połączenie maku z kokosem :) Polecam! Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe: Margarynę roztapiamy(...)cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach. 2. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę
Na Ciasteczkowych Papierachczekolady gorzkiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: Orzechy drobno posiekać. W misce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i olej. W innej misce wymieszać kakao , mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuścić czekoladę w rondelku. Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę dodając roztopioną czekoladę i orzechy. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto pasuje na świąteczny stół. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 żółtko 25 dkg margaryny Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta Ciasto makowe(...)szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Masę kokosowa: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy
Kuchnia u Bietkinogi, kiedy przemarzniesz lub czujesz pierwsze oznaki przeziębienia! Dania Napoje Kuchnia Amerykańska , Indyjska Keyword kawa kuloodporna Porcje 1 porcja Czas przygotowania 5 minut Składniki 150 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 5 kropli stewii w płynie 2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego lub oleju MCT 1 łyżeczka
Modern Cave GirlPRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy majonez. Wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. Smażymy średniej wielkości kotleciki
Ostra na Słodkoszpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy 3 jajka Ser pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo
Weekendy w domu i ogrodziepomysł na wykorzystanie tabliczki gorzkiej czekolady. Polecam wszystkim amatorom ciast – a w szczególności czekoladowym łasuchom. Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 150ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło kroimy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wkładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się(...)rozpuści i powstanie gładka masa. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do czekolady dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i łączymy z masą jajeczną. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajeczno czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach
Jacob Tastessztuki: 330 g mąki pszennej; 20 g proszku do pieczenia; 310 g cukru kryształu; 20 g mazeiny; 1,5 łyżeczki kawy instant w proszku; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 150 g białka; 250 ml pełnego mleka lub śmietanki 30%; 170 g masła (w temperaturze pokojowej); Wykonanie: W misce wymieszać mąkę pszenną, mazeinę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać masło pokrojone
In my kitchenpszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 40 g parmezanu 5 cebulek dymek 2 jajka 400 ml mleka 55 g masła dodatkowo: 15 g parmezanu Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, pieprzem, parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i posiekanymi dymkami. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę jajeczną
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru, 250g orzeszków ziemnych niesolonych, Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku(...)sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Masę
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepisem i życzę udanych wypieków! ;) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli 2 jajka 1 pełna szklanka mleka 1/3 szklanki oleju(...)łyżeczka esencji waniliowej ok. 1 szklanki miękkich owoców (u mnie białe porzeczki i borówki amerykańskie) W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W mniejszej miseczce rozbełtać jajka, dodać mleko, olej oraz esencję, wymieszać. Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać (jeśli ciasto będzie bardzo gęste, aż trudno będzie mieszać to dolać jeszcze trochę mleka
Simply Foodszklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut
Jadło i czytadłomiękkiego masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki Cointreau 30 ml mleka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rabarbaru dodatkowo: 3 białka 100 g cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym(...)wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać mleko i Cointreau, dodać sól i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i migdałami. Po łyżce dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm, dodać do masy, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajdziecie tu - klik . (6 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 1/2 łyżeczki soli (wg smaku) 1/4-1/5 łyżeczki pieprzu (solidna) 1 jajko 60 ml mleka 30 ml oleju/oliwy(...)Dodatkowo: 1 cebula (średnia) 1 ząbek czosnku 100g sera korycińskiego (*) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie zmieszać z pokrojoną cebulę, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i serem - pokruszonym na mniejsze kawałki. (Masę należy
Di gotujedookoła, byle nie w misce. Litr mleka może wylądować na podłodze. Jednak mimo większej ilości sprzątania, warto, bo to świetna wspólna zabawa. Mufinki z jagodami zażyczył sobie mój Najlepszy Starszy Syn i sam dodawał i mieszał wszystkie składniki. No i dekorował oczywiście :) Składniki na 14 mufinek 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanki mleka 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego 100 g jagód lub borówek amerykańskich Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier i cukier waniliowy,wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko, rozkłócić w nim jajka i dodać masło. Mieszając wlewać składniki mokre do suchych. Na koniec wrzucić jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć
Pełny talerz