czasu, ale warto zaplanować co zamierzamy przygotować. Może właśnie takie proste ciacho? 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki kakao 1 szklanka cukru 125 ml oleju 1,5 szklanki mleka 3 jajka(...)gruszka Polewa: 1 szklanka cukru pudru Odrobina wody Żółty barwnik Garść mieszanki studenckiej Foremka 12x23 cm Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy
VioletoweKucharzenieMąka pszenna - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki kakao ciemne - 3 łyżki cukier - 1 szkl mleko - 1 szkl olej - 1 szkl jajka - 2 szt banany(...)śmietana kremówka - 500 g śmietan - fix - 2 op cukier puder - 3 łyżki sok z cytryny Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić
Camilla w kuchnipieczenia placek z orzechami 5 białek 250 g orzechów ziemnych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 2,5 szklanki mleka 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 200 g margaryny lub masła Przygotować ciemny biszkopt: Białka(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać
Monia miesza i gotujeAnanasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Do miski wlewamy mleko i żółtka, dodajemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek się rozpuścił. Gdy sok z wodą zacznie się gotować to wlewamy mleko z budyniami i przez cały czas mieszamy, aby w budyniu
kulinarne odsłony patinasiennych i porojone na grubsze plasterki 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki miodu 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek 1 szklanka mleka Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim(...)ogniu, aż sos zgęstnieje, przez około 1 minutę. Rozprowadź jabłka równomiernie na dnie patelni i zdejmij z ognia. W średniej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W średniej misce ubij żółtka z mlekiem i pozostałymi 2 łyżki cukru. Wmieszaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj rózgą żeby nie było grudek. Ubij białka ze szczyptą soli
karmelowymleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałowe i orzechy włoskie do posypania W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier brązowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i migdały. W drugiej misce zmiksować mleko, olej i jajko. Połączyć drewnianą łyżką mokre składniki z suchymi. Foremki wypełnić ciastem
Moja Galeria Smakuinne przepisy Karoliny, ja wiem, że będę do niej zaglądać częściej ;) Składniki: 250 g mąki pszennej , płaska łyżeczka proszku do pieczenia , płaska łyżeczka sody , garść listków bazylii , 100 ml mleka , 4 jajka , 100 ml oliwy lub oleju, łyżeczka musztardy , garść oliwek , całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką, 8 połówek suszonych pomidorów w zalewie(...)średnie kawałki. Wielkością powinny odpowiadać wielkości oliwek. Ser drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajka połączyć z mlekiem, musztardą, bazylią i olejem. Wlać do mąki przesianej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pieprz, połowę oliwek, pomidory i połowę sera. Wymieszać wszystko dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennadelikatnym kremem cynamonowym. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, babeczki wyszły BOSKIE! Babeczki (12 sztuk): 250 g mąki 150 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko podwójne espresso/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem cynamonowy 200 g masła 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru(...)śmietanki 24% czubata łyżka cynamonu Zaczynamy od przygotowania babeczek. W sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta
sama złodyczwypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa(...)czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy
Kuchnia Łukaszawypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa(...)czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy
Kuchnia Łukaszalino. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g m ą ki pszennej 90 g miękkiego masła 8 g proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka mleka 2 łyżki pestek słonecznika (ok. 25 g) 2 łyżki pestek dyni (ok. 25 g) 3 łyżki siemienia lnianego(...)żółtka, 1 ł y ż k ę mleka; doprawiamy sol ą i pieprzem, dok ł adnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta wmieszamy pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane. Na koniec stopniowo dodajemy mąk ę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrabiamy. **** Dopodichè aggiungete 2 tuorli
La grande e la piccola cuocamigdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i wszystko miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy
Zainspirowana w kuchnimakowa: 250 g maku szklanka mleka 4 jajka pół szklanki cukru pudru szklanka rodzynek 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie) łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka Przygotowanie: Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki(...)stopniach. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy. Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy
Taste Therapyśmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 3 galaretki o różnych kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody i ostudzona Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od rozpuszczenia każdej(...)ubijamy ją ,dodajemy zimne galaretki miksujemy .Na zimny biszkopt dajemy po łyżce na zmianę każdego koloru galaretki. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Pianka czekoladowa- Do garnka wlewamy mleko i dajemy połamana czekoladę oraz łyżeczkę kakao. Następnie zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy i do zimnego dodajemy śnieżkę i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy zimną żelatynę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzewidywałaś - no trudno. Potrzebne nam (na 12 sztuk): - 1,25 szklanki mąki tortowej - 150 g miękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek(...)likier i barwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone
W poszukiwaniu inspiracji