powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik i postanowiłam zrobić z niej gołąbki . Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy
Sama słodycz i szczypta chiliDoskonały i szybki sposób nie tylko na niedzielny, ale również na codzienny obiad. Potrawka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje. Ja ją lubię jednak najbardziej za tempo przygotowania :) mało roboty, a potrawa bardzo sycąca :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 por 1 cebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka(...)łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy
Kolorowy Przepisownikuzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy
Walijskie Pichceniezamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw(...)odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić
Tradycyjna Kuchniaczasu. Wstawiam wtedy wodę na makaron, a między czasie podsmażam mięso z warzywami i ziołami. Całość ze sobą mieszam i tak powstaje szybki i wartościowy posiłek do pracy. Nie wyobrażam sobie wziąć ze sobą byle czego. Przyzwyczaiłam swój organizm, że zjada normalny obiad w trakcie dnia i lekką kolację. Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas
Fabryka pomysłówmenu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły, ale może skusicie się na gęsinę na noworoczny obiad? Gorąco polecam, bo danie jest pyszne, a wszystko robi się samo. Chwila smażenia, potem wszystko przykrywamy i do piekarnika. A tam pod przykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców
Pełny talerzciapkapustą , ale również dobrze smakuje z kluskami śląskimi, kasza czy ziemniakami. Pyszne żeberka polecają się na obiad. Składniki: 1 kg żeberek 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzac tluszcz, obsmażyć żeberka
magiczna kuchnia KasiPowoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamonobiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie :Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso(...)czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.Także i tradycyjny, polski obiad możemy odchudzić tak, by był i pyszny i lekki. Przepis dodaję do akcji GOTUJ
Magiczne Życie Martypatelnię. Ogromną zaletą confitu jest bowiem długie przechowywanie w oleju gotowego mięsa w chłodzie i możliwość szybkiego wykończenia dania, czyli podgrzania, zarumienienia i zrobienia chrupiącej skórki (metodą podsmażenia na patelni lub podpieczenia w piekarniku większej ilości) w momencie, kiedy mamy na to ochotę (na obiad w kolejnych dniach, czy na kolację podczas imprezy). W przypadku wysuszonego i przepieczonego confitu
Moja Delicjaorzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi brokułami, pomidorkami cherry
Kuchnia Elliemnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże
Zasmakuj Kuchnipietruszkę oraz czosnek niedźwiedzi. Smak ponownie mnie nie zawiódł, bo kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego
Zdrowie na języku :PPyszne i aromatyczne mięso mam dziś dla Was. Mięso natarte kurkumą ma jedyny i niepowtarzalny smak. Dodatek warzyw wzbogaca doznania smakowe. Polecam gorąco na letni obiad. Polędwiczka wieprzowa w kurkumowej skorupce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezachwycona. W tej pysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj . Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 ząbki
Pobite gary Barbarypewnej konferencji dziennikarza i podróżnika pamiętam opis obiadu jednego z plemion pustyni, jak Tuaregowie, Beduini lub inni. Mówił: " Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów. " Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzedwiośniu, gdy dni choć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa. Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy, ziele ang łyżka
Z Majeczką w kuchniOmlet to pyszne i lekkie danie które można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Jest syty, lekki i dodaje dużo energii. W wersji z dużą ilością warzyw i mięsem drobiowym jest bardzo pyszny, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolimasz pomysłu na smaczny, a zarazem efektowny obiad? :) Tak przygotowane kotleciki na pewno zachwycą domowników. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych 3 ząbki czosnku ½ kg mięsa mielonego wieprzowego 10 dag bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku mąka do panierki olej do głębokiego smażenia 2 jajka kurze Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Czosnek posiekać i wymieszać
Tradycyjna Kuchniapory. 8. Po obsmażeniu schab zdjąć z ognia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. 9. Wyjąć, zanim smalec stężeje. Mięso delikatnie otrzeć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowany schab jest idealny jako wędlina do kanapek bądź pieczeń do obiadu. Usmażony ten sposób schab jest bardzo, bardzo, bardzo soczysty i pyszny Smacznego
W mojej kuchnismaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu nasza ulubiona kasza jaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki
Pan i Pani Smith w kuchniMoże to obiad który jest mało wykwintny , ale na pewno który bardzo lubię . I ty nie mam na myśli mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma kluski kładzione .Uwielbiam je moge je jeść ze skwarkami,bułka tartą ,mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują . Chociaż raz spotkałam je w restauracji z sosem
Eli Gotowanieszybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy. Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść w wolnej chwili. No i po trzecie... czy upieczenie mięsa w piekarniku naprawdę jest bardziej czasochłonne niż panierowanie i smażenie schabowego ? :) Mam złe geny E tam, geny to nie wyrok skazujący
Powiedz dietom nieKolejny pomysł na jęczmienny obiad. Co powiecie na takie kotleciki? Składniki: 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki tłuszczu, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Kaszę ugotować na półsypko w 1 i 2/3 szklance wody z dodatkiem
Tradycyjna KuchniaDziś na obiad tradycyjne pulpeciki w towarzystwie gotowanych kalarepek. Składniki: 6 szt. Kalarepek 1 woreczek ryżu 25 dag mielonego mięsa 1 jajo 1 łyżka masła 5 łyżek śmietany 1 łyżka mąki Sól, pieprz Mielona papryka Koperek Wykonanie: Kalarepki opłukać, pokroić w kostkę zalać wrzątkiem , dodać tłuszcz, lekko posolić i ugotować na półmiękko. Również na półmiękko ugotować ryż. Mielone mięso wymieszać
Tradycyjna KuchniaObiad w całości na grillu został przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania. Składniki: na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki
Moniki Smakołykiniegdyś w czasach kuchni staropolskiej. Później nieco zapomniany dziś triumfalnie wraca na nasze stoły, dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny. Pyszna perliczka z gruszkami pieczona w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych
Milion SmakówBardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu
Szefowa kuchnikawałki mięsa i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Gotowy schab podajemy z ziemniakami i sałatką. każdy kawałek mięsa polewamy sosem, dekorujemy posiekaną zieloną natką pietruszki i posypujemy odrobiną papryki. Smakuje wybornie !! Dziś zrobiłem na obiad i wszystkim się uszy trzęsły podczas jedzenia, aż bałem się , żeby nie było przeciągu w domu
Przepisy i porady kulinarneprzy problemie niestrawności. OREGANO PIZZA!!! Tu chyba Wszyscy mamy takie skojarzenie ;). Tym bardziej, że właśnie ona była dziś u mnie na obiad. Oregano ma bardzo szerokie zastosowanie. W mojej kuchni jest to składnik ziół, sosów i marynat do mięsa. Świetnie współgra z sosem pomidorowym i czosnkowym . Olejkiem z oregano możemy posiłkować się gdy chcemy złagodzić zapalenie oskrzeli, gardła, nieżytu nosa
cooklifeobsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia. I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu, czyli przyprawy
Szefowa kuchnisolą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką ! Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam
Przepisy i porady kulinarnelepiej mi smakują niż tradycja smażona ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby. Kilka kotletów zostało mi z obiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :DSkładniki dla 4 osób:mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża
Bon Appetit Małgorzatymożemy go dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni. Składniki na 4 porcje:6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g)0,5 kg mięsa mielonego500 ml passaty pomidorowej70 g koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki Sól, pieprz2 ząbki czosnku1 cebula150
Fabryka pomysłówkonkretne danie, duża porcja białka. Pomysł prosty, ale zadowoli nie tylko zagorzałych mięsożerców, szczególnie męskiej części. Wybrałam jednak chude i zdrowe mięso z piersi indyka, by nie było zbyt kaloryczne. Danie świetnie się sprawdzi nie tylko na codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów piersi z indyka
Czerwień i błękitnich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w różnych wersjach. Dziś zapraszam na wersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie
Mania GotowaniaDzisiaj propozycja na porządny obiad. Na pewno Wasz facet z chęcią przyłączy się do uczty, bo kto by pogardził kawałem pysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI:600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki2 łyżki klarowanego masłaolej
Brzuszki Łakomczuszki