mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:22/400)

Prosty pszenny chleb z garnka 305

pierwszy, odziedziczony po Mamie garnek żeliwny. Koleżanki blogerki, zapewniały, że choć garnek żeliwny doskonale utrzymuje temperaturę, z powodzeniem można go zastąpić innym, nadającym się do pieczenia w piekarniku garnkiem: brytfanką do mięsa, zwaną u mnie gęsiarką, naczyniem żarodopornym z przykrywką, czy zwykłym metalowym garnkiem. Już samym zapachem chlebek zrobił furorę. Przeniósł mnie do starej,  przykościelnej piekarni, w której, przed(...)obsypany mąką blat i składamy jak kopertę. Przekładamy go łączeniami do dołu na posypany mąką papier do pieczenia, umieszczamy w koszyku i luźno nakrywamy. Chleb powinien wyrastać jeszcze 1 h. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia drugiego wyrastania, do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywką, ustawiamy temp. na maximum ( u mnie 230°).  Gdy po godzinie chleb wyrośnie

Mia Cucina Sofieta
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 145

się mięso wylać gotowy sos Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo makaron na górę mięsa i zapiekać razem

Kuchnia Pokoleń
Polędwica wieprzowa w miodzie 220

zawijamy w folię aluminiową , tak przygotowana musi spędzić dobę w lodówce . Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 C , wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem mięso czy jest już sprężyste ( surowa jest miękka ) . Wyłączamy piekarnik i pozwalamy polędwicy dojść w gorącym piekarniku

Ogrodnik w podróży
Szynka pieczona w musztardzie i miodzie 121

miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 h. W międzyczasie mięso można obrócić, aby równomiernie się marynowało. Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i położyć plasterki masła na szynkę, aby ładnie się zarumieniło. Powstały sos z pieczenia

Malinowo w kuchni
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 336

kilka godzin pod przykryciem do lodówki. 2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykryte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w połowie czasu przewracając mięso. Zazwyczaj szponder jest tłusty i mięso nie wysycha więc nie trzeba podlewać, lecz jeżeli macie chudszą sztukę podlejcie w czasie duszenia. 3/ Po 1,5 godziny

Kuchnia PROzdrowotna
Kruche pierogi z mięsem 219

pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz(...)mięso i lekko poddusić, następnie dodać posiekane jajko, pietruszkę i majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podsmażyć. Farsz ostudzić. Rozwałkować jedną kulę na grubość około 3-5 mm, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego

na moim stole...
Schab faszerowany śliwkami 215

środka śliwki. Mięso nacieramy solą, a wewnętrzny kanał nacieramy również musztardą. Sprawione mięso pozostawiamy na co najmniej kilkanaście minut, w razie potrzeby umieszczając w lodówce. Nasączone winem śliwki wkładamy powoli w kanał w mięsie, najlepiej z obu stron, aby go szczelnie wypełniły. Przy samych otworach pozostawiamy ok. 1 cm odcinek kanału bez owoców, aby mięso się zamknęło. Na dość silnym(...)zrumienienia. Podsmażone mięso natychmiast przekładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczemy na otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym

Kulinarna Pokusa
Indyk z owocami w galarecie 168

sól, pieprz, słodka papryka – oliwa z oliwek   Pierś z indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku około 30 minut – mięso musi być soczyste. Żeby sprawdzić można nakłuć i sprawdzić soki – powinny być czyste. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry grubości(...)indyka – zaczynamy od wypełnienia przestrzeni między kawałkami mięsa; im żelatyna gęstsza, tym łatwiej będzie nam nią pokryć dekoracje (nie będzie spływać; płynna żelatyna zburzy nam konstrukcję, nie mówiąc nawet o tym, że majonez będzie pływał w żelatynie). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podobne przepisy Roladki z wędzonego łososia Jesienny pieczony udziec indyka Sos tatarski prawdziwy Crostini z pate

Pociąg Do Kuchni
Soczysty schab pieczony z majerankiem 177

majerankiem.2. Mięso schładzamy 2 godziny w lodówce. Przekładamy do rękawa foliowego, zamykamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C i pieczemy mięso 1,5 godziny.3. Schab jest gotowy, gdy jego wierzch się zarumieni.4. Dzięki temu, że schab jest pieczony w rękawie, nie traci swojej soczystości.Smacznego!!!Źródło: mniammniam.com

Kuchnia domowa Ani
Golonka gotowana i pieczona 134

której gotowała się golonka i piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 40 minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną zupkę. golonka gotowana i pieczona

O kuchni z uczuciem
Udziec jagnięcy 94

wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć gałązki rozmarynu oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku, na ziołach ułożyć udziec. W udziec wbić termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i piec, aż mięso wewnątrz osiągnie 62 stopni (około 3 godzin, zależy od wielkości udźca). Po wyjęciu z piekarnika przykryć folią i odstawić na około 20 minut. *Ja miałam udziec

królestwo garów
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 128

zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Wybór należy

Kuchnia Pokoleń
Tagin po Polsku... 140

paski. Na dno naczynie wlewamy 2 łyżki oleju i 5 łyżek wody, następnie kładziemy cześć warzyw solimy i pieprzymy delikatnie, kładziemy plastry mięsa i tak układamy warstwami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni 30-40 min. Sos który wydobył się z potrawy przelewam do rondelka, dodajemy chrzan i śmietanę. Gotowym sosem polewamy plastry mięsa i warzywa

Zainspiruj się kuchnią
Pieczeń z warzywami. 160

warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ(...)wzór rolady. Związujemy bawełniana nicią lub spinamy wykałaczkami, równomiernie smarujemy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C i pieczemy mięso około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy

Rozpustne gotowanie