kotlety 800 gram mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki 4 bułki do burgerów czerwona cebula 3 ogórki kiszone sałata lodowa bądź mieszanka sałat ketchup majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe burgery – Wykonanie Przygotowanie mięsa do domowych burgerów Do burgerów najlepsze mięso to mielone mięso wieprzowe
To Musisz Wiedziećdwóch warstw. Z zewnątrz kremowe purée z ziemniaków i marchewki, a pod nim aromatyczne ragù z mięsa mielonego i grzyb ó w. Danie, które jest uczt ą dla podniebienia i radością dla oczu. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre un piatto unico ideale da preparare(...)strato di sfizioso purè di patate e carote. E' un piatto perfetto per un pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g mięsa wołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów 250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4 ł y ż ki mleka
La grande e la piccola cuocaświeżo posiekaną kolendrą. Jeśli chcecie to przed zawinięciem tortilli możecie na farsz posypać tarty ser. Pyszny, sprawdzony przepis na domowe i moje burrito, polecam SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (opcjonalnie z indyka) 1 cebula posiekana drobno 2 ząbki czosnku drobno posiekane 500 g passaty opcja: 1/2 ostrej papryczki chili posiekanej 1/2 szklanki sypkiego ryżu 400 g puszka(...)odsączeniu 220 g) przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru, oregano, słodka i ostra papryka oliwa 4 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję mięso. Przesmażam, mieszam. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję (opcja) posiekaną papryczkę chili, przyprawy, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i dodaję do mięsa
Zasmakuj Kuchniliści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 1 szkl mleka(...)szkl wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć
Gotowanie jest łatweSkładniki: bułki: 25 dkg mąki 150 ml mleka 2 dkg drożdży 2,5 dkg masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko kotlety: 40 dkg mięsa mielonego wołowego 2 łyżeczki … Czytaj dalej Mini burgery
czarrna od kuchniprzedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią. 500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól
Szefowa kuchniPomysł na jesienne danie, żaden problem. Dla mnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym i kiełbasą chorizo, a wszystko to włożyłam do makaronowych muszli i zapiekłam pod pleśniowym serkiem i beszamelem. Skusicie się na porcję? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmniej lub mocniej ostrą papryką świetnie rozgrzewa. Jeżeli nie przepadamy za mielonym mięsem - pulpeciki można zamienić na chrupki bekon, który także świetnie pasuje. Składniki (4 porcje) -1 litr bulionu -300 g serków topionych -1 marchew -1 pietruszka korzeniowa -1/2 cebuli -500 g mięsa drobno mielonego -1 jajko -2-3 łyżki bułki tartej -1 łyża oleju -ostra papryka(...)pieprz -grzanki Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zalać ciepłym bulionem. Dodać obraną i startą marchew i pietruszkę. Gotować na małym ogniu. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formować malutkie pulpeciki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować około 10-15 minut. Wyjąć
Zielona Kuchniaruszcie. Burgery mają to do siebie, ze możemy je dowolnie modyfikować i dodawać to, co najbardziej lubimy, ja przedstawiam Wam swoje dwie wersje: Składniki: mięso: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka(...)kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18)*C na ok 20 min. Na 5 minut przed końcem
Idę coś wszamaćwody lodowatej50 g pieprzu mielonego60 g majeranku2 główki czosnku - drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 220 g solijelita naturalneprzygotowanieMięsa umyć , pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, stosując do mielenia sitka o średnicy otworów jak w spisie składników. Wrzucić wszystko do dużej miski lub garnka dodać przyprawy, wlać zimną wodę i wyrabiać przez kilka minut
Stare GarySkładniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)tartego żółtego sera Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy
Kolizje Smakówmięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty ser oregano Na oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodałam mielone mięso i smażyłam dopóki nie nabrało odpowiedniej barwy. Doprawiłam łyżką oregano, papryki i chilli. Dodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz z pomidorami dodałam do mięsa. Smażyłam, aż papryka zmięknie. Kostkę rosołową rozpuściłam w ok. 3 szklankach wrzątku i zalałam nim mięso. Dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem gotowałam pod przykryciem ok. 30min. Pod koniec
bastalenanaczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje. [embed]https://youtu.be/lWjeZRiOLoM[/embed] Składniki: Pulpety: około 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej, ale może być dowolne, które nam smakuje) jajko 2 ząbki czosnku czubata łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej papryka w proszku, majeranek, pieprz ziołowy(...)pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka około 180 g śmietany 18 % 150 g sera żółtego sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek Przygotowanie Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy nieduże kule. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy
e-PrzepisyKulinarneprzez ostatnie miesiące. Lekko odchudziłam przepis, bo moja ciocia dawała bardzo dużo oleju, a u mnie jest jedynie troszkę masła ghee :) Składniki: 5 dużych papryk 350-500g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy gryczanej (białej i prażonej) 1/2 cebuli 2 łyżeczka masła ghee 4 łyżki startego sera (u mnie cheedar i gouda, produkty seropodobne nie wchodzą w grę!) Sól(...)Papryka słodka Curry Oregano Bazylia Przygotowanie: Gotujemy kaszę zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na 1 łyżeczce masła ghee. Dodajemy mięso i doprawiamy w/w przyprawami według uznania i własnego smaku (ja sypnęłam bardzo dużo bazylii i oregano). Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wyjąć pesteczki. Ugotowaną kaszę mieszamy
CzarnawisienkaKartacze czyli potrawa regionalna popularna w północno - wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty bądź kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno - ziemniaczanej. Najczęściej spotykanie na stołach Suwalszczyzny i Podlasia czyli kresów wschodnich. Odpowiednikiem kartaczy na Litwie są cepeliny. Polecam serdecznie bo są przepyszne. Kartacze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie