Dziki ryż , inaczej nasiona trawy wodnej (znad brzegów Missisipi) to pyszny dodatek do naszych obiadów. Dzięki zawartości witamin z grupy B, ryż dziki jest doskonałym produktem uzupełniającym możliwe niedobory w diecie. Witamina B1, B3, B6 są niezbędne dla wielu procesów metabolicznych, funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca.Ryż dziki zawiera ważne składniki mineralne m.in. cynk i miedź. Cynk jest(...)oraz ma znaczenie w regulowaniu ciśnienia krwi. ( wiedzę zaczerpnęłam z tego miejsca ) Ma też ciekawy smak. Pasuje do mięs i ryb, można z niego wyczarować sałatkę. Zjeść na ciepło i na zimno. Sam lub z dodatkami. U mnie dzisiaj na obiad dziki ryż z warzywami i mango. Spora dawka energii. Składniki 100 g dzikiego ryżu opakowanie warzyw na patelnię
Z Kuchni Do Kuchnimogliśmy dojść w weekend do porozumienia co do obiadu. Ta pizza połączyła nasze dwie smakowe potrzeby – bo to pizza o smaku cheeseburgera. Połączenie dwóch klasyków z kraju Wuja Sama – smakowa bomba wagi ciężkiej! Ta pizza ma wszystkie składniki hamburgera – sos, mielone mięso, ser i nawet pikle. Posypana sałatą to już pizza w wersji Big Mac. Jest pyszna, zaspokoi głód niezdecydowanych(...)tego nadzienia idealnie pasuje ciasto chlebowe – inne może go nie unieść, nie róbcie tej pizzy na cienkim cieście. Ciasto chlebowe wyrastamy dwa razy – jeśli chcecie pizze robić na obiad, zacznijcie przed 12 w południe. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, następnie do wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia, aż drożdże zaczną pracować — 4-5 minut wystarczy. Jeśli drożdże
Karo in the Kitchenwysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak(...)dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Do tego ryż, warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką
Niedzielny kucharzWarto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się w nim spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwięc nie ryzykować, bowiem efekty moich błędów wpłynęłyby nie tylko na moje zdrowie. Okazało się, że nie jedzenie mięsa jest dla mnie całkiem proste . Ponieważ i tak nie jadłam go dotąd zbyt często, moja dieta zmieniła się w niedużym stopniu. Wszystkie obiady gotowałam dla nas wegańskie, ale na pozostałe posiłki mogłam podjeść serka, czy trochę rybki. Za to bardzo podziwiam(...)Potem zrobiłam z niego ostatnią "pożegnalną" potrawę - penne z chorizo i jarmużem. I na tym się skończyło. Jesteśmy z Mężem przeciwnikami przemysłowej hodowli zwierząt i choć moglibyśmy próbować kupować mięso tzw. zagrodowe, ekologiczne, to jednak uznaliśmy, że łatwiej będzie po prostu z niego zrezygnować. Szczególnie, że nauczyliśmy się bez niego żyć. Oczywiście nie obyło się również bez zdziwienia naszej
Chilli Czosnek i OliwaCukinia faszerowana to łatwa i bardzo smaczna potrawa, świetny pomysł na letni obiad lub ciepłą kolację. Choć cukinia dostępna jest cały okrągły rok, u mnie jest to danie sezonowe, ponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem(...)przepisu sos beszamelowy tego przepisu parmezan oregano, mięta Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaker podał mi świetny sposób jak można przygotować pieczone ziemniaki z czosnkiem. Przygotowanie takiego obiadu idzie szybko, jednak trzeba dać trochę czasu na upieczenie ziemniaków. W między czasie można przygotować np. pulpety z mięsa mielonego lub po prostu pilnować piekarnika ;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! Składniki 1 kg ziemniaków w […] Artykuł Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Pink Envelopemasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Drobiowe kotleciki z dodatkiem kaszy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 30 dag kaszy gryczanej 30 dag mięsa drobiowego mielonego 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 100 ml kwaśnej śmietany ½ pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku Wykonanie sosu: Koperek posiekać, połączyć ze śmietaną
Tradycyjna Kuchniatradycyjnych mielonych. Kotleciki świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków oraz surówki i mogą być doskonałym pomysłem na pożywny i smaczny obiad, można je podać na gorącą kolację jako dodatek do kanapek. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 średniej cukinii 1 czerwona cebula 150 g startego żółtego sera 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia
Smakowite Dania/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane pieczarki są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska, np. z ulubionym sosem. 500g pieczarek (czym większe - tym lepsze) Farsz: 250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Panierka: mąka pszenna
Di gotujeindyka na parze robię rzadziej od kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu
Parowar Facetapatelni. Fajna zabawa zbliżająca domowników, bo taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację. Jest to też znakomite danie kempingowe. Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również
Sztuka gotowania w/g SamiryCzasem są dni kiedy nie zdążymy zjeść śniadania a już prześladuje Nas myśl coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki garść makaronu spaghetti 2 marchewki 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz świeże oregano
Z Majeczką w kuchnijuż kolejna propozycja przygotowania cukinii. Efektowna, warstwowa zapiekanka na rodzinny obiad. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 1 duża cukinia Opakowanie kaszy kuskus 4 pomidory ( spore ) Ok. 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Vegeta Ser tarty Ketchup Wykonanie: Cukinię obieramy a następnie tą samą obieraczką cukinię ścieramy na długie paski tak długo
Smaki Ewybrytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprz