Prosta i smaczna mięsna pieczeń, która może być drugim daniem w obiedzie lub wędliną na kanapki. Pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka oraz ser feta nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej(...)smaku grillowanego kurczaka Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa
VioletoweKucharzenieSkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)olej sezamowy i podsmażamy na nim imbir i czosnek. Gdy czosnek się zeszkli dodajemy mięso i smażymy go na dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron. Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą
Qchnia po prostuaromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny(...)oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić to dzień wcześniej. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem kurczaka wraz z marynatą i podsmażałem aż sos całkowicie się zredukował, a mięso zaczęło ciemnieć. Następnie zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga, żeby nie zrobiła się zbyt miękka!). Mięso i paprykę wrzuciłem
Kuchnia Prezydentowejmakaron domowy-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną ,odciśniętą bułkę i zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę. Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem. Wszystko
Maminek kulinarnyFilety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPiersi kurczaka w ostrym sosie paprykowym i pieprzowym – kilka dni temu zakupiłam sporą ilość piersi kurczaka i co drugi dzień jemy białe mięso. Zaczęło brakować mi pomysłów. Oczywiście zerknęłam do ściągawek mamy i znalazłam przepis na kurczaka na ostro. Przepis idealny, gdyż trzeba użyć prawie jeden kilogram mięsa 🙂 Bardzo mięsny obiad. Składniki na:... Read More The post Piersi kurczaka
Magiczny Garnekosuszamy tylko do sucha papierowymi ręcznikami, lekko solimy i pieprzymy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy połowę masła. Na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy mięso, po maksymalnie 2 minuty z każdej strony – powinno się tylko zamknąć i lekko zezłocić. Ściągamy kurczaka z patelni, przekładamy do naczynia/ blaszki. Na patelnię dodajemy pozostałe masło, wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła toskańskie z suszonymi pomidorami(...)pieprzymy. Wlewamy na patelnię bulion i sok z cytryny, dodajemy miód, gotujemy wszystko razem na małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki
Karo in the KitchenPrzyznacie, że kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to niezwykle wszechstronny rodzaj mięsa, które świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, sosami i wszelkiego rodzaju sałatkami oraz surówkami. To bardzo delikatne mięso i przecież nie musi być nudne! Dziś rumsztyk z cebulką! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 średnie białe cebule 2 średnie czerwone cebule(...)łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka cukru lub miodu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz WYKONANIE: mięso siekamy na małe kawałki, dodajemy zioła, musztardę i przyprawy, wyrabiamy, 1/2 cebuli białej i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, zostawiamy
Kuchnia Beatyjuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGrillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie Post Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepiec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :) RADA. To danie to sposób na wykorzystanie już ugotowanego ryżu, ale można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać(...)suchego ryżu i zalać 4 szklankami bulionu drobiowego. Tak jak robiłam to w tym przepisie na udka . Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cukinia , kukurydza , kurczak , marynata , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniamCzyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny(...)Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady 5-6 ziemniaków 3 marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso , 3 . Marchew i ziemniaki umyć
Eli Gotowanieczęść piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, jeżeli to nie zadziała wystarczy(...)czasie kurczaka dzielimy na porcje. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem to danie, do którego często wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Jest to dobra alternatywa dla kurczaka z rożna, a może nawet i lepsza. Kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, frytkami belgijskimi , pieczywem, czy też ryżem i surówką. U mnie dodatkiem
mojewypiekiinietylkozdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodajemy więcej mąki, gdyby za gęste troszkę więcej mleka. Do kurczaka wlewamy przygotowane ciasto - mieszamy, tak aby pokryło każdy kawałek mięsa. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki(...)kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 3-4 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka - dzięki temu zabiegowi powstaną nam charakterystyczne "łuski". Hot Wingsy smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron
Słodka Stronapolać sosem sojowym (2-3 łyżkami). Całość wymieszać i odstawić na 1-2 godziny. Do woka wlać 2 łyżki oliwy/oleju. Gdy będzie bardzo mocno rozgrzany to dodać mięso. Usmażyć. Kawałki piersi z kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać
Ugotować