mogolsku. W XVI w. Mogołowie doprowadzili swoją sztukę kulinarną do pełnego rozkwitu, podstawą ich kuchni, w odróżnieniu od kuchni Indii południowych, były potrawy mięsne. Na północy pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane(...)jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipłaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs 1 płaska łyżeczka cząbru 1 rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach. Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek(...)Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba. Ps. Wędlina zachowa dłużej
Kuchnia w czekoladzieużywamy była naprawdę gruba - taka raczej nie wsypie się w rybie otwory. Piekłam dwie małe dorady, były gotowe po 25 minutach. Dorada to moja ulubiona ryba. Pieczona metodą solną wyszła niezwykle delikatna i soczysta i bardzo pachnąca ziołami którymi ją nadziałam. Polecam, świetna metoda.Składniki ( dla 2 osób)2 nieduże dorady(...)Położyć resztę soli na wierzchu, dociskając dłonią. Głowa i ogon ryby nie muszą być przykryte ( u mnie były)Piec rybę w rozgrzanym piekarniku przez 20-40 minut. Czas zależy od grubości warstwy soli, rodzaju piekarnika, wielkości i gatunku ryby oraz temperatury mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy ryba jest już gotowa, najlepiej wkłuć widelec w najgrubsze miejsce ryby, trzymać
Stare Garyupływie tego czasu mięso wyjąć z folii i ponownie wymasować. Ułożyć karkówkę w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i olejem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 80-90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać powstałym sosem. Gotowe należy odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło i nie puściło soków przy krojeniu. Gorące jest idealne do obiadu
W poszukiwaniu inspiracjiIndyk pieczony z warzywami, to danie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację. Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz. Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki(...)smaku. Przygotowanie: Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać równomiernie solą, a następnie curry, papryką i pieprzem. Przyprawy powinny pokrywać całą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso nabrało smaku przypraw. Marchewki obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na różyczki. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wokół ułożyć pokrojone
Codziennik KuchennyDomowy pieczony chlebek, masełko i pieczeń, a na wierzch plasterek kiszonego ogórka. Pycha! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki) 1 duży por 2 łyżki masła klarowanego 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki sól pieprz Pora pokroić drobno i zeszklić na maśle. Mięso włożyć(...)miski, wbić jajka, dodać usmażonego pora oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Foremkę prostokątną (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mięso włożyć do foremki ubijając je lekko i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Smacznego pieczeń z mięsa mielonego z porem
O kuchni z uczuciempowoli doprowadzić do jej zrumienienia. Skóra ma być mocno zrumieniona. Miód wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili razem z pestkami). Mięso natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa foliowego i piec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni 10 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i odstawić do ostudzenia. Boczek najlepszy jest schłodzony i ma wspaniałą chrupiącą skórkę
królestwo garówpiekarniku lub na grillu. W piekarniku pieczemy 25-30 minut, jeśli użyliśmy piersi. Około 40-45 minut w przypadku nogi w temperaturze 200 stopni. Najlepiej przez pierwsze 20 minut piec w zamkniętym naczyniu, a następne na pozostały czas pieczenia odkryć pokrywkę, przewracając kilka razy i smarując marynatą z naczynia. Na patelni smażymy mięso około 15 minut (pierś). Nogę polecam jednak
Mania Gotowaniacukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia. Termometr należy włożyć przed pieczeniem
królestwo garówspalić, mięso obtoczyć w popiele, obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć siano, na nim położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest upieczone jest zmierzenie jego temperatury. Nie dziurkujemy mięsa w trakcie pieczenia. Termometr należy włożyć
królestwo garówpieprzem. Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser, suszoną pastę z pomidorów i łączymy składniki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń. Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odwijamy mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie się
W kuchennym oknie Ewyświeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym
stajnia gołębie od kuchniDzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 65 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią. Pałki z ziemniakami i marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 45 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka
Smak mojego domudokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło
e-PrzepisyKulinarnedokładnie zawinąć we folię. Tak przygotowaną roladę można włożyć na godzinę do lodówki by mięso przeszło zapachami. Można też przygotować kilka godzin przed pieczeniem. Mięso piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. FB oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszny, soczysty schab idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, do tego pieczone jabłka z cynamonem i kardamonem. Ahhh spróbujcie - będziecie mieć idealną wędlinę na nadchodzące Święta i nie tylko. Składniki: - 1 kg schabu - 2-3 duże jabłka - 1 czubata łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka płaska kardamonu - sól, pieprz - olej Schab zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć(...)ręczniku papierowym. Natrzeć olejem i przyprawami. Schab porządnie obsmażyć z każdej strony. Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry. Schab umieścić w rękawie do pieczenia i na wierzch mięsa ułożyć plastry jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez ok 1h. Po upieczeniu zostawić w rękawie do wystudzenia i wsadzić do lodówki na całą noc. Podawać na świeżym pieczywie
CookYourselfgodz. (najlepiej na całą noc). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około 5 mm, na patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam
Moje-pitraszeniekurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego
Codzienne GotowanieMOJEJ CÓRCI-I MUSZĘ WAM POWIEDZIEĆ ,ZE SPOKOJNIE MOŻNA TEN PRZEPIS WYKORZYSTAĆ DO TEGO MIĘSA,BO BYŁO RÓWNIE DOBRE) ,PRZYPRAWIAMY ODROBINĘ PRZYPRAWĄ DO GIROSA ZALEWAMY MIĘSO NASZYM SOSEM I PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM,LUB 200 BEZ TERMOOBIEGU OK 30MIN PO TYM CZASIE POSYPUJEMY STARKOWANYM SEREM I ZAPIEKAMY JESZCZE OK 10 MIN,ŻEBY SIĘ ZRUMIENIŁ
Swojskie jedzonkowraz z pieczarkami. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem. Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut. Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami
karmelowyosolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut
upichconatrochę tartego parmezanu lub mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego
Plate of Joypatelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli. W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1,5 godziny
VioletoweKucharzeniegęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprz) 5 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą. BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut Smacznego
ClauditteMissCookingposyp odrobiną parmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą.Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa).Zapiekankę wsadź do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Jesli góra po pewnym czasie będzie za bardzo sie spiekała możesz przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony