tylko drożdżowymi bułeczkami spłaszczonymi z obu stron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko.Składniki:450 g mąki pszennej250 ml ciepłego mleka50 g masła1 paczuszka (7g) suchych drożdżyłyżeczka cukrułyżeczka soliMasło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać
wyzwania kuchenneznowu wre i parą bucha. To już VII edycja wspólnego gotowania/wypiekania. Tym razem postanowiłyśmy przygotować coś z jagodami. Miałam przygotować coś innego, lecz czasu jak zwykle za mało.Muffiny może nie wyglądają zbyt okazale, jednak smakiem powalają na kolana - no, przynajmniej tak było w przypadku moim i męża ;)Składniki: 1 i 3/4 szklanki zmielonych w młynku do kawy
kolorowotorcikowoOstatnie truskawki, do tego niezbyt już ładne. Za to bardzo słodkie. Pomyślałam, że zmiksuję je i przygotuję wegańskie muffiny. Wegańskie, bo wiem, że w przypadku zmiksowanych truskawek nie będę już potrzebować ani mleka czy jogurtu, ani jajka. Za to dodałam groszki czekoladowe, więc wegańskie jednak nie są. Tak dla przekory. Składniki: (na 12 sztuk) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Sto kolorów kuchniWszystkim, którzy lubią słodko-ostre smaki polecam moje ostatnie muffiny. Sama muszę przyznać, że był to naprawdę udany eksperyment, bo nigdy wcześniej nie próbowałam połączyć tych dwóch smaków. Miałam problem z tym ile Tabasco do nich dodać, ale poprzestałam na 1 łyżeczce (na szczęście ;) Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze. Składniki na 12 sztuk: 200g mąki tortowej
Ze smakiem i z pasjąmuffiny chodziły za mną od dawna, wreszcie się zebrałam i wiecie co? Warto było! Jutro babskie spotkanie z P. i K. i mam nadzieję, że będą równie pyszne jak dzisiaj :) Jeśli w ogóle jakaś do jutra zostanie ;) Z 28 została już tylko połowa... Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjedyne ciastko, które daje tyle możliwości. Dziś wersja z bananami. **************************************************************** Bananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki 2 dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Przygotowanie
kolorowotorcikowoJako, że dostałam wczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepisRabarbar:2-3 łodygi rabarbaru1/2 szkl. wody2/3 szkl. cukruRabarbar pokroić w kostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1
kolorowotorcikowo