złagodziła ostrość wszystkich smaków. Co najlepsze, bez mieszania wyszły całkiem miękkie lody, więc śmiało możecie czegoś takiego popróbować. Nie polecam natomiast wlewania do sorbetu czystego mleka, czy nawet mleka skondensowanego niesłodzonego, bo wyjdzie Wam twarda jak kamień bryła, która musi postać pół godziny na blacie w kuchni, żeby stać się w miarę zjadliwą ;) Lody dołączają do Akcji Lodowej
Przepysznik - BLW i nie tylkodomu. Cóż powiedzieć? ... Niebo w gębie! Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki "babski" trunek na "babskie" spotkanie :)) Składniki: 600 ml skondensowanego mleka niesłodzoneg o około 300 gramów kukułek ok 300-350 ml wódki (w zależności od upodobań, jeśli lubimy mocniejsze trunki dodajemy większą ilość alkoholu) Wykonanie: Kukułki wkładamy do garnka, zalewamy
Walijskie PichcenieKawa mrożona poleca się na upały! Mrożona (dosłownie) kawa, lody waniliowe i mocno schłodzone mleko skondensowane. Temu połączeniu nie oprze się żaden łasuch. Mój mąż był zachwycony tym „wypasionym” chłodzącym napitkiem! Do przygotowania
Szybko Tanio Smacznieoleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii 250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży ¼ łyżeczki soli Polewa mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g kokosowe wiórki do posypania Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię z jajkiem, ananasem i rozpuszczonym
codojedzeniatruskawek pełnych słońca. Lód, plasterek cytryny, 50ml syropu z rabarbaru i 50ml tej wódki – drink smakujący i wyglądający jak lato. Jeśli zmieszacie wódkę w proporcji 1:1 z mlekiem skondensowanym, niesłodzonym, otrzymacie kremowy likier truskawkowy, idealny do podania z lodem. A mocno upojone alkoholem truskawki możecie zużyć w całości, np. do lodów, albo zrobić z nich przecier, zagotować
Karo in the KitchenSkładniki (na spód): 200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego 4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika
Garniec Magaliepergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec ok 15 min na jasnozłoty kolor. Polewa: 125 g roztopionego masła 4 łyżki miodu 400 ml mleka skondensowanego słodzonego Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie robić się brązowa i będzie lekko gęstnieć (ok 10 min). Masę wylać
Słodka Kraina Wypiekówsię udało. Zrobiłyśmy ją z tego przepisu: Składniki: 400g ciastek maślanych 1/2 kostki masła (ok 125g masła) + masło do wysmarowania formy 1/2 puszki kajmaku/masy krówkowej (może być mleko skondensowane, które zagotujecie) 3 średnie banany pokrojone w plastry 500ml kremówki 1op. żelatyny + ok. 3/4 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem
Motylkowa KuchniaWkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Karmel: 400 g gotowego karmelu lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego około 1,5 h 100 g orzechów pekan (ewentualnie włoskich) 100 g płatków kokosa 70 g posiekanych orzechów i 70 g płatków kokosa wysypujemy na blaszkę wyłożoną
Made By Mom And Sonserka mascarpone 400 g słodzonego mleka kondensowanego (puszka) Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i widelcem lub tłuczkiem rozgniatamy. Dodajemy mascarpone i całość rozgniatamy. Dodajemy mleko skondensowane i całość mieszamy, do połączenia. Metalowy lub plastikowy pojemnik wykładamy folią spożywczą. Przelewamy do niego lodową mieszankę , przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą
Made By Mom And Sonkakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h) 50 g honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały
Made By Mom And Sondobry wybór, z efektu jej pracy nie byłam zadowolona. Tak więc maszynka leży sobie w szafce, a lody robię tak jak dawniej. 600 ml śmietany kremówki puszka słodkiego mleka skondensowanego łyżeczka ekstraktu
Polska ZupaSkładniki na wierzch ciasta: 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 100-150g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie wierzchu ciasta: Górną warstwę ciasta smarujemy masą krówkową (gotową lub wykonaną z mleka skondensowanego) i posypujemy ją posiekanymi orzechami. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi ze Złotej Kolekcji Margaryny Kasi
Mania Wypiekaniawidelcem na całej powierzchni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy ok. 25 minut. ~325g kajmaku/masy krówkowej (gotowej z puszki lub domowej - gotowanego przez ok.3h mleka skondensowanego słodzonego) ~dowolne bakalie lub inne składniki do dekoracji ~opcjonalnie: kwaskowaty dżem. Opcjonalnie: wystudzony spód posmarować warstwą dżemu. Kajmak podgrzać (będzie go łatwiej rozsmarować) i rozprowadzić na spodzie. Na wierzchu
chili & sugar