migdałowe gwiazdki - 94 przepisów (strona:5/7)

Pączki hiszpańskie 265

ciasta wbijamy po jednym jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Odcinamy arkusz papieru do pieczenia. Aby sobie ułatwić pracę – rysujemy kwadraty o boku 9cm. Na każdy wyciskamy porcję ciasta formując okręgi. W płaskim rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej(...)wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już są na blogu. Przy tego typu wypiekach nie opuszcza mnie jedna maksyma – „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy”. Przytaczając te słowa chcę

mojewypiekiinietylko
Makowiec na kruchym spodzie 179

żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej aromat migdałowy bakalie(orzechy,rodzynki,figi) Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki,większą część rozwałkować,przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu makowiec pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie polukrować

Kolorowa kuchnia Elki
Makówki 300

miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie do dekoracji – u mnie kokos i płatki migdałowe Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka (zamiast wanilii można użyć cukru waniliowego). Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło, ziarenka wanilii i pustą łupinkę (w niej też jest jeszcze dużo aromatu(...)powinna być zbyt gęsta. Bułki kroimy na kawałki o grubości max. 1 cm. W misce/miseczkach układamy na przemian kawałki bułki i masę makową. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ja wysypałam gwiazdki z kokosu przygotowując sobie prosty szablon z kawałka tektury. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wigilia , starodawne zwyczaje… 247

chyba uroczysty posiłek w kuchni  polskiej, w którym zachowały się ślady dawnych obrzędów.  Zasiadano do niej ,ja też tego przestrzegam, z zapadnięciem zmroku i ukazaniu się pierwszej gwiazdki ,pilnie wypatrywanej przez dzieci. Najpierw dzielono się opłatkiem .W tej wzruszającej chwili wybaczano sobie wzajemnie wszelkie urazy ,pieczętując zgodę pocałunkiem. Staropolskie opłatki były różnokolorowe i bardzo ozdobne. Dziś wypieka(...)temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli

Kulinarny karnet Christophera
Muffiny szpinakowe z kremem 249

pieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką masę, dodając po trochu olej(...)cukrem pudrem, dodajemy barwnik zielony oraz esencję cytrynową, na koniec serki mascarpone. Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, ozdabiamy muffiny i dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, uprażonymi migdałami oraz listkami koniczyny. Przepis znalazłam u Marty na blogu Śliwka węgierka (proporcje zwiększyłam o 1/3). Dzień świętego Patryka jest narodowym świętem mieszkańców

mojewypiekiinietylko
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami 162

Bożego Narodzenia; po południu jedziemy kupić wieniec, który powiesimy na drzwiach pokoju, a po weekendowym pobycie w domu podejrzewam, że nasz pokój będzie przypominał hipermarket pięć minut przed pierwszą gwiazdką. Skarpety z reniferami mamy obie... A żeby i Was choć trochę wprowadzić w ten świąteczny nastrój (w końcu to już niemal grudzień, najwyższa więc pora!), mam dla Was przepis(...)pistacjami i migdałami Składniki: (na około 135 ciasteczek) 125 g masła 60 g melasy 125 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 30 g słupków migdałowych 30 g pistacji bez łupinek 1 łyżeczka potażu 1 łyżeczka wody 250 g mąki pszennej Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż do rozpuszczenia, często mieszając. Nie gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek truflowo-migdałowy 223

Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone(...)białej masy marcepanowej 1 białko 10 ml likieru Amaretto Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć ozdobny rant wokół podpieczonego spodu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termoobiegiem. Piec mazurek  ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa

maniapieczenia
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 541

oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo lubimy chrupiące kawałki orzeszków w farszu, dlatego(...)jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa:- 500g maku (najlepiej mielony)- 5 jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)- niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru)- 2 łyżki miodu (można zastąpić

Smaczne Zdrowe
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 198

Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy

Smakowy Raj
Tort makowy 188

triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY : Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy- tak aby wszystkie orzeszki znalazły sie pod powierzchnią mleka. Odstawiamy przynajmniej na dwie godziny – a najlepiej na całą noc. Do naszego mleka z orzechami(...)tylko boki! Nie nakładamy kremu na górę tortu! ) i wyrównujemy niedoskonałości. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY : Krem umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów z dużą końcówką -gwiazdką ( jeżeli użyjecie małej końcówki- mogą w niej utknąć kawałki orzeszków i uniemożliwić dekorowanie. Osobiście przeżyłam wybuch zawartości rękawa dekoracyjnego, kiedy próbowałam na siłę wycisnąć krem przez przytkaną orzeszkiem końcówkę

Domowe Torty
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 397

tortownicy i wewnątrz pierwszego okręgu wyciśnij "przytulony" do niego kolejny, mniejszy okręg;następnie u góry na styku obu okręgów wyciśnij po środku trzeci, ostatni okręg.Ciasto posyp świeżymi płatkami migdałowymi.Piecz ciasto około 25 -30 minut, aż będzie dobrze wypieczone i twarde z wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière(...)zrobiłam).SKŁADANIE:Upieczone ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na pół, najlepiej nożem z piłką.Krem pralinowy wyciśnij ozdobnie na spód ciasta za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). Posyp krem uprażonymi na patelni i ostudzonymi migdałami.Przykryj drugą częścią ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 3-4 h). Warto schłodzić porządnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 216

folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka. Im więcej rozmiarów tym efektowniejsze choinki. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut(...)się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Paryż - Brest z owocami 262

papier ciasto rysując okrąg. Drugi okrąg wycisnąć wewnątrz pierwszego okręgu.  Trzeci okrąg wycisnąć pomiędzy pierwszym a drugim okręgiem.  Lekko wygładzić powierzchnię ciasta palcami. Posypać ciasto płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut, do momentu mocnego zrumienienia się ciasta. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Inaczej ciasto nie wyrośnie. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, następnie przenieść na kratkę(...)mieszając masę łyżka lub szpatułką. Ciasto przekroić poziomo na pół ostrym nożem. Spodnią część ciasta ułożyć na paterze. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką np. w kształcie dużej gwiazdki. Wypełnić kremem całą podstawę ciasta. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć obficie na kremie.  Przykryć ciasto górną częścią i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Ciasto jest

maniapieczenia
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

dekoracji około 36-40 ciastek   2 białka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości   Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej(...)powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się

Karo in the Kitchen
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 197

cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia  Lukier.  10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych  Wykonanie.  Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki cukru i letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Ubić stopione masło z cukrem, jajkami(...)napotkało w szufladzie ,trochę przeze mnie zapomnianą  ,foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam  tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory.  Ciasteczka są lekkie, chrupiące i aromatyczne. Na pewno każdemu nie zastąpią pączka ,ale faworka tak. Są smaczne zaraz po usmażeniu, a następnego dnia

Kulinarny karnet Christophera