Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego
Dieta bez mlekaEl gulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek
KucharzycaKotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc
Alutka-GotujeKnedle kojarzą się nam z kluskami ziemniaczanymi. Robi się je z gotowanych ziemniaków i zwykle nadziewa owocami, ale te z mięsem też są bardzo smaczne. Nasi
Smaczna PyzaNigdy nie wyrzucam liści z kalarepki w odpowiedni sposób przyrządzone są bardzo smaczne dzisiaj proponuję pyszny sos. Można go dodać do mięsa ,ryżu
W królestwie smaków BeatySUKCES!!! W końcu udało mi się namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku
Gotuj z MąkąŚwięta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim
Z Majeczką w kuchniSzybki obiad w tygodniu…Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść
codojedzeniaDzisiejsza sałatka sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale będzie też dobrym pomysłem na grilla, czy ciekawym dodatkiem do obiadu. Ja akurat swoją porcję spakowałam do
Wrzosowa Polanamężem uwielbiamy ryby, dlatego często goszczą na naszym stole. Nie tylko na obiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę
Zasmakuj KuchniCzekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza. Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos
R'n'G Kitchensałatki, która doskonale pasuje na drugie śniadanie, a nawet może zastąpić lekki obiad. Wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać naprawdę pyszne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon • pierś z kurczaka • przyprawy do mięsa: czosnek, papryka, inne ulubione • olej do grillowania Sos: • ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki
W mojej kuchnitydzień w niedzielę ten sam dylemat: co podać na obiad, by zachwycić bliskich i się zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa. Składniki: 1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część
Z Majeczką w kuchniKurczak po cygańsku jest jednym z ulubionych dań mojego męża. Często znajduje się w moim imprezowym menu. Podsmażone kawałki mięsa zalewa się sosem pomidorowym z dodatkiem
zadanie-gotowanieprzepisem na prostą szybką sałatkę z pieczonych buraków, którą najczęściej podaję do obiadu. O tej porze roku królują u nas w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, seler i buraki. Te pierwsze zwykle spożywamy na surowo. Za to buraki najczęściej lądują w piekarniku. Zazwyczaj gdy piekę jakieś mięso obok wstawiam drugie naczynie z burakami. Lubię je mieć pod ręką zawsze gdy przyjdzie
Wiem co jemChodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam
Ania i Marcin gotująSkładniki: 2 steki wołowe (1,5 cm grubość) 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka rozmarynu 4 ząbki czosnku Mięso płuczemy i suszymy
Moje-pitraszenieBardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli mięsem i ryżem. Niestety moje patisony
Kuchnia z widokiem na ogródDziś chcę się z Wami podzielić pysznymi udkami w ziołach. Trzeba poszukiwać nowych smaków, a kurczak to wdzięczne mięso. Świeży rozmaryn, lubczyk kawałki suszonych pomidorów to
Kuchnia BeatyMielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej
Nie tylko w kuchniMielony, skrobany, siekany. Tatara albo się nienawidzi, albo się kocha. To najbardziej bliski naturze sposób jedzenia mięsa – dla jednych zupełnie nie do przyjęcia, dla innych – przysmak
Karo in the KitchenLecho a może jednak Leczo... jak kto by tego nie nazwał, wszyscy wiemy o co chodzi, warzywny gulasz z mięsem. Co prawda odnośnie lecza, jest jedna
Kuba GotujeUwielbiam grillowaną cukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co
Karo in the KitchenMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina
MarciochaKucharzyZeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki
Atlas SmakówEstragon zazwyczaj dodawałam tylko do wątróbki z cebulą i jabłkiem, ale okazało się, że mięso z indyczej piersi również smakuje z nim wybornie :) Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyCiecierzyca jest źródłem wielu odżywczych składników i witamin. Zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczas przygotowania wynosi ok. 1 godziny, więc nawet przy braku czasu na ugotowanie obiadu lub kolacji nadal jest to niezła alternatywa dla wizyty w pobliskim fast foodzie. Z pewnością przy tym smaczniejsza i zdrowsza, gdyż potrawa nie zawiera np. żadnego dodatkowego tłuszczu poza tym pochodzącym z mięsa. Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem
Kulinarna PokusaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kurczak nie musi być nudny. Przygotowałam dziś szybkie danie z kurczaka, ale tak żeby mięso nie było suche. Kurczak w …
My Blueberry CornerGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość
Poezja smakuWczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5
MarciochaKucharzyPapryka faszerowana należy do moich obiadowych faworytów. Tym razem przygotowałam dla Was p rzepyszną, aromatyczną wersję bez mięsa. do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: - kaszę jaglaną
Szybko Tanio Smacznieżadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle.Jako dodatku użyłam
Stare GaryDzisiaj proponuję Wam smaczny obiad z rybą w roli głównej, klasyka nadmorskich smażalni, czyli dorsz w maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę
Kraina Miodem PłynącaShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie
Słodka Stronadodatek do obiadu, lub samodzielną przekąskę. 1 podwójna pierś z kurczaka3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka ostrego ajvaru przyprawa typu vegeta, pieprz, odrobina curryok. 1 szklanka zmielonych płatków kukurydzianych2 łyżki bułki tartejMięso pokroić w cienkie pasy, skropić olejem, obsypać pieprzem i vegetą. Dodać ajvar i wymieszać tak, aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Zmielone płatki wymieszać z bułką tartą. Paski mięsa obtaczać
Praktyczna plpolewą śmietanową. Delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów, lub inne ulubione przyprawy do mięsa Wykałaczki Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Plasterek ananasa kroimy na 8 kawałków
Kolizje SmakówNiedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieZapraszam na pysznego kalafiorka zapiekanego pod sosem serowym. Danie smaczne i proste w sam raz na letni obiad albo tez kolację. Ja kalafiorka zajdam samego, ale
Monia miesza i gotujezwiązku z tym gdy wracam do domu najczęściej jest już ciemno, a obiad zamienia się w kolację. Przepis należy do Karola Okrasy, który zawsze mnie rozbawia, gdy znienacka z całej siły uderza w czosnek robiąc z niego miazgę. :) Składniki:3 duże czerwone papryki250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowegopół kostki fety (Favita)1 torebka ugotowanego ryżu cebula150 g śmietany
Brzuszki ŁakomczuszkiKaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoczuć się jak bieszczadzki juhaswracający z owcami z gór, zmożony głodem i zmęczeniem.Obiad został podany bardzo elegancko, chociaż skromnie, bez żadnych udziwnień. Placki wyglądały smakowicie, pachniały rewelacyjnie,a do tego były w idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone
W kuchni Karmel-itkiŻeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego
Smaczna Pyzasię w ten sposób ekonomiczne podejście do zmywania, bo przygotowanie obiadu wymaga niewielu naczyń. Pan Mąż dosadnie podsumował piątkową ideę obiadową: "Znaczy taki szybki numerek dziś mamy?" Co racja, to racja! :) Składniki na 3 porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: ZAPIEKANKA: 1 opakowanie tortellini z mięsem [250g] - u mnie Henglein; świeże, nie mrożone 1 opakowanie mrożonej(...)Piec ok. 25 minut minut, aż ser z wierzchu apetycznie się zarumieni. Zapiekankę podawać gorącą prosto na stół w naczyniu w którym się piekła. Błyskawiczny i mało skomplikowany obiad gotowy! Szybki numerek! - jak to podsumował Pan Mąż
Grunt to przepis!rodzin. Posiłek ten kończy 24-godzinny post, a co bardziej tradycyjni Włosi zasiadają do niego dopiero po powrocie z kościoła. Tak jak w Polsce, w Wigilię nie spożywa się mięsa, a na stole królują dania z ryb i warzyw. Z tej tradycji wywodzi się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb, na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu(...)Włoch. Na północy, w Lombardii i Piemoncie, podawana jest lasagne z anchois i parmezanem - Lasagne della Vigilia, a w Neapolu - vermicelli z małżami – vermicelli alle vongole. Boże Narodzenie - Natale Obiad w dniu Bożego Narodzenia (25 grudnia) jest najważniejszym posiłkiem w czasie całych Natale i może trwać godzinami. „Wyposzczeni” Włosi chętnie sięgają w tym dniu po dania mięsne, a ich świąteczna
Chilli Czosnek i Oliwawysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć chwilę dłużej. Należy jednak uważać by nie przesadzić z czasem bo mięso zrobi się twarde. Wołowinę o wiele lepiej jest nie dosmażyć niż smażyć zbyt długo*. Po usmażeniu dajemy stekowi odpocząć przed podaniem kilka minut podczas których dojdzie w środku, solimy go z wierzchu, minutę(...)dodając potrawie soczystości. Koszt: 10zł (niby sporo jak na studenckie danie i chyba najdroższy jak na razie przepis na tym blogu, jednakże cena ta jest porównywalna z kebabem czy obiadem w stołówce studenckiej a naprawdę stek jest o wiele smaczniejszy od tych rzeczy, polecam go zwłaszcza osobom ćwiczącym na siłowni - hardkorowy koksu na pewno by zaaprobował to danie, również samo
Tanie przepisy studenckieMała wariacja polsko – włoska. Połączyłam smak naszych polskich buraków, które mają wiele właściwości. Między innymi zapobiegają anemii, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w walce ze zgagą, obniżają
kuchniabellissima.wordpress.comWitajcie Kochani! Dzisiaj przedstawimy Wam kolejny pomysł na kolację we dwoje. Ostatnio w Naszym jadłospisie coraz częściej pojawiają się ryby i owoce morza, więc tak też
Wspólne smakiblogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której mowa, to świetna sprawa - wydajna i ekonomiczna, jedna tarta wystarczy śmiało dla 6-8 osób czy na kilka obiadów. Można dzięki niej także zrobić porządek w lodówce, wykorzystując wszystkie zbędne elementy. Nieważne z czym, ważne, że zawsze smakuje! Tarty w naszym domu najczęściej pojawiają się latem(...)jednak tarta z groszkiem i kiełbasą spełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje. Do wykonania tarty śmiało można zastąpić kiełbasę boczkiem czy gotowanym / pieczonym mięsem, np. kurczakiem albo pieczenią ze schabu. Również warto zrezygnować z mięsa całkowicie i przygotować wersję wegetariańską z dodatkiem tofu. Groszek polecam świeży, jednak poza sezonem też świetnie się nadaje groszek
W kuchni Karmel-itkikurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Obiad w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik - idealny do kasz lub klusek. Udka nacięłam do kości, dzięki czemu przyprawy lepiej się wchonęły, mięso szybciej się upiekło i było bardzo, bardzo mięciutkie. Udka są cudownie złociste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz
Pieprzyć z FantazjąJeśli macie suszone grzyby, zachęcam Was do zrobienia na obiad aromatycznego schabu. Składniki: 6 kotletów ze schabu pieprz mielony sól papryka słodka 3 duże cebule 25 g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) olej rzepakowy Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. W dniu wykonania mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką i odkładamy
Smak mojego domupesto rosso w słoiczku od Monini. Gdy szykuję w tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak z wyższej półki cenowej. Możecie więc zastąpić je innymi filetami
Chilli Czosnek i Oliwapysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula - 2 ząbki
CookYourselfWolnowar wrócił do łask.. koniec ze zjadaniem resztek poświątecznych, czas na konkretny obiad. Dzisiaj nowa propozycja, która oczywiście może być też daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPowiem tylko pyszny obiad, nie mogliśmy skończyć jeść, a to jest niebezpieczne Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i przesmażyć. Smażyć tylko do momentu aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, czosnek pokrojony drobno, wszystkie zioła, paprykę pokrojoną drobno, marchew potartą na dużych oczkach. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić
Kuchnia Pokoleńsezonie dostępna jest w "zieleniakach" młoda cukinia , bardzo często przyrządzam ją na obiad. Zarówno smażę, jak i duszę, a także podpiekam, czy też jadam na surowo. Jednak ulubioną potrawą cukiniową była, jest i zawsze będzie dla mnie pieczona cukinia faszerowana . Tutaj jako farsz posłużył solidny kawałek mięsa mielonego oraz soczysta żółta papryka . Wszystko to okraszone aromatycznymi przyprawami i sosami . Zwłaszcza
Grunt to przepis!które dostałam od swatowej. Naprawdę jest doskonałe, smakowało wszystkim. Jest proste i pomimo wszystko szybkie do zrobienia. Poczęstowałam nim w niedzielę gości i smakował. Polecam wypróbować, np. dziś na obiad. Dodatkowo nie wiem czy zauważyliście po prawej stronie i zakładkach MENU dostępny jest kalendarz adwentowy, który będę regularnie aktualizować. Zaglądajcie do niego często(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min - PORCJE: 10 Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami NALEŚNIKI pół litra mleka 30 dag mąki 2 jajka szczypta soli FARSZ 80 dag mięsa mielonego 50 dag pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia SOS pół margaryny 2 łyżki mąki pół
Gotuję Testujępołączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między nimi zniknęło, a przecież powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się
Kuchnia BazyliiPolsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania, ponieważ trudniej je dokładnie zawinąć. Mięso myjemy
MarcinChefgohbi to typowe, pożywne danie z tego regionu. Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz c hlebkami naan , chapati lub roti. Można przygotowywać je z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno-zimowy obiad albo też imprezowe danie. Gwarantuję, że nie tylko wielbiciele orientalnych smaków będą zachwyceni
Ostra na SłodkoKilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na buraczki do obiadu, które znajdziecie TUTAJ . Cieszą się one sporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem. Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane mogą Wam również posmakować. Zapraszam :) Składniki: 1kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 25dag pieczarek duże jajko czerstwa
ChilliJemydomowym zaciszu ;) Pljeskavica z bloga Teoria smaków; nie przepadam za mięsem mielonym, ale kupiłeś mnie Jarku dodatkiem oscypka,który uwielbiam :) A oto pozostałe dołączone przepisy: Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas
Weekendy w domu i ogrodzieSoczysta i mocno aromatyczna. Krucha i pachnąca jałowcem. Idealna jako pieczeń na obiad, a po wystudzeniu i pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię już od ładnych paru lat. I zawsze wychodzi tak samo pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście
Karo in the Kitchenkaczki. Bardzo wytrawnie wyglądało. Ale najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser. 4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek 3 goździki polenta woda sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody Oczyść mięso posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz
AZgotuj!dzisiejsza propozycja to domowe meksykańskie burrito, w sam raz na niedzielny obiad. porcja dla 2 osób: Składniki: sos 1 dojrzały pomidor kiściowy 1 ząbek czosnku sok z połowy limonki 1 łyżeczka musztardy Dijon odrobina oliwy z oliwek 0/5 pęczka posiekanej kolendry farsz burrito 300 g mięsa mielonego wołowego 3 ząbki czosnku 150 g pomidorów w całości
Niezły Młyneksmak. Poniższa sałatka idealnie będzie pasować na drugie śniadanie jak i letni obiad. Najlepiej wygląda w dniu przygotowania. Poniższą sałatkę możecie przygotować na małym talerzach: wcześniej wymieszajcie szpinak, pomidory i sos ziołowo-koperkowy. Następnie na dno talerzy musicie ułożyć szpinak z pomidorami, na to pokrojone mięso z kurczaka, a sam wierzch sałatki posypcie uprażonymi nasionami. Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku
Ugotowaćzmodyfikowałam. Polecam zrobić tą zapiekankę/tartę wieczorem, żeby mieć już gotowy obiad na następny dzień. Mi zdecydowanie bardziej smakuje na ciepło ;) Składniki (na około 8 kawałków): około 400g mrożonego kalafiora 2 piersi z kurczaka 3 jajka serek wiejski 1/2 łyżeczki soli (plus sól do przyprawienia mięsa) 1/8 łyżeczki białego pieprzu (plus pieprz do przyprawienia mięsa) 1 łyżeczka curry (plus
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCoś dla miłośników mięsa, ale też zdrowego odżywiania. Połączenie wołowiny z kaszą gryczaną będącą źródłem witamin i cennych minerałów świetnie uzupełniają tu dodane warzywa: soczyste pomidory, dwa rodzaje papryki oraz cukinia. Całość doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad zapewniający codzienną porcję zdrowych składników odżywczych
Milion Smakówktóre podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną
Walijskie Pichceniewzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek
Kuchnia z widokiem na ogródpracy! Sprawdzą się nie tylko na obiad , ale np. jako ” coś na ciepło ” podczas przyjęcia! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 1,5 szklanki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka– mleko – 1 szklanka– jajka – 2 szt– olej – 3 łyżkiFARSZ:- podsmażone mięso mielone
Ostra na SłodkoSmaczny pomysł na obiad...polędwiczki pokrojone w plastry i zanurzone w marynacie z jogurtu, jajek i gotowej mieszanki przypraw,pyszne były.. schab lub polędwiczki jogurt naturalny jajka marynata klasyczna Prymat bułka tarta Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić
Moje domowe kucharzenieTrochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu, po prostu takie, które udadzą się każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowegoszklanka ryżu2 duże cebule5 średnich marchwi2 l bulionu drobiowegosól, pierzłyżka majeranku Przygotowanie
Kuchnia Łukasza