pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu(...)ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy. Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę
FitKotdrobnych, ot tak, dla zabawy ;-). Przełóż ją na sito, i niech spokojnie odcieka z nadmiaru wody, podczas, gdy Ty zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w temp. około 170 C, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Smacznego! ps. Moja wczorajsza kolacja wraz ze „złotym mlekiem” i dzisiejsze śniadanie
greenscarfalbo zmielonych migdałów lub - 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych orzechów Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem. Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać pastę sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty Wymieszać dokładnie(...)masłem Sezam uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zbrązowienia. Jak tylko zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie. Uprażony sezam zmielić na proszek (najlepiej sprawdził się do tego młynek do kawy, ale można też w blenderze). Dodać miód, aromat waniliowy i wybrane dodatki. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, uważając aby nie pozostawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość = związek idealny Są dni, kiedy nawet jajecznica nie chce wyjść, mleko się przypali, kawa nie zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu(...)mogłam ze spokojem popełnić tort. BISZKOPT IDEALNY /na tortownicę o średnicy 24 / 26 cm; / 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewam do miski. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną
W kuchni Karmel-itkiCiasteczka z wi ó rkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą mleka, filiżanką herbaty lub kawy . Zawsze można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Smacznego(...)SKŁ ADNIKI (15 sztuk) 120 g miękkiego masła 160 g m ą ki pszennej 100 g cukru 80 g wiórków kokosowych 80 g płatków owsianych 5 g proszku do pieczenia 5 g sody 1 jajko **** INGREDIENTI (15 pezzi) 120 g di burro ammorbidito 160 g di farina 100 g di zucchero 80 g di farina di cocco
La grande e la piccola cuocaBlaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier dajemy do garnuszka. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie(...)Białka dzielimy na pół. Jedną połowę dajemy do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie. Do drugiej połowy ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, krótko miksujemy. Dodajemy śmietanę i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy, żeby piana nam nie opadła :-) Dodatkowo: biszkopty podłużne 2/3 szklanki zaparzonej, posłodzonej kawy (można dodać do niej alkohol) kakao 1. Blaszkę wykładamy
kruche babeczkistole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:) Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 20 min. Beza: 6 białek 1,5 szklanki(...)temperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła ja postępuję tak jak pisałam tutaj . Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 25 dkg masła lub margaryny cukier waniliowy 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć
Maślane ciasteczkoksylitolem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy(...)jedną z podanych poniżej polew, lub dowolną inną. Ja posypałam także pokruszonymi migdałami. Polewa czekoladowa: - 90g masła - ok.1/3 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) - 2-3 łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku roztopić masło z ksylitolem, dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę mleka i mieszając gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdyby masa się zważyła, należy dolać troszkę chłodnej
Smaczne ZdroweUwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się(...)kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól morska pieprz cytrynowy olej do smażenia Jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda i dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTe babeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie
głodny alergikJuż jakiś czas temu chodziły za mną ciasteczka, przypominające smak mojego dzieciństwa. A mowa tu o kokosankach! Wyszły idealne, takie jakie chciałam. Nie za słodkie, bardzo
Smaczne ZdroweCiasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert(...)facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 125 g masła 125 g cukru 2 jajka 100 g zimnych ziemniaków 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 sody oczyszczonej 35 g kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g czekolady deserowej Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać
Domowa cukiernia Ewymisie miksera roztrzepać jajka razem z ksylitolem(nie ubijać zbyt długo). Dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać cukier waniliowy i budyń w proszku, zmiksować. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę serową. Wyrównać. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać(...)wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy: -5 żółtek -75g ksylitolu -350ml mleka -31g mąki orkiszowej -11g maki ziemniaczanej -aromat waniliowy(kilka kropel) Dodatkowo: -jedno nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki Żółtka i ksylitol utrzeć do białości i puszystości
Smaczne ZdroweSkładniki 6 białka 1 szklanka cukru pudru 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej Wykonanie Na suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki(...)krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160 ° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko
w mojej kuchnimąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy delikatnie olej, następnie żółtka i obie mąki. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut Masa(...)truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana: Masa maślana: 1 kostka masła 350 ml mleka 1 łyżka cukru budyń śmietankowy 2-3 łyżki gotowej masy krówkowej (niekoniecznie) W części mleka rozrabiamy budyń, resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy
Słodka Kraina Wypiekówłyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach(...)biszkoptu. Biszkopt z połowy składników pieczemy krócej, około 20-30 minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 125 ml mleka. Wymieszaną wlewamy do utartych żółtek i mieszamy całość. 625 ml mleka
Made By Mom And Sonlitry cukier puder doposypania Zaczynamy!!!! W jednym garnku podgrzewam mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące), w drugim rozpuszczam masło. Do ciepłego mleka dodaję cukier i pokruszone drożdże, wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki się połączą, przykrywam zaczyn i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce. Po 15 min. do zaczynu dodaję jajko, szczyptę(...)ostygną, posypuję je cukrem pudrem. Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE Składniki: 800 g mąki 800 g twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek) Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego
Zdrowo i kolorowo