mięso mielone - 23354 przepisów (strona:305/1557)

Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 160

mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego

Smaki Ewy
Sobota w kuchni 170

gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel 70 g ser gouda 5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz 2 garści makaronu orzo 1 łyżeczka soli 1 łyżka lubczyku suszonego ok. 1 l wody Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z mięsem mielonym i 1/2 łyżeczki soli. W garnku gotujemy wodę, dodajemy

Kucharzyca
Zapiekanka "Gołąbek" 224

jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki(...)żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na liście kapusty ułożone w tortownicy wykładamy 1/3 przygotowanego farszu i przykrywamy liściem kapusty. Powtarzamy te czynności

Smakowity Blog Kulinarny
Scotch eggs. 195

Istnieje wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, gdzie używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny(...)ugotować na miękko.  Zagotować w garnku 15 mm wody i delikatnie włożyć jajka. Gotować pod przykryciem 6 minut i przelać natychmiast zimną wodą. Po ostudzeniu delikatnie obrać. Mielone mięso wymieszać z przyprawami. Podzielić na cztery części i uformować  placuszki około 12 cm średnicy.  Owinąć dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą. Panierować

zadanie-gotowanie
Pulpety rybne w zalewie octowej 247

kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy z nadmiaru wody, bułki namoczymy w mleku, cebulę obieramy przekrajany na cztery części. Maszynką do mielenia mięsa mielimy filety rybne, odciśnięte bułki z mleka oraz cebulę, dodajemy roztrzepane jajka przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę rybną. Z wyrobionej masy formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej

kgwjanczewo
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 273

wykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie go uatrakcyjniają wierzch rolady te ziarenka, spójrzcie tylko!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 por 2 jajka 5 liści kapusty włoskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą

kgwjanczewo
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 324

majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek  1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki sera gouda ser chedar musztarda sarepska przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników(...)Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
CHILI CON CARNE 197

Składniki: 70 dag mięsa mielonego - najlepsza wołowina 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 50 dag pomidorów krojonych z puszki pół papryczki chili 1 papryka czerwona ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łyżki przecieru pomidorowego sól,pieprz, zioła prowansalskie 1 łyżeczka cukru 2 placki tortilli Wykonanie: Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso, obsmażyć

Z Majeczką w kuchni
Pieczeń siekana 159

dobrze służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim mięso formując podłużny klops. Posmarować

królestwo garów
Placek do barszczu 239

kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy(...)zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy.  Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko

Kulinarne życie
Tajska zupa pomidorowo-dyniowa z mlekiem kokosowym i szpinakiem podana z pulpecikami z indyka 178

łyżki melasy z granata (lub syropu klonowego/ syropu z daktyli/ syropu z agawy) sok z połowy limonki 80 gram świeżego szpinaku szczypta kuminu Pulpeciki z indyka: 300 gram mielonego mięsa z indyka 1/2 szalotki 1 ząbek czosnku garść świeżego szpinaku szczypta kuminu szczypta soli 2 łyżki mąki (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Do podania: ewentualnie(...)skropić całość limonką już na talerzu. Pulpeciki z indyka Na łyżce oliwy z oliwek smażę drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz szpinak przez 3-4 minuty. Przesmażone warzywa mieszam z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i mąką. Dokładnie wyrabiam masę i formuję z niej pulpety, które smażę na pozostałej oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu

Mango Papaja
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 495

wzbogaconej lasagne bolońskiej miała dodać sił jego wojskom mającym wkrótce walczyć z armią Napoleona. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego wołowego 100 gramów wątróbki lub innych podrobów 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 cebula 1 marchew 500 mililitrów passaty pomidorowej (przepis na passatę znajdziecie TUTAJ ) 3 jajka(...)niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel – Rozpuszczamy masło z mąką, dodajemy mleko i przyprawy. Boczek kroimy, podroby siekamy i razem ze skrojonymi warzywami smażmy na maśle, następnie dodajemy mielone mięso oraz passatę. Niektóre wersje przepisu uwzględniają dodanie w tym momencie dwóch / trzech jajek. Płaty ciasta gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Naczynie

Bon Ton Italia
Babeczki z mięsem mielonym i warzywami 240

przez to mało plastyczne. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło oraz sól i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię(...)obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami) smarujemy

MyCookBook.pl
Zupa koperkowa z klopsikami 250

lanych (lub innego makaronu) 2 mniejsze lub 1 bardzo duży pęczek świeżego koperku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne Klopsiki: 500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka) 1 mała cebula 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy ją z płynu i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy też jajko, tymianek oraz pieprz i sól (do smaku). Całość dokładnie mieszamy (lub wyrabiamy ręką). Z masy mięsnej formujemy kuleczki (najlepiej robić to zwilżonymi w wodzie dłońmi) wielkości

MyCookBook.pl
Zapiekane naleśniki z mięsem 196

Składniki na naleśniki mąka, 1 i 1/2 szkl mleko, 3/4 szkl woda, 1 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta cukier, 1 łyżeczka olej, 1 łyżka Składniki na nadzienie mięso mielone indycze, 500g marchewka, 2 średnie szt pietruszka, 1 mała szt seler, 1 b.mała szt cebula, 1 duża szt olej, do smażenia sól, pieprz oregano tymianek jajko(...)obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy razem z mięsem, doprawiamy i studzimy. Jak masa będzie chłodna dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu, zwijamy w ruloniki. Układamy

Gotowanie moimi oczami