miód - 5845 przepisów (strona:45/390)

Piernik 143

Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!Składniki:200 g margaryny1 i 1/3 szklanki cukru3 jajka (żółtka i białka osobno)1 szklanka kwaśnej śmietany3 łyżki zimnej wodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy(...)piernika1 łyżka kakao3 szklanki mąkiSposób przygotowania:1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem.4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym

Kuchnia domowa Ani
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 233

proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie:  - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu  - miód gryczany 120ml  - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek   Panna cotta:  Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej miseczce w odrobinie mieszanki odlanej(...)lodówki, aż stężeje.  Bakalie: Rodzynki namaczamy  wodzie. Orzechy siekamy, zostawiając jednak większe kawałki. Prażymy na suchej patelni. Dorzucamy osuszone rodzynki. Dodajemy kakao i przyprawy, po czym zalewamy miodem, aż wszystko utworzy wspólną masę.  Panna cottę serwujemy z bakaliami w miodzie i piernikową posypkę. Mile widziane świeże owoce i listki świeżej mięty - skusicie się

Sajkofanka smaku
Orzeszki Ziemne w Karmelu 355

dobry początek... Cud, miód i orzeszki, czyli przepyszne karmelowe batoniki z prażonymi fistaszkami. Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę. Orzeszki w Karmelu - Składniki: 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych (ok. 350 g)* 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1 łyżka margaryny 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Orzeszki w Karmelu - Sposób przygotowania: Orzeszki podsmażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia(...)tackę wysmarować margaryną lub innym tłuszczem. Do garnka wsypać cukier i dodać miód. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki nie przywarły. Po tym czasie zdjąć naczynie z ognia, wsypać sodę, dodać margarynę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wsypać orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać starając się aby karmel pokrył każdego fistaszka

Słodka Strona
Domowe Sezamki 606

Sezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu oraz cukru. Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze....   Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci.  Zaspakajają ochotę na "coś(...)słodkiego", a przy tym są przepyszne. Domowe Sezamki - Składniki: 1/4 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka margaryny szczypta sody oczyszczonej ok. 130 g ziaren sezamu Domowe Sezamki - Sposób przygotowania: Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni. Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód.  Podgrzewamy na małym ogniu przez

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 198

ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady(...)śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2109

Dodatkowo, nasze pierniczki możemy ozdobić lukrem - dzięki temu zyskają uroku, niepowtarzalności i oryginalności. ...a ile zabawy będą miały dzieci.... Miękkie Pierniczki z Lukrem - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 1 białko jaja(...)szklanki cukru pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość

Słodka Strona
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 153

nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam  miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki(...)masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę.  Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka Świąteczna z żurawiną 293

zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam(...)marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie szynka wieprzowa ok. 1,2 kg 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 pomarańcza majeranek świeży rozmaryn świeży tymianek żurawina sól i kolorowy pieprz do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imbir z gruszką 282

lubię serniki (Panowie zresztą też). Nie mogłam tego tak zostawić. Idąc do kuchni, miałam w głowie plan - musiały być gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak.  Nie wiem, czy gdzieś znalazłabym przepis(...)gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 1 łyżeczka mielonego imbiru masa serowa: 550 g serka kremowego 150 g miodu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 150 ml śmietany kremówki 4 jajka dodatkowo: 3 gruszki Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z imbirem. Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś z niczego 165

mlekiem i cukrem to jego ulubione śniadanie, wszelkie ciasteczka z ich dodatkiem znikają błyskawicznie. Pomyślałam, że taka kruszonka też będzie mu smakować (i miałam rację). Od siebie dodałam miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków. Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg,  reszta  kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć(...)jest smaczne! Szklankowy deser sernikowy z pomarańczowym rabarbarem Składniki: (na 4 spore porcje) kruszonka owsiana: 80 g płatków owsianych 30 g jasnego brązowego cukru 30 g masła 1 łyżka miodu masa: 270 g twarogu 3krotnie mielonego 350 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka Cointreau pomarańczowy rabarbar: 150 g rabarbaru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 176

Gosię , Iwonę , Justynę , Bożenę , Justynę , Magdę , Ewę i Judytę . Koniecznie zajrzyjcie, jakie cuda zawisną na ich choinkach. Pierniczki herbaciane Składniki: (na 40 sztuk) 250 g mąki pszennej 75 g miodu 50 g cukru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 30 ml mocnej, ostudzonej herbaty 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lukier królewski(...)białek 150 g cukru pudru 1/6 łyżeczki białego octu winnego Miód z masłem rozpuścić, przestudzić.  Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 206

domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna, że akurat tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się jakby lekko luźniejsze, to nagroda(...)się należy, prawda? Szarlotka z marcepanem Składniki: (na formę 25x25 cm) ciasto: 185 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g miodu 2 żółtka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 30 g masła 30 g ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kratka: 2 białka  1 jajko 200 g marcepanu Mąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakręcony chleb od Lorraine 128

trzech dni. Polecam Wam bardzo. Zakręcony chleb z makiem Składniki: (na 1 duży bochenek) 550 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 24 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g masła 35 g maku dodatkowo: 2 łyżki mleka 10 g maku Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto.  Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż na 6 pasków. Każdy z pasków skręcić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 149

cytryna. Pycha! Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz(...)łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 9 truskawek Mąki przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batoniki fitness 279

nich żadnych "E", konserwantów, chemii, niezdrowych tłuszczów trans czy masy cukru. Zawierają zdrowy dla jelit błonnik, wiele witamin i minerałów. Sycą na długo, są mega słodkie. Dodatkowo miód i żurawina wspomagają naszą odporność. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrąb (u mnie mieszanka żytnich, orkiszowych, pszennych) 1/2 szkl. ulubionego musli bez cukru 5 łyżek płynnego miodu 1 jajko(...)białka Duża garść pistacji Mała garstka żurawiny Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnie :) Batoniki

Czarnawisienka