mięso mielone - 23354 przepisów (strona:719/1557)

Knedle z mięsem (z rosołu) 249

pyszne i syte. Składniki: Ciasto:  1 kg ziemniaków mąka pszenna mąka ziemniaczana 1 jajko sól Farsz: ok 400g mięsa z rosołu (już bez kości) - najlepiej mieszane drobiowo-wołowe 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczka majeranku sól, pieprz kilka łyżek rosołu Sposób(...)wykonania: 1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestudzenia. 2. Cebulkę posiekać. zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, zrumienioną cebulkę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, mieloną paprykę, sól i pierz do smaku i wymieszać. Jeśli farsz jest suchy, należy dodać kilka łyżek rosołu. U mnie miałam mięso z udek

Kuchnia domowa Ani
Obiad: kopytka, mielone i maślanka 263

Takie proste, a takie smaczne. Składniki: kopytka: ok 1,2 kg ziemniaków, ok 1 1/2 -2 szklanek mąki (wszystko zależy od ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej jajko sól mielone: 500 g mięsa 3 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz, jajko, bułka tarta (2-3 łyżki + do obtoczenia) czerstwa bułka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy(...)wodzie i gdy zmięknie odsączamy dokładnie wyciskamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tartce do czosnku lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Formujemy kotlety mielone, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na brązowo. Odsączamy z namiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przed podaniem kopytka możemy posypać zeszkloną

Lena Gotuje
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 302

drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki

Kulinarny karnet Christophera
Kotlet mielony z jajkiem a la tatar. 214

drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 265

wielu soków w trakcie kolejnych kilku minut spokojniejszego już podgrzewania. Również fakt użycia chudego mięsa jako bazy sprawia, że zawartość tłuszczu w kotletach będzie zupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego(...)dodatkiem siekanej szalotki. Poznaj nasze techniki, dzięki którym zrobisz najlepsze mielone kotlety. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku bez skóry i kości 3 szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju

Kulinarna Pokusa
Krokiety z mięsem 191

mięsem? W garnku gotujemy włoszczyznę i mięso, aż do miękkości mięsa. Mięso studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa i całość mielimy w maszynce. Rada: Można też zmielić z mięsem i cebulą ugotowaną marchewkę. Do tak przygotowanego farszu dodajemy ketchup, doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy składniki. Jeśli nadzienie

Słodkie okruszki
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 279

podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kebab na patyku 199

pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy  3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa dodajemy jajko, kaszę lub bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków

Czary - gary w kuchni
Banica z mięsem drobiowym 220

bulionu, 440 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1 -2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ciasto yufka, 150 g masła, Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Na patelni

królestwo garów
Galaretka wieprzowa... 203

kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka, wlewamy przez sitko wywar w którym się gotowało. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i octu, na sam koniec dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 183

minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość

Miód i pieprz
Tatar po francusku 174

szalotka, 1 duże żółtko, 1 łyżeczka musztardy dijon, szczypta rozgniecionego czosnku, natka pietruszki, 3-4 krople sosu Worcestershire, Tabasco, sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, ketchup Mięso posiekać – nie mielić. Korniszony, kapary i szalotkę posiekać, dodać do mięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ketchupem i ewentualnie Tabasco. Francuzi

królestwo garów
pieczeń z łopatki z czosnkiem niedźwiedzim i na ciepło i na zimno... 213

sztuki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej 1 łyżka, bułka tarta - ile potrzeba łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodac papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę keksówka 30 cm, wysmarować olejem

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowe hambsongi z grilla. 100% mięsa w mięsie. Pyszny fast food domowy w plenerze - po Mężowsku 269

średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną cebulą mielimy dwukrotnie. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej wody. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut by włókna kolagenowe w mięsie miały czas się związać

Kuchnia po mojemu
Mielone na ostro- spicy fried minced beef 208

dzisiaj smakoszy bolognese - zapraszam na thajskie mielone na ostro . Rewelacyjny smak I obiad "na wczoraj" . No to do pracy :) Zapraszam.... Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 1 czeerwona cebula pokrojona drobno 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru- lub świeżego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyzki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka(...)pasty curry 4 liście kaffir lime puszka pomidorów sól, pieprz, szczypiorek Wykonanie: Na olej kukurydziany wrzucamy cebule, imbir I czosnek. Smażymy ok 2 min.  Dodajemy mielone. Smażymy aż mięso nie będzie różowe. ok 4 min.  Dodajemy sos rybny, curry paste, sos sojowy, liście lime- Smażymy ok 2 min. Dodajemy pomidory I na zmniejszonym gazie gotujemy

Smaki Edyty