mąki orkiszowej jasnej - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 2 żółtka z jaj rozmiaru L - 1 łyżka mleka skondensowanego schłodzonego ponadto: posiekane migdały Wykonanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Średnią
SMYKWKUCHNIpewno jest on geniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmieniła, dodałam więcej alkoholu, oraz śmietanki. Likier wychodzi obłędny, spróbujcie koniecznie ! Oto zamienniki : Puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki kremówki 250 ml Whisky 50 ml wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy
Pora na porapewno jest on geniuszem ! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go troszkę nie zmieniła, dodałam więcej alkoholu, oraz śmietanki. Likier wychodzi obłędny, spróbujcie koniecznie ! Oto zamienniki : Puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki kremówki 250 ml Whisky 50 ml wódki * 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Laska wanilii** Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, a następnie wszystkie składniki wlewamy
Pora na porałyżki cukru trzcinowego 0/5 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki puree z dynii 0/5 szklanki zmiksowanych truskawek 3 kopiaste łyżki zmielonego twarożku 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego dodatkowo: kilka pokrojonych truskawek 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, olejem i puree z dyni. Mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy
Mienta blogKrówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny, a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o […] The post Krówka
Kulinarne Przebojepieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. składniki na masę kajmakową: 1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane 200 g masła, w temperaturze pokojowej wykonanie: Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej. składniki na prażony
Domowy Smak Jedzeniapłatków owsianych 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego masa : 400 g słodzonego mleka skondensowanego 70 g masła
Polska Zupaforemki wyłożonej papierem do pieczenia, z nadmiar ciasta podwijamy na ścianki blaszki. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowego kajmaku lub ugotowane mleko skondensowane słodzone 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 150 g orzeszków ziemnych, solonych wykonanie: Jeśli używamy gotowego kajmaku to go lekko podgrzewamy aby nabrał konsystencję lekko
Domowy Smak Jedzeniaczas tą skromność kopnąć w 4 litery, bo poczęstowałyśmy nim wiele osób i każda prosiła o dokładkę dokładki. Przykład wersji odchudzonej (leciutko) to zamiana śmietanki na niesłodzone mleko skondensowane
Wypisz Wymalujspodzie z grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki
karmelowyminut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba. Wystudzić. Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu. Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego. Na wierz ułożyć kolaż z dowolnych bakalii u mnie: żurawina, miechunka. migdały
AZgotuj!kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 łyżki kakao 125 g pszennej mąki 200 ml skondensowanego mleka, gotowanego (dulce de leche) Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej)Roztop masło w rondelku. Dodaj kakao. Lekko ostudź. Ubij jajka z cukrem, wanilią i solą
codojedzeniapotrzeba [20] przecież nikt [21] kto [22] waży [23] proszę wziąć [24] 1 kg [25] jest [26] młodych [27] mąka ziemniaczana [28] śmietany [29] mleka [30] mleko skondensowane [31] macie [32] obierzcie [33] przeciśnijcie [34] później [35] górkę [36] nożem [37] duży krzyżyk [38] dajcie [39] odsuńcie [40] roztrzepać [41] na gładką masę [42] ręce [43] bierzcie
Chop w kuchnimargaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 250 g mleka skondensowanego słodzonego - 100 g kwaśnej śmietany - 1 torebka budyniu waniliowego - 4 jajka - 12-14 śliwek Przygotowanie: Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy
Kulinarne życietrzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 150 gram białej czekolady 150 ml śmietany 36% na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego, 3 łyżki śmietany 36% Granolę miksujemy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem masła. Gotową masę wykładamy na spód formy, lekko ugniatamy i rozprowadzamy na całej powierzchni i wstawiamy
Mango Papajaodsączyć z soku. Ciasto kakaowe: 200g margaryny 2 szkl mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko łyżka śmietany Sernik: 1kg twarogu 3x zmielonego 500g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 500g wiśni (u mnie mrożone) 2 łyżki kakao Ciasto kakaowe: Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, dodać jajko
Smakołyki Asimiejscach gdzie jest krem, to zapobiegnie jego wysychaniu na brzegach. Smacznego! Ps. Szpinak jest niewyczuwalny w cieście, a samo ciasto jest lekkie, krem ryżowy przypomina w smaku ciut mleko skondensowane, w połączeniu w teksturą ciasta robi wrażenie
greenscarfwymieszać ponownie .Na koniec mąkę pszenną i wymieszać do połączenia całości .Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach około 20 minut . Karmel czekoladowy: mleko skondensowane słodzone gotujemy w puszce zanurzone przez cały czas około 2 godziny. Studzimy ,wyjmujemy z puszki i dodajemy kilka kostek gorzkiej , roztopionej w mikrofalówce czekolady ,mieszamy i gotowe
Ladylaura.Skala smaku 6/10 ja wolę jednak bardziej słodkawe ciasta ale wśród gości kosztujących znalazły się osoby zachwycone smakiem, jak kto lubi;) blaszka 25x29 Składniki 1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO 2 JAJA 6 ŁYZEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻKA SODY PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘSCI.DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO,A DO TRZECIEJ
Kubki smakucytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksować i podzielić na trzy części. Do każdej części dodać galaretki ostygnięte i zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Do tortownicy nakładać na przemian zmiksowane masy: po dwie łyżki gęstszych
W kuchni u Monikiwymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę przygnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Serek wrzucić do miski, dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Wlać mleko skondensowane i znowu wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na garnku z parującą wodą postawić miskę i włożyć połamane, pokruszone czekolady. Zmniejszyć gaz i podgrzewać czekolady, cały czas
Kuchnia Pokoleńtarta. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Z pewnością zadowoli amatorów serników. Składniki ciasto 220 g mąki 60 g cukru 200 g margaryny 2 żółtka krem 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 100-150 ml soku z cytryny 4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDamski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromacie kawy Inka. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: 200ml śmietanki kremówki 300ml mleka skondensowanego niesłodzonego 6 płaskich łyżek Inki 6 płaskich łyżek cukru 100ml spirytusu 100ml wódki 50 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób
Pyry na Gazrozgrzać do 180C. Na dolnym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser i puree z dyni, dokładnie wymieszać. Mieszając rózgą stopniowo wlewać mleko skondensowane. W dalszym ciągu mieszając dodawać po jednym jaja. Na koniec dodać mąkę i przyprawy. Ostatni raz dobrze wymieszać. Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce
Pełny talerzproponuję kawałek dyniowej babki . Dyniowe latte Składniki: Korzenny dyniowy syrop 2 laski cynamonu 1 cm świeżego imbiru 3 goździki 100 ml wody 250 ml dyniowego puree mała puszka skondensowanego mleka 100 ml śmietanki 3 łyżki klonowego syropu ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu, u mnie na wódce szczypta utartej gałki muszkatałowej Dyniowe latte świeżo zaparzone expresso spienione mleko cynamon do posypania
codojedzeniaSkładniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 duże jajka 650 g twarogu dwukrotnie mielonego 140 g mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na polewę: 400 g śmietany 18% 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na sos toffi: 200 g śmietany 36% 1/4 szklanki brązowego
My Culinary Artwody łyżeczka zapachu cytrynowego masa sernikowa: 0,5 kg zmielonego sera twarogowego 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka zapachu waniliowego 3 jajka 2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego 3 łyżki cukru do białek 1 łyżka cukru do żółtek Sposób przygotowania: Biszkopty zmielić w malakserze, dodać masło, wodę i zapach, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie
na moim stole...wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Składniki na wypełnienie: - 500g mleka skondensowanego niesłodzonego light (kartonik) - 1 papaja (bądź mniejsze mango) - 1 nektarynka (lub brzoskwinia) - 1 banan - 2 jajka - 3 płaskie łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: banan i roztopiona biała czekolada do dekoracji
Be Fit Be Strongdeser owocowy. Dla tych, którzy nie mają jednak cierpliwości, albo też chęci do bawienia się w karmelizację, polecam gorąco najprostszy sposób na karmel, mianowicie zakup puszki słodzonego mleka skondensowanego i gotowanie go przez trzy godziny w garnku z wodą. Jedyne wytyczne są takie, by poziom wody nie opadł poniżej powierzchni puszki, a już po zagotowaniu puszkę dobrze schłodzić
Przepysznik - BLW i nie tylkozłagodziła ostrość wszystkich smaków. Co najlepsze, bez mieszania wyszły całkiem miękkie lody, więc śmiało możecie czegoś takiego popróbować. Nie polecam natomiast wlewania do sorbetu czystego mleka, czy nawet mleka skondensowanego niesłodzonego, bo wyjdzie Wam twarda jak kamień bryła, która musi postać pół godziny na blacie w kuchni, żeby stać się w miarę zjadliwą ;) Lody dołączają do Akcji Lodowej
Przepysznik - BLW i nie tylkodomu. Cóż powiedzieć? ... Niebo w gębie! Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki "babski" trunek na "babskie" spotkanie :)) Składniki: 600 ml skondensowanego mleka niesłodzoneg o około 300 gramów kukułek ok 300-350 ml wódki (w zależności od upodobań, jeśli lubimy mocniejsze trunki dodajemy większą ilość alkoholu) Wykonanie: Kukułki wkładamy do garnka, zalewamy
Walijskie PichcenieKawa mrożona poleca się na upały! Mrożona (dosłownie) kawa, lody waniliowe i mocno schłodzone mleko skondensowane. Temu połączeniu nie oprze się żaden łasuch. Mój mąż był zachwycony tym „wypasionym” chłodzącym napitkiem! Do przygotowania
Szybko Tanio Smacznieoleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii 250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży ¼ łyżeczki soli Polewa mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g kokosowe wiórki do posypania Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym
codojedzeniatruskawek pełnych słońca. Lód, plasterek cytryny, 50ml syropu z rabarbaru i 50ml tej wódki – drink smakujący i wyglądający jak lato. Jeśli zmieszacie wódkę w proporcji 1:1 z mlekiem skondensowanym, niesłodzonym, otrzymacie kremowy likier truskawkowy, idealny do podania z lodem. A mocno upojone alkoholem truskawki możecie zużyć w całości, np. do lodów, albo zrobić z nich przecier, zagotować
Karo in the KitchenSkładniki (na spód): 200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego 4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika
Garniec Magaliepergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec ok 15 min na jasnozłoty kolor. Polewa: 125 g roztopionego masła 4 łyżki miodu 400 ml mleka skondensowanego słodzonego Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie robić się brązowa i będzie lekko gęstnieć (ok 10 min). Masę wylać
Słodka Kraina Wypiekówsię udało. Zrobiłyśmy ją z tego przepisu: Składniki: 400g ciastek maślanych 1/2 kostki masła (ok 125g masła) + masło do wysmarowania formy 1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem
Motylkowa Kuchniafarszu zależy od wielkości naszych pierogów. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Po 2 minutach od wypłynięcia wyjmuję je łyżką cedzakową. Układam na talerzach i podaję np. polane mlekiem skondensowanym i posypane odrobiną cukru. ... pierogi niekiedy lepię ręcznie, a gdy tak jak dziś bardzo się spieszę z pomocą przychodzą mi kuchenne gadżety Smacznego
Słodkie okruszkiWkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Karmel: 400 g gotowego karmelu lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego około 1,5 h 100 g orzechów pekan (ewentualnie włoskich) 100 g płatków kokosa 70 g posiekanych orzechów i 70 g płatków kokosa wysypujemy na blaszkę wyłożoną
Made By Mom And Sonserka mascarpone 400 g słodzonego mleka kondensowanego (puszka) Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i widelcem lub tłuczkiem rozgniatamy. Dodajemy mascarpone i całość rozgniatamy. Dodajemy mleko skondensowane i całość mieszamy, do połączenia. Metalowy lub plastikowy pojemnik wykładamy folią spożywczą. Przelewamy do niego lodową mieszankę , przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą
Made By Mom And Sonkakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h) 50 g honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały
Made By Mom And Sondobry wybór, z efektu jej pracy nie byłam zadowolona. Tak więc maszynka leży sobie w szafce, a lody robię tak jak dawniej. 600 ml śmietany kremówki puszka słodkiego mleka skondensowanego łyżeczka ekstraktu
Polska ZupaSkładniki na wierzch ciasta: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 100-150g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie wierzchu ciasta: Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową lub wykonaną z mleka skondensowanego) i posypujemy ją posiekanymi orzechami. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Margaryny Kasi
Mania Wypiekaniawidelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 25 minut. ~325g kajmaku/masy krówkowej (gotowej z puszki lub domowej - gotowanego przez ok.3h mleka skondensowanego słodzonego) ~dowolne bakalie lub inne składniki do dekoracji ~opcjonalnie: kwaskowaty dżem. Opcjonalnie: wystudzony spód posmarować warstwą dżemu. Kajmak podgrzać (będzie go łatwiej rozsmarować) i rozprowadzić na spodzie. Na wierzchu
chili & sugarkakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h) 50 g honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały
Made By Mom And SonLikier z kukułek wprost uwielbiam! :) Połączenie ulubionych cukierków ze smacznym likierem - niebo w gębie :) Składniki: 30-40 dag cukierków typu kukułka 0,5 l wódki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 400 gram) Wykonanie: Kukułki rozbić na małe kawałeczki, przełożyć do butelki, zalać wódką i odstawić na minimum 3-4 dni w chłodne miejsce (podczas których kilka razy dziennie
Tradycyjna Kuchniaugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady, trzy paczki herbatników, duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować masę krówkową i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać
Tradycyjna Kuchniaczytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i mega uzależniające ciasto. Banoffee pie jest to angielski deser z bananów, śmietany i toffi z gotowanego mleka skondensowanego (lub dulce de leche) na bazie ciasta z pokruszonych ciastek i masła. Jego nazwa to połączenie słów "banan" i "toffi". Jeżeli lubicie takie składniki to koniecznie musicie
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowany krem wstawiamy na godzinę do lodówki aby się porządnie schłodził. Po tym czasie kremem dekorujemy babeczki. * masę kajmakową możecie również zrobić gotując 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego. Zróbcie to jednak dzień przed przygotowywaniem muffinek, abyście nie musieli martwic się zbyt wolnym chłodzeniem masy
Kuchenne aromatyczytajcie dalej. Banoffee pie to mega słodkie, mega pyszne i mega uzależniające ciasto. Banoffee pie jest to angielski deser z bananów, śmietany i toffi z gotowanego mleka skondensowanego (lub dulce de leche) na bazie ciasta z pokruszonych ciastek i masła. Jego nazwa to połączenie słów "banan" i "toffi". Jeżeli lubicie takie składniki to koniecznie musicie
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażdej imprezie. Jest to też doskonały pomysł na prezent DIY. Gotowe cukierki możemy opakować w celofan, papier do pieczenia lub pudełko po innych czekoladkach. Składniki: 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 g domowego cukru waniliowego 65 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy
Piąty grzech głównykarafki/butelki i przechowujemy w lodówce. Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Rady: Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego - należy je wtedy ugotować dzień wcześniej (przez około 2-2,5 godziny). Dlatego ja wolę gotową masę - skraca czas
Kolorowy Przepisownikostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który
Domowy Smak Jedzeniakakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka słodkiego 100 ml wódki sok z 1 cytryny 200 gram posiekanych orzechów Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej piany dokładamy
kgwjanczewopiernikiem w jednym. Pychotka polecam. Składniki: 225 g ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 pierniczków nadziewanych masło ( do wysmarowania formy) Sposób przygotowania
Wielki apetytbyć bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny do dekoracji Przygotowanie: Spód: Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przygotowujemy
Smakowity Blog Kulinarnyodstawiamy do lodówki . Masa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Czekoladę roztopić z mlekiem na małym ogniu ,dodać mąkę ,wymieszać . Karmel : Mleko skondensowane słodzone gotujemy w zamkniętej puszce zanurzonej całkowicie w wodzie na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Studzimy całkowicie i dopiero otwieramy puszkę
Ladylaura.wielbicieli karmelowych smaków . Składniki : tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki ,u mnie ser z jogurtu greckiego 3 jajka 150 g masy kajmakowej ,u mnie mleko skondensowane gotowane 2 godziny w wodzie ,przestudzone 50 g tej samej masy do zatopienia w serniku 2 łyżki budyniu śmietankowego Jajka ubijamy krótko na jednolitą masę ,dodajemy resztę składników , poza
Ladylaura.gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka) 450 g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie: Piekarnik nagrzewamy
Smakowity Blog Kulinarnycukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy białko ubijamy na pianę, pod koniec
Luźna Kuchnianajpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła. Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop
Ciasteczkowy Potwórnich swoje ulubione dodatki. Oryginalny przepis na muesli dr Birchera zakłada dodanie, namoczonych uprzednio w wodzie , płatków do startych jabłek , posypaniu mielonymi orzechami oraz podaniu ich ze skondensowanym mlekiem, z czasem zamienionym na jogurt lub śmietanę. Moja propozycja bazuje na obecnych trendach. Dodatki w postaci orzechów i owoców potraktujcie tylko jako podpowiedź. Bądźcie kreatywni i stwórzcie własną wersję
Food Squareblachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą*. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 35-40 minut.** Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować śmietanką lub mlekiem skondensowanym. Blachę z bułkami włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej chociaż kilka minut. * My lubimy takie do odrywania, więc bułki układam w odstępach
Pełny talerztuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową. Składniki na domową masę kajmakową: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie
My Culinary ArtUwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :) Składniki: 300 ml śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii - stąd te kropki :)) Masło, kremówkę i masło rozpuścić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką mascarpone. Na każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka cukru 2 tubki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok. 50-100 g ciastek Oreo z grubsza pokruszonych Dynię kroimy w paski i wkładamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu
Made By Mom And Sonnależy odstawić go do lodówki na minimum trzy dni. Będzie to słodkie przywitanie nowego roku :) składniki: 700 ml wódki 400 g masy krówkowej puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g) 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody Wszystko miksujemy razem do połączenia się składników. Wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfigacytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się w Crema di Limoncello . Obydwa likiery, równie smakowite, podbiły serca gości i rodziny. Jednak wszystko szło w złym kierunku. Przygotowane zapasy drastycznie malały, aż została mała porcja
SzczyptaSmaQszklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł śliwkowych – puszka masy kajmakowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego 2 godziny) Składanie ciasta. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, wykładamy krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować kajmakiem i na wierzchu karmelem orzechowym. Wstawić do lodówki. Smacznego
dom-agi.plRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} duża paczka herbatników ok. 35 dag 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 litra mleka 1 kostka masła ¼ kostki czekolady mlecznej
Humanistka w kuchniciemnego kakao Biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób jak dwa wcześniejsze. Rownież dzielimy na pół i do jednej połowy dodajemy kakao. Krem: 1 puszka gotowego karmelu lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego, gotowanego około 1,5 h Karmel dzielimy na trzy części. Na biszkopt waniliowy rozsmarowujemy 1/3 karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowym. Rozsmarowujemy kolejną część karmelu. Przekładamy biszkoptem karmelowo – czekoladowym
Made By Mom And SonSernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme brulee: 300 ml śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej 4 żółtka 3 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnyzdecydowanie to co lubię. Nie potrafię się im oprzeć :) Dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z nimi metodą home made. Efekt jest zadowalający, aby nie powiedzieć powalający ;) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki miodu 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek masła A jak to zrobić: Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając
Kuchnia w opałachplacków, na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów. Każdy placek pieczemy w 170 stopniach, około 30 minut, do zarumienienia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego około 1,5 h) 1 kostka masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy placki
Made By Mom And SonJeśli chcesz zrobić kajmak, kup słodzone mleko skondensowane, wstaw zamkniętą puszkę do garnka z wodą tak, by cała puszka była zanurzona i gotuj przez 2 godziny. Etykieta z puszki pod wpływem wody i temperatury odkleja się już na początku gotowania. Wyjmij ją po prostu widelcem i wyrzuć. Po 2 godzinach, zanim otworzysz puszkę, pozwól jej wystygnąć. Kajmaku możesz użyć
W kuchni wieczoremprzykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h.Karmel przygotowujemy z cukru śmietanki i masła. Możecie użyć również kajmaku kupnego lub zrobionego samodzielnie, z gotowanego słodkiego mleka skondensowanego. Tutaj macie opis jak samemu zrobić karmel - > tuBlaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą jest karmel, później
Słodkie Przyjemnościspożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce.Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty. Przed pieczeniem można posmarować niesłodzonym mlekiem skondensowanym, wtedy będą lekko połyskliwe.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 °C, ok. 15 min.Po wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia
Mix smakułyżeczka ( lub łyżeczka soku z cytryny)* odrobina soliMasa:* kremówka- 200 ml* mascarpone- 200 g* cukier trzcinowy- pół szklankiDodatkowo:* banany- 4 szt.* sok z połowy cytryny* kajmak- puszka ( lub skondensowane mleko gotowane przez 2 godz.)Beza:Piekarnik nagrzać do 120 stopni.Białka ubijać z solą, najlepiej w metalowej lub szklanej misce, i po łyżce dodawać cukier.Po każdej dodanej łyżce ubijać
Kraina Miodem Płynącawyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko
UgotujmyTo.pldzisiaj kolejny jadalny prezent. Bardzo słodki, ale ze słoną nutą, ciągnący się, o co może chodzić? O krówki! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na pyszne domowe krówki z mleka skondensowanego. Łatwe do przygotowania, a jakże smaczne! Kilka słów o przygotowaniu - dodatki są dowolne - możecie użyć bakalii, liofilizowanych owoców, suszonych kwiatów czy też cukrowych posypek. Krówki należy przechowywać w zamkniętym
Pora coś zjeśćprzy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y , czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej. Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne było...dawno robione...biszkopt , jabłka i pianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek
Moje domowe kucharzeniemąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki skondensowanego mleka kokosowego sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem
Kulinarny karnet Christopherabardzo smaczny, brazylijski przysmak. Moim zdaniem te kuleczki są idealne na przyjęcie i z pewnością zaskoczycie nimi swoją rodzinę i przyjaciół! Do jego przygotowania wystarczy Wam czekolada i mleko skondensowane. Przyda Wam się także posypka, mogą to być wiórki albo... Jeśli chcecie zobaczyć inną wersję i przepis to zapraszam do Pauliny , to własnie tam znalazłam ten smaczny deser
Chocolate Stop Temptingwierzchu ciasta. Ponownie odwracamy ciasto. Przekrawamy wzdłuż uzyskując 3 blaty. Krem: 300 ml śmietany kremówki 48% 1 banan 50 g + garść pianek marshmallow 1 puszka karmelu (lub słodzone mleko skondensowane, gotowane ok. 1,5 h) Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Banana kroimy na drobne kawałki. Pianki jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Banana i pianki wsypujemy do ubitej
Made By Mom And Sonspirytusu PRZYGOTOWANIE: W garnku podgrzewamy wodę i kładziemy na nim miskę. W takiej kąpieli wodnej ucieramy żółtka z cukrem białym i wanilinowym na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko skondensowane niesłodzone i odstawiamy do ostudzenia. Gdy już ostygnie powolutku dolewamy spirytus, cały czas mieszając. Uważamy przy tym by advocat się nie zważył. Jak komuś mimo wszystko się zważy
Aga w kuchnistałe wejdą do mojego lodowego menu ! Lody rabarbarowe Składniki na 2 litry lodów: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę 150 ml cukru ½ l śmietanki 30% 1 puszka skondensowanego mleka, około 400 g Wykonanie: Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody !!! Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Później studzimy
Kulinarne przygody Gatitywszystkie kolory tęczy. Kolorowy sernik Składniki: Spód 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji
Kulinarne przygody Gatityciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się ładnie zarumieni. Gdy ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki z roztopionej czekolady lub co nam podpowie wyobraźnia:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemalinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru 600 g kremowego serka (typu soft cheese Philadephia) 300 g karmelu (lub mleka skondensowanego w puszce, wcześniej ugotowanego) 3 jajka 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 50 g posiekanych grubo orzechów łączymy z rozkruszonymi biszkoptami, cukrem brązowym i roztopionym masłem. Mieszamy i wykładamy
Made By Mom And Sonłyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło
Mania GotowaniaMiałem kiedyś przepis na likier kawowy z przegotowanego mleka skondensowanego, wódki i kawy rozpuszczalnej. Wychodził z tego bardzo słodki i gęsty babski likierek, który trzeba było łyżeczką z kieliszka wybierać:) Ostatnio przypadkiem natknąłem się na podobny przepis w necie, pod nazwą domowy Baileys . Zaintrygowała mnie ta nazwa. Doszedłem do wniosku, że to faktycznie ma szansę przypominać w smaku Baileys
Gotuj z Misiemwięcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia
Ze smakiem i z pasjąrozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia. Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie, ponieważ za spoiwo służy tu skondensowane mleko. Oprócz smaku dużym walorem jest szybkość wykonania i możliwość eksperymentowania ze składnikami. Krajankę upiekła moja Mama :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrypocięłam, ale połamałam... Nie starałam się i wyszły doskonałe (w smaku...wygląd przemilczmy ;)). Sezamki na mleku skondensowanym... przepis genialny w swej prostocie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrytrakcie przeglądu spiżarni natrafiłam na puszkę mleka skondensowanego słodzonego, którą kupiłam dawno temu i która w związku z tym wymagała szybkiego już zużycia. Postanowiłam zrobić genialny batonik , który tak nam kiedyś wybitnie posmakował. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis z bloga Arniki , wyj ą tkowo nic nie zmieniłam;) Składniki na słoiczek: * 160 g miodu - ja dałam gryczany * 50 g masła * 80 g niesłodzonego mleka skondensowanego * suszony tymianek - dałam ok. 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki rozpuściłam na delikatnym ogniu (w przepisie było podane, żeby potrzymać kilka minut, ale ja tylko doprowadziłam do rozpuszczenia i zdjęłam
Zdrowa Kuchnia Sowymałe kawałki. Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Śliwki wypestkować. Mleko skondensowane połączyć ze śmietaną, jajami i proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości
kolorowotorcikowozmodyfikowałam. Składniki: -63g masła -42g oleju kokosowego (bezwonnego) -1 szklanka ksylitolu -3 łyżki kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego kakao) -140g niesłodzonego, skondensowanego mleka -3 szklanki płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich) -3 łyżki masła orzechowego (użyłam słonego) -0,5-1 łyżki nutelli (nie trzeba) Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać
Smaczne Zdrowefotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-) Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-). Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość
Pora coś zjeśćprzygotowywania masy serowej. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka z jednej laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze w żelu: czerwony , różowy , żółty , zielony , niebieski , fioletowy . Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie
Blondynka GotujeBiszkopt: 6 jaj 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 szkl. + 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka mleka skondensowanego "Kajmak" 1 kostka masła 2 paczki herbatników Bonitki 1. Biszkopt Białka ubij na sztywną pianę , dodaj cukier , żółtka , olej i wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.Do
Słodkości i nie tylkoturystów do maleńkich stoisk na ulicy lub przy przystankach autobusowych.Generalnie cocada oparta jest na kokosie (coco - kokos) i cukrze a pozostałe składniki mogą się różnić. Jedni dają mleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można i nie. Są tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę.Nasza
Smaki Brazyliiłyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę
Pasja Smakulitra śmietany 36% - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 opakowanie „śmietan fix-u” Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać. Składniki na karmel: - 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. Dodatkowo: - orzechy włoskie Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy. Smacznego
dom-agi.plmleczka skondensowanego Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 30 ml likieru kawowego Kahlua, 30 ml likieru śmietankowego Baileys oraz 30 ml skondensowanego mleczka. Całość należy wstrząsnąć do momentu delikatnego spienienia mleka. Zawartość shakera przelewamy do kieliszka koktajlowego. Artykuł Drink Orgasm pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaOpis: Drink Malibu z mlekiem to jeden z moich ulubionych drinków. Jest on bardzo delikatny i na pewno przypadnie do gustu wszystkim kobietom! Na zdrowie Składniki
Drinkologiałyżek oleju słonecznikowego – ½ szkl. cukru – 1 łyżeczka sody – 1 szkl. mleka – 6 czubatych łyżek masy kajmakowej gotowej lub otrzymanej po dwugodzinnym gotowaniu puszki skondensowanego, słodzonego mleka zanurzonej całkowicie w wodzie (uwaga puszki nie otwierać, gdy jest gorąca) Wszystko razem włożyć do miski i krótko zmiksować do połączenia składników (lub dobrze wymieszać łyżką). Wlać do wysmarowanej
Kocham CzekoladęCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 600 ml śmietanki 36% 1 łyżka ekstraktu z wanilii 170 g ciastek Oreo Mleko i śmietankę schłodzić co najmniej 24 godziny w lodówce. Schłodzone mleko, śmietankę kremówkę
kulinarnyswiatdomiewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej Opakowanie orzechów włoskich Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około 4 godziny. Na początek przygotowuję blachę. Wykładam ją dokładnie papierem do pieczenia
Kocham CzekoladęMazurek kajmakowy to klasyk wśród wielkanocnych mazurków. Bardzo często w przepisach wykorzystywana jest gotowa masa lub ta powstała z mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale jest to bardziej masa krówkowa. Klasyczny kajmak przygotowuje się z mleka, cukru i masła. Jest to sposób czasochłonny, gdyż gotowanie mleka z cukrem może trwać kilka godzin. Ja przygotowałam szybszą wersję kajmaku
Smakołyki Bereniki