mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:149/400)

Pierś z indyka pieczona w rękawie. 534

mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny, jeśli mamy możliwość to na całą noc. Po tym czasie pieczemy naszego indyka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut, następnie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy

Moje-pitraszenie
KURCZACZKI W PANIERCE Z SIEMIENIA + WIOSENNA SAŁATKA 182

kilka kropel soku z cytryny szczypta pieprzu 1. Żółtko roztrzepałam z przyprawami. Mięso pokroiłam na kawałeczki i wymieszałam z żółtkiem, a następnie obtoczyłam w siemieniu lnianym. 2. Kurczaczki ułożyłam w silikonowej foremce (lub na papierze do pieczenia) i wstawiłam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 20 min. 3. Sałatę porwałam na mniejsze kawałeczki, ogórek obrałam

Vroblewska-fitlife
Pstrąg pieczony w pomarańczach 170

masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Ja wyjątkowo zapomniałam tu pozbawić rybkę oczu - upiekła się więc oglądając wnętrze piekarnika ;) - wizualny efekt końcowy trochę makabryczny, ale smakowi ryby nie zaszkodziło.   Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu - nie oszczędzając(...)piec w 220C ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.  Z racji, iż naczynie żaroodporne wkładałam do zimnego piekarnika - aby nie pękło - ryba wymagała dłuższej niż zwykle obróbki cieplnej - przy pieczeniu w folii aluminiowej i nagrzanym piekarniku, 30-35 minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia

Grunt to przepis!
Mięsne roladki w ziołach 147

skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika

Kulinarne przemyslenia
Piersi kurze z sosem porowym 189

samej patelni co smażył się por. Gdyby była za sucha dodać odrobinkę masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kaczka z jabłkami 212

wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut.   Moją kaczkę piekłam 2 godziny. Piekarnik wyłączyłam. Nie wyjmowałam brytfanki. Zostawiłam na 10 minut. Po wyjęciu kaczkę przełożyłam na półmisek. Dookoła ułożyłam upieczone jabłka.   Teraz już tylko można kaczkę pokroić i delektować się wspaniałym mięciutkim mięsem i pysznym jabłkowym farszem           Polecam pyszną kaczkę nadzianą jabłkami

Kuchnia u Krysi
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 209

chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką i sola gruboziarnistą. Pieczemy

Kuchnia po mojemu
Combry jagnięce w winnej marynacie 180

Jeśli nie macie tyle czasu - marynujcie combry chociaż przez 2-3h. Kiedy mięso jest gotowe, smażymy je na rozgrzanej patelni z obu stron, tak by nabrało kolorów, a następnie wykańczamy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 20 min. Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie

Spektrum Smaku
Lasagne bolognese 173

płaty makaronu, mięso, posypujemy serem, smarujemy sosem beszamelowym. Na sos kładziemy ponownie makaron, mięso, ser i sos, jeszcze raz wykonujemy tą samą kolejność. Na ostatnią warstwę sosu kładziemy makaron, smarujemy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Całość wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
PIERŚ ZIOŁOWA POD ANANASEM I SEREM Z KOLOROWYM RYŻEM 208

natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h. Po tym czasie mięso owinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach ok. 1h.  Pod koniec pieczenia folię odwinąć położyć na każdym kotlecie plaster ananasa, posypać serem żółtym i zapiec, aż ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika. kolorowy ryż: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy

Prosto i Smacznie z Anetą
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 221

Mimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na grillu. Ich plusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy

Be Fit Be Strong
Leszcz w pomarańczach 188

poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę (polecam, aby gorycz skóry pomarańczy nie przeszła do ryby) i owoc pokroić na plastry. Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, rybę odwrócić i ułożyć na niej(...)stanie się bardziej soczysta i słodka. Odda część swojego soku rybie . Rybę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z sałatką lub surówką. Polać go sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć na nim cząstki pomarańczy, z którymi się piekł. ----- Podobne: Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Królik pieczony w winie Karp pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuskie paszteciki z mięsem 156

stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż  mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki - paszteciki. Każdy pasztecik posmarować wodą (lub białkiem dla niealergików) i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż paszteciki będą rumiane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kruche ciasteczka z maszynki 176

folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. W maszynce do mielenia mięsa montujemy "ciastkownik". Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy do maszynki i delikatnie odbieramy uformowane paski ciastek. Kroimy na dowolną długość, układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i kolejno wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 20 minut. Upieczone ciasteczka zdejmujemy

Maminek kulinarny
Piróg biłgorajski 196

Ziemniaki przepuścić przez praskę, umieścić w misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym

moj przepis na
Bazyliowe szaszłyki- dla dużych i małych! 194

przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. P okroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości) Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zostawić na p ół godziny . W tym czasie przygotować piekarnik. Na blaszkę położyć papier do pieczenia natłuszczony oliwą. Porcje fileta zwijać w ,,ślimaczki,, i nabijać na patyk do szaszłyków

Tagebuch po polsku
Roladki z indyka z rukolą 267

masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbite kawałki mięsa układamy przygotowany farsz i dokładnie zwijamy roladki.  Możemy dla pewności owinąć je białym bawełnianym sznurkiem/spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki  układamy na blaszce i wsuwamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C  i pieczemy ok 20-30 min. Gotową mieszankę sałat Party układamy na talerzach, polewamy

Malinowe Pocałunki
Pasztet z soi i szpinaku 139

rosół ok 3/4 szkl 2- 3 łyżki oliwy Soję zemleć w maszynce do mięsa, dodać szpinak , posiekany czosnek, jajka i przyprawy oraz bulion. Całość zmiksować przy pomocy blendera i przełożyć do osmarowanej tłuszczem formy keksówki. wyrównać, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piec przez 30 min z termobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Paszteciki z mięsem 20078

układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Można na górze posypać ulubionymi ziołami.  Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Kaczka w sosie pomarańczowym z pieczonymi burakami 210

Dziś zapraszam na pyszną smażoną kaczkę podaną z pieczonymi buraczkami, świeżą rukolą i tymiankiem :) Zainspirował mnie przepis ze strony " O kuchni z uczuciem ". Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku świeżego(...)pokojowej. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i zawijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie kroimy w ćwiartki. 2. Skórę z piersi kaczki nacinamy w kratkę uważając, aby nie rozciąć mięsa. Nacieramy słodką papryką

My Culinary Art
Soczysty kurczak a'la Michael 163

kawałki piersi wymieszanymi przyprawami oraz natrzeć czosnkiem. Odstawić na ok. godzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć  folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do  sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki

The Sweet Damsel
Pstrąg pieczony w folii 172

Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pstrąg pieczony w folii Upieczony pstrąg delikatny i soczysty ! Składniki :    2 pstrągi tęczowe 1 cytryna sól morska oraz pieprz papryka ostra i słodka 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku(...)etapem jest oprószanie przyprawami soli można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie zamarynowały i pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 oC.   Na koniec pieczenia można odkryć

Sprawdzone przepisy kulinarne
Potrójny burger z serem comté 184

funkcją grilla. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy

Marder&Marder Manufacture
Szynka po staropolsku 165

olejem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mieszanki. Mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie

Marder&Marder Manufacture
Pieczona kaczka z brukselką 145

małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. W naczyniu układamy mięso skórą do góry. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki. Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

MarciochaKucharzy
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 225

zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka

MarciochaKucharzy
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 196

przyprawy! Do pasztetu dodaj gałkę muszkatołową, majeranek, czubrycę, słodką paprykę, kozieradkę, przyprawę do mięsa mielonego oraz czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj i w razie potrzeby popieprz i posól do smaku. Pasztet przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ozdób listami laurowymi i zielem angielskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na godzinę . Po upieczeniu ostudź i wyjmij delikatnie

Food Square
Moc warzyw! 151

ziemniaki obsypane przyprawami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 min pod przykryciem. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, odkryć górę i piec ok 15 min do zarumienia się ziemniaków. Gotowe! Podać same lub z ulubionym mięsem

pink envelope
Dietetyczne mielone z piekarnika z burakiem w orzechowej panierce 224

posolić i wymieszać z utartym buraczkiem.Odstawić na 10 minut posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem,grysikiem,buraczkami z cebulą i przyprawami.Dokładnie wyrobić.Uformować kotlety.Obtoczyć w posiekanych orzechach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku do 220`C 20 minut.Gdy pieczesz kotlety razem z ziemniakami najpierw wstaw przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana 208

wydrążamy środek i oczyszczamy. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso. Mięso równomiernie obsmażamy, aż zmieni kolor. Stopniowo dodajemy bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i nadziewamy tym farszem papryki. Przykrywamy ściętą górą papryki. Wstawiamy je do piekarniku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Smacznego

Salonik smaków
Kurczak pieczony z warzywami 242

kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca

Monia miesza i gotuje
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 816

Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.   (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła

Czerwona Porzeczka
Mielone roladki obiadowe 205

pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Praktyczna pl
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki 1292

domowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go  tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka.... polecam gorąco.... Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka(...)godziny, po upływie tego czasu  nastawiłam piekarnik na 80°C z włączonym termoobiegiem.  Wyjęłam szynkę z lodówki i dokładnie obsmażyłam ją na patelni na odrobinie oleju z każdej strony.Włożyłam  do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi)   w najgrubszym miejscu  mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej

Swojskie jedzonko
Makaronowe gniazda z klopsem 587

każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 10-15 minut

Ala piecze i gotuje
Pieczone żeberka a la ratatouille 215

ziołami. Pamiętajmy, by nie solić jedynie bakłażana. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze pomidorów, więc pozostawmy dla nich odrobinę przypraw. Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Całość pieczemy przez 90 minut (zakładając, że włączony jest termoobieg), przy czym po upływie 30 minut dodajemy posypane resztą przypraw pomidory jako ostatnią (górną) warstwę warzyw. Gotowe żeberka podajemy(...)width: 50%;} #gallery-33 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-33 .gallery-caption {margin-left: 0;} Żeberka a la ratatouille - składniki Pokrojone warzywa Mięso podsmażamy na patelni Pierwsza warstwa - mięso + czosnek Druga warstwa - pozostałe warzywa Post Pieczone żeberka a la ratatouille pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Fit placuszki z kurczakiem (174 kcal) 170

marchewką pieczone w piekarniku. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeden placuszek to 174 kcal. Składniki (ok 6 placuszków): 3 jaja podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek mąki orkiszowej (lub innej) 2 łyżki otrębów owsianych duża marchew 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki mleka sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano Przygotowanie Mięso kroimy w małą(...)Dodajemy przyprawy, mieszamy z jajkami. Następnie dodajemy ser, mąkę, otręby i mleko i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Masę łyżką układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 35 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Słodko-pikantne paluszki z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym. 317

tylko mecze mojej biało-zielonej drużyny sprawiają, że temperatura skacze mi powyżej 38! Serio. Składniki: Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 6 - 8 polędwiczek 1 łyżka oliwy + dodatkowa do pieczenia 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka sosu bbq 1 łyżka cukru muscovado lub melasy 1 łyżeczka sosu chili  sól krakersy (zmiażdżone) płatki(...)obtoczyć w masie mięso. Zostawić na 15 minut. W drugiej misce wymieszać rozdrobnione krakersy i płatki (można również użyć bułki tartej) i obtoczyć w nich dokładnie kawałki kurczaka. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze i skropić od góry oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na 20 - 25 minut. W czasie pieczenia wymieszać składniki sosu

zadanie-gotowanie
Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem 204

dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Szykujemy sobie wysoką blachę do pieczenia, do której zmieszczą się ramekiny. Każdą foremkę smarujemy wewnątrz cienką warstwą masła. Odkładamy sobie 50g jogurtu do dekoracji, do osobnej miseczki. Pozostały jogurt mieszamy(...)układamy mięso łososia, pocięte na cienkie paseczki (zostawcie kilka do dekoracji). Pośrodku tej kompozycji robimy łyżką wgłębienie i ostrożnie, żeby nie zniszczyć żółtka, wbijamy całe jajko. Ramekiny wkładamy do formy do pieczenia i wlewamy między nie świeżo zagotowany wrzątek z czajnika – woda powinna sięgać przynajmniej do połowy wysokości foremek. Od razu wstawiamy blachę na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika i zapiekamy

Karo in the Kitchen
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 235

kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam na sicie. W tym momencie włączyłam piekarnik by nagrzać go na temperaturę 200 stopni.  Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. No i teraz tak. Tuńczyka zmieliłam w maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam(...)koniec partiami dodawałam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam, na końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki wyłożonej  papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. I tu właśnie nie było żadnych danych jak piec, więc 30 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na ok. 180 stopni i piekłam

Blondynka Gotuje
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 206

bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko, kukurydzę i pokruszoną fetę. Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni(...)SUGESTIA Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Preferujecie kotlety czy pieczeń rzymską

Zofiana
Klopsiki z piekarnika 279

gałązek) Wszystko dokładnie wyrabiamy by uzyskać jednolitą masę. Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 25-30 minut

Przysmaki Karolki
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 226

takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue(...)Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki. 7. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, podawać z koperkowo- maślanymi ziemniakami

DefinicjaSmaku
Pieczeń rzymska 174

Pieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka(...)wymieszać mięso (o temperaturze pokojowej) z przyprawami, cebulami, grzybami, musztardą. Dodać odsączoną bułkę i jajka – dokładnie wymieszać. Jeśli chcecie sprawdzić, czy mięso jest dobrze przyprawione, to na gorącą patelnię wrzućcie małą kulkę mięsa (wielkości łyżeczki) i podsmażcie. Foremkę keksówkę (ja używam wielkości 23×12) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni

Pociąg Do Kuchni
Tarta z mięsem 159

tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz(...)mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. - Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać startym serem. - Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 650

lodówki na około 2 godziny. Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut.Rolada doskonale smakuje na zimno podawana

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała