szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół(...)wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna
Ugotowaćpodlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy od kości i jeszcze ciepłe, mielimy dwa lub trzy razy maszynką do mięsa razem z warzywami i bułką tartą. Do zmielonych składników dodajemy jajka, trzy łyżki wazowe wywaru z pod kurczaka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy
Miód i pieprzSól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy(...)masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut
VioletoweKucharzeniepolędwicy wołowej - 50 g masła - 150 g śmietanki 18% - 2 małe papryki czerwone - sól, pieprz - listki natki pietruszki do dekoracji Porcja na 2 osoby. Najpierw przygotowujemy mięso i paprykę. Mięso kroimy na cienkie paski. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paseczki. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy paseczki polędwicy wołowej. Wołowinę smażymy kilka minut, wyciągamy i przekładamy(...)kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy. Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na talerz. Na makaron dajemy nasz sos. Smacznego
Kuchenne Wariacjemaszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką. Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze wyrobić. Keksówki lub kokilki natrzeć tłuszczem (olejem lub margaryną) i oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania. Pasztet podawać na ciepło lub na zimno. Pasują do niego pomidory pokrojone w plasterki z siekaną cebulką
Trzeci talerzPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie
Moja Delicjazrolować pozostałe mięso. Na dno naczynia w którym będziemy piec , Gotowe roladki układać w dużym naczyniu obok siebie. U mnie było dosyć szerokie naczynie podobne do blachy tylko, że grubsze i wyższe. Gdy ułożymy już wszystkie roladki, całość posypać suszonym majerankiem i obłożyć listkami laurowymi. Pomidory krojone z puszki poukładać między roladkami. Wlać jeszcze przed pieczeniem 1/2 szklanki(...)wody. Całość przykryć folią aluminiową I wstawić na noc do lodówki. Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu można od razu upiec. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Roladki piec początkowo 1 godzinę przykryte folią, a następnie folię zdjąć i piec kolejne 30 minut, żeby się przyrumieniły na wierzchu. Po upieczeniu podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieuzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie(...)całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc
Stare Garymąka do obtoczenia – 100 g- olej do smażenia – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULASZ:Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, podlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy razem do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki(...)następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Delikatnie! smarujemy białkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na 20-25 minut.Na tak przygotowane gniazdko nakładamy gorący gulasz! Podajemy odrazu
Ostra na Słodkomaszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Spód: W czasie gdy mak pęcznieje, zagniatamy jednolite ciasto, ze wszystkich składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy(...)tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia.Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić w malakserze, w moździerzu lub rozbić młotkiem przez foliową torebkę). Mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem migdałowym
Poezja smakuPulled pork to metoda przygotowania wieprzowiny, w której to duży kawałek mięsa piecze się długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso staje się tak bardzo miękkie, że można je z łatwością podzielić na pojedyncze włókna i w takiej postaci zjeść. Metoda ta pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się(...)kanapkach, burgerach z rożnymi sosami. Ja podałam z knedlami i ogórkami kiszonymi. Obiad był full wypas. I proszę się nie obawiać, włączenie na 10 godz. piekarnika nie pociąga za sobą aż tak ogromnego zużycia energii, żeby sobie raz na jakiś czas nie móc pozwolić na taki rarytas. A i marynatę możecie przygotować sobie pod siebie, wg własnego smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMakaron z pieczoną dynią i fetą Co tu dużo kryć rodzinnie uwielbiamy makarony, jak nie mam pomysłu na obiad to jest makaron ;) Makaron z pieczoną
Kuchnia na wzgórzumożna ją znaleźć w naszych sklepach – i całe szczęście. Jest bardzo smaczna – delikatna, a kupowana w całości dodatkowo robi wrażenie wyglądem. Bardzo popularna ryba we Włoszech, często pieczona, dodawana do makaronu i zup rybnych. Tutaj w odsłonie cytrynowej marynaty. Składniki: 2 kurki czerwone (w całości, albo już przygotowane – bez głowy i wypatroszone) 2 ząbki czosnku kilka(...)resztę marynaty i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy winem, resztę cytryny kroimy w plasterki i układamy w naczyniu. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni, najlepiej z termoobiegiem) na około 15 minut. Kurek czerwony pieczony w cytrynie gotowy. Post Kurek czerwony pieczony w cytrynie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniłatwość przechowywania, jest ona częstym gościem na naszych stołach, zwykle jednak w charakterze zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj(...)zdjęcia). Następnie przykrywamy całość resztą masy. Pilnujemy, aby masa dokładnie i jednolicie wypełniała formę i otaczała jajka – wewnątrz nie powinno być żadnych pustych przestrzeni. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 1,5 godziny – przez pierwszą godzinę przykrytą folią aluminiową, a przez pozostały czas – otwartą. Gotową pieczeń wyjmujemy z formy i albo podajemy na ciepło z wybranymi
Kulinarna PokusaRozgrzej piekarnik do 180 st. Cieciorkę odcedź (zachowaj szklankę płynu na później), przepłucz i osusz (staraj się pocierać nasionka ręcznikiem papierowym podczas osuszania, żeby oddzielić skórkę). Wysyp na tackę do pieczenia. Posyp papryką, pieprzem kajeńskim, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Krok(...)następnie dodaj mięso mielone. Podkręć ogień i smaż mieszając i rozbijając grudki mięsa szpatułką na małe kawałki przez około 5 minut, aż mielone zbrązowieje i zacznie się delikatnie przysmażać. Pod koniec dodaj kmin rzymski, cynamon, gałkę muszkatołową, posól i popieprz do smaku. Następnie wlej szklankę płynu spod cieciorki, podkręć ogień i odparuj. Krok 4 Wymieszaj cieciorkę z mięsem. Podawaj
Niedzielny kucharz