mięso mielone - 22854 przepisów (strona:374/1524)

Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym 216

Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same listki i siekam. 3 Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze

Book of spells
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 187

porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowa pieczeń na kanapki 81

przygotowanie nie jest skomplikowane a efekt rewelacyjny. 1 kg mięsa drobiowego tutaj użyłam samych filetów z kurczaka ale może być pół na pół filet i mięso z udek kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka żelatyny pieprz ziołowy pół łyżeczki czosnek staropolski 1 płaska łyżeczka sól 1 łyżeczka pieprz czarny mielony według uznania majeranek 1 solidna łyżka Mięso pokroić(...)mniejsze kawałki i zmielić w maszynce (jeżeli nie posiadasz urządzenia do mielenia mięsa to można mięso bardzo drobniutko posiekać nożem) Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i jogurt. Masę mięsną wyrabiać dłońmi tak długo aż mięso będzie kleiste i zacznie mocno kleić się do rąk. Tak przygotowaną masę odstawić na minimum 1 godzinę.  Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody

Andzia Pichci
Pierogi z mięsnym farszem 170

gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy(...)rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy pierogi. Moje, lepione ręcznie nie są jeszcze wciąż najpiękniejsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety mielone z mięsa z rosołu 489

Często zastanawiamy się co zrobić z mięsem z rosołu, jak je wykorzystać.    Jednym ze sposobów jest zrobienie kotletów mielonych.     Tak przygotowane mięsko będzie smacznym i tanim sposobem na obiad. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią.   Składniki: mięso z rosołu (drób, wołowina ok 700 g) 2 marchewki z rosołu(...)pietruszka z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Mięso obrane z kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchewkę i pietruszkę rozgnieść widelcem. Do mięsa dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę, wymieszać. Dodać jajka, majeranek i doprawić do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi
Myślał indyk o niedzieli... 179

ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone.  Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek

bastalena
Spaghetti 137

tutaj taką troszkę uproszczoną wersję, którą robię gdy mam mniej czasu.Praktyczna wskazówka: Jeśli macie zamrożone kotlety mielone to wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe i doprawione mięso na spaghetti.Składniki:  pół opakowania makaronu do spaghetti5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli(...)mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego500 g przecieru pomidorowego1 cebula1 czosnekser (np. parmezan czy pecorino)bazylia, oregano, zioła prowansalskiełyżeczka słodkiej mielonej paprykisól, pieprzoliwa z oliwek bądź olejSposób przyrządzenia:Kroimy w kostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie

upichcic
Kajzerki Paszteciki 86

Kajzerki Paszteciki Bułki faszerowane mięsem i grzybami, mogą być podane jako paszteciki do barszczu lub jako przekąska, drugie śniadanie a nawet kolacja. 16 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: ·        8 bułek kajzerek ·        30 dag mięsa z łopatki wieprzowej ·        ½ kg pieczarek(...)myjemy, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2.      Mięso po ugotowaniu kroimy, mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem obraną cebulę oraz pieczarkami. 3.        Następnie wbijamy jedno jajko, doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Dokładniej mieszamy

Kulinarna Chwila
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 101

maku. Przykryj talerzykiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu odcedź go z mlecznego płynu na kilkukrotnie złożonej gazie bawełnianej. Jeśli używasz maku niemielonego, teraz musisz co najmniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym siteczkiem. Mielony mak wymieszaj z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrusową i posiekanymi orzechami włoskimi i migdałami. Białka jaj ubij ze szczyptą

ProstePesto.pl
Szybka zapiekanka 172

przygotowania potrzebujemy: Spód Mięso wp/woł- 400g Cebula- 57g Marchew- 25g Koncentrat- 15g Sos worceshire- 15g Czosnek-2g Gram masala- 2g sól i piperz Góra Kalafior- 450g Masło- 15g Żółtka- x2 Ser cheddar- 70g Sól i pieprz Mięso mielimy i dodajemy na patelnię. Smażymy do zmiany koloru i dodajemy resztę składników- cebulę i marchew kroimy według własnych preferencji. Dusimy(...)zagęszczenia mieszanki. Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Kalafior gotujemy do mocnej miękkości- odkładamy aby bardzo dobrze odparował. Kalafior oraz resztę dodatków umieszczamy w mikserze i mielimy na gładką masę. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i na wierzch nakładamy puree z kalafiora. Zapiekamy do ze złocenia się kalafiora. Smacznego. Makro w 100g 134 kcl B- 10g T-9g W-2g Makro

serzmiesem
Kurczak pieczony w sosie barbecue 74

sarepskiej łyżka octu (użyłam spirytusowego, ale może być też inny) 1-2 ząbki czosnku łyżka oleju lub oliwy łyżeczka słodkiej papryki mielonej ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (dodaj według gustu) sól   Mięso kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj składniki sosu – w miseczce połącz keczup, miód, sos sojowy, musztardę, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz(...)kurczaka pokryj pozostałym sosem (przy pomocy silikonowego pędzelka lub łyżeczki) . Piecz dalej, aż mięso nabierze pięknego rumianego koloru (około 15-20 minut) .   Jeżeli robisz obiad dla dużej liczby osób, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem

Kulinarny S.O.S.
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 91

sycące danie na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z indyka 1 jajko natka pietruszki lub koperek 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz olej do smażenia SOS POMIDOROWY 2 szklanki passaty pomidorowej bazylia,oregano,słodka papryka,czosnek mielony sól,pieprz WYKONANIE Mięso przekładamy do miski i dodajemy jajko,startą na tarce cebulę,sól,pieprz

Mała w garnku miesza
Warzywna musaka 129

Musaka to flagowe danie kuchni greckiej. Bazą są pyszne, dojrzałe pomidory, bakłażany i mięso mielone. W wersji wegetariańskiej mięso zostało zamienione na ziemniaki. Całość zalana jest grzybowym sosem. I pomimo tego, że jest przy tym daniu trochę pracy to warto, bo pyszne. Przepis pochodzi oczywiście z książki Jamiego Olivera Wege. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 2 godziny

wiecejwarzyw.pl
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 57

kroimy na małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę. Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Zmielone mięso i pokrojone kawałki łączymy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy, oklepujemy, wyrabiamy… aż całość będzie zwarta i gotowa. Masą wypełniamy

Tajemnice Smaku
Makaron z wegańskim mięsem mielonym 68

Tematem dzisiejszego wpisu jest makaron z wegańskim mięsem mielonym. Stop, co? Wegańskie mięso? Przecież to się wyklucza! Tak pomyśli nowy Czytelnik tego bloga (stały Czytelnik

Vegan Taste
Pasztet drobiowo wieprzowy 150

gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy wątróbkę i gasimy ogień a garnek pozostawiamy jeszcze 15 min pod przykryciem. wszystko wyławiamy z rosołu, studzimy i mięso oddzielamy od kości, Mielimy mięso i warzywa w maszynce do mięsa. Po czym dodajemy ok 1 l rosołu mączkę grochową, kaszę manną i przyprawy. Blendujemy nasz pasztet na jednolitą masę. Powinna być dość gęstą

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym 146

obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką. Smakują najmłodszym członkom rodziny. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebulka ze szczypiorkiem 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól

Krokusowy Dom
Makaron z wegańskim mięsem mielonym 72

Tematem dzisiejszego wpisu jest makaron z wegańskim mięsem mielonym. Stop, co? Wegańskie mięso? Przecież to się wyklucza! Tak pomyśli nowy Czytelnik tego bloga (stały Czytelnik przypomni sobie przepis na tytułowe mięso). Jeśli jesteś tutaj nowy, nic nie szkodzi. Tytułowe “mięso” to odpowiednio przyprawione i przygotowane

Vegan Taste
Cukinia jako przystawka na zimno 231

cukini ułożone na półmisku. Spożywać na zimno jako przystawkę lub zakąskę do mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Polecam jako dodatek do  Rolady z mięsa mielonego  lub   hamburgerów z mięsa drobiowego SMACZNEGO

zielonacukinka
Pasztet mięsny ze śliwkami 167

minutach wszystkie mięsa i cebule wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i cebulę dwukrotnie mielimy, dodajemy bułki i również mielimy. Mięso możemy również zblędować. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy do połowy mięsem, na środku wzdłuż foremki wciskamy suszone śliwki

Kulinarne przygody Gatity
PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM 154

mniejsze części i umieszczamy w malakserze. Dodajemy marchew z rosołu ( 1-2 szt. ). Wlewamy 2-3 chochelki rosołu. Miksujemy. Drugą metodą jest dwukrotne zmielenia mięsa w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części i rozwałkujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółka szklanką

Kuchnia Paulettes
Terrina drobiowa 164

dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy kilka minut (aż woda całkowicie odparuje). 3. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę i podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Mięso z piersi kurczaka mielimy dwukrotnie. 5. Mielone mięso łączymy ze śmietanką, jajem, solą i pieprzem. 6. Przygotowane mięso dzielimy na 3 części: jedną część łączymy z pieczarkami, drugą część z podsmażoną papryką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowy pasztet z żurawiną 227

się zarumieni. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość. Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Dieta bez mleka
Rogale Marcińskie z białym makiem 246

szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny 2-3 łyżki wrzątku Nadzienie z białego maku: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g całych migdałów 100 g mielonych migdałów lub startego marcepanu ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu kilka kropli olejku migdałowego 1-2 łyżki śmietany Dodatkowo: 50 g orzechów(...)oraz orzechy włoskie i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak wraz z orzechami zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj pozostałe składniki: mielone migdały, cukier puder, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cynamon i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj śmietanę*, tyle, aby masa była smarowna. *Ja masę

Food Square
mielone z indyka na ziemniakach pieczone... 478

Składniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem

W Mojej Kuchni Lubię
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z KURKUMĄ, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 600

wspomnienie z dzieciństwa. Szykujcie więc składniki i do roboty ;) Zróbcie przyjemność sobie i rodzince. SKŁADNIKI ( OK. 13 PULPECIKÓW ŚREDNIEJ WIELKOŚCI) ·        500 g mielonego mięsa indyka ·        1 mała czerstwa bułka ·        1 mała cebula ·        2 łyżki posiekanego(...)klarowane PRZYGOTOWANIE: Bułkę włożyć do miski i  zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut, odcisnąć. Do większej miski włożyć zmielone mięso ( może być ręcznie mielony indyk, lub gotowy ze sklepu), startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać dłonią

Calzonella.com
hamburgery domowe... 199

Składniki: bułka do hamburgerów 4 sztuki, mięso mielone wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", musztarda sarepska 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony - szczypta, sałata 4 liście, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, majonez 4 łyżki, ser żółty 4 plastry, keczup - ile potrzeba mielone wołowe dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, musztardą

W Mojej Kuchni Lubię
soczyste kotlety mielone z jabłkiem i śmietaną... 182

Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 139

Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy

Państwo Wojtczuk gotują
PIEROGI MAMY MARIOLKI 151

Łyżek Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Na samym początku przygotowuję farsz.  Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę.  Mięso mielę w maszynce do mięsa.  W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebul była rumiana.  Natkę pietruszki drobno siekam.  Składniki farszu

Gotowanie Patki
Pulpety w sosie warzywnym 145

Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki(...)jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając między czasie kaszę mannę. Mięso doprawiamy ulubiona przyprawą: np. do mielonego, delicat lub jak w moim przypadku moją autorską mieszanką przypraw. Z mięsa lepimy kule:-) oczywiście takiej wielkości

IMPRESJA SMAKU
z szynki soczyste mielone kotlety... 149

Składniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z mięsem i kapustą 119

odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy

Wędrówki po kuchni
Szynka ze słoika - domowa mielonka 156

mięsa z szynki wieprzowej opakowanie soli peklowej ( kupuję zazwyczaj taką )  1 łyżka majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego  1 łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka bardzo wzmacnia swój smak, zbyt mocne doprawienie spowoduje

Gotowanie i blogowanie
pyszne mielone kotlety na obiad z ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim... 171

Składniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem 124

Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar  zostawiam,  w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę w maszynce do mięsa, mieszam z soczewicą, cebulę siekam drobno, podduszam na oliwie dodaję do masy, doprawiam solą i pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek

Wanilia i Kardamon
Smalczyk z mięskiem i warzywami-całkiem inny 196

rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości,możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa, przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy gaz jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty pozostały  czosnek ,przelewamy do słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia,następnie

Swojskie jedzonko
Klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym 246

Jeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki na klopsiki: - 1 czerwona cebula -

Kuchenne Wariacje
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 234

zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką

Karo in the Kitchen
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 185

około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mielone w orzechowej panierce 134

Kolejna, milsza alternatywa dla standardowych sznycli. Tym razem soczyste, lekko chrzanowe i.. chyba moje ulubione. ;) 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 łyżki ostrego tartego chrzanu 1 jajko pół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso

Kuchenna Kontrrewolucya
kotlety mielone mięsno-szpinakowe z kozim serem z piekarnika... 161

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, szpinak świeży 1 pęczek, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser kozi 270 gram/opakowanie, przyprawa Tzatzik Prymat 1 opakowanie, jogurt gęsty 400 ml, ogórek zielony 1 średni, szczypiorek 1 pęczek pęczek szpinaku dobrze opłukać pod wodą

W Mojej Kuchni Lubię
klopsiki z fasolką i makaronem... 182

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron

W Mojej Kuchni Lubię
Klops z mięsa mielonego 546

Składniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobićCebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej rękąJeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej

Proste Potrawy
Krokiety 157

dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat zawijania krokieta jest dokładnie taki sam, na końcu panierujemy i smażymy.na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy

upichcic
Kartacze 343

jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy do smaku przyprawami. Kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez praskę, resztę (3 kg) ścieramy

Malinowe Pocałunki
mielony z pieczarkami na obiad... 152

Składniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 30 dag, papryka czerwona 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz mielone z drobiu dobrze wyrobić z jajkiem, cebulą posiekaną

W Mojej Kuchni Lubię
mielone kotlety z pieczarkami w pomidorach z koperkiem... 188

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
czosnkowo-cebulowe mielone z szynki... 184

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta - ile potrzeba, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki czosnku ząbki utrzeć w moździerzu z odrobiną cukru na papkę i dać do mielonej szynki dodać pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych... 188

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 8 sztuk, czosnek ząbki 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - do smaku mielone

W Mojej Kuchni Lubię
Czebureki 661

oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają  wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki  1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku  sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno

Apetyczna babeczka
Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) 304

około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy wątrobę, którą parzymy przez 10 minut. Bułki moczymy w rosole, a następnie odciskamy. Gdy mięso przestygnie, mięso, cebulę i bułki mielimy maszynką używając sitka  o numerze 4,5. Dodajemy rosół(...)przyprawy, dokładnie mieszamy. Jelita wyjmujemy z wody i nadziewamy dość luźno masą mięsną, formujemy odcinki o długości 15-16 cm. Jelita nadziewałam przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając lejka do robienia kiełbasy. Pasztetową parzymy w temperaturze 80 stopni przez 60  minut. Następnie wyjmujemy ją z wody bardzo delikatne, gdyż niektóre jelita maja

Kulinarne przygody Gatity