proste w przygotowaniu. Gołąbki z czarnej kapusty Składniki: na 4 porcje 800 g czarnej kapusty 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 1 czosnek solo 1 jajko 1 opakowanie mieszanki na risotto 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła Sos pomidorowy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść(...)bulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu do czasu. Do przestudzonego risotto dodaj mielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj farsz. Odetnij większą część nerwu z liści kapusty. Ułóż 2 – 3 liście obok siebie, nałóż farsz i zroluj. Układaj gołąbki w naczyniu
codojedzeniadnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki się nie przypaliły. Zapraszam również do obejrzenia filmiku. SKŁADNIKI : 2 główki kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 4 szklanki ryżu 4 duże cebule 6- 8 ząbków czosnku 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na całym oleju aż się zrumieni. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba. Liście napełnić farszem i zwinąć. Najpierw przykryć
Kulinarne Fantazje Mariolisosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego(...)minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju
cool and mintyteż pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego. Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże jajko
Lekcje w kuchnisię martwić, że potrawa się przypali, a na dodatek, co zawsze podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli do smaku
Stare Garymasła min. 82% 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczkę cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formy Do nadzienia: 250 g pieczarek 250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego) 150 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżkę masła sok z 1/4 cytryny przyprawy: sól, biały pieprz, tymianek Drożdże wkruszamy do miseczki(...)pewno będzie łatwiej i szybciej ;) PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem. PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną kiełbasą jałowcową zamiast mielonego mięsa
Ratunku obiadjako przypraw. Kotlety mielone w takiej formie to tradycyjny, polski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól pieprz 25 ml wody ponadto(...)łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy w misie wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę, namoczoną, zmieloną bułkę, wodę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem
Słodka Stronałyżeczka ostrej papryki sól do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12% 0,5 szklanki mleka 1,5% , szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku Wszystkie warzywa , cienko skrawamy na mandolinie do warzyw . Plasterki mają być tak cienkie , że można z nich zrobić szkła do okularów Czerwoną fasolkę odcedzamy(...)Teraz w foremce do zapiekania , układamy w dowolny sposób warzywa , warstwami , naprzemiennie np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , układamy cebulkę .Następnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie dynia , sól , czosnek , cebula , cukinia , wędzona i ostra papryka , ziemniaki , sól , czosnek , passata . Całość wkładamy do piekarnika nastawionego
Ogrodnik w podróżyobiadem nawet na trzy dni. A Wy kiedy najczęściej robicie gołąbki? Składniki na farsz; 40 dag ryżu jaśminowego Skworcu 40 dag ryżu brązowego Skworcu 50 dag mięsa mielonego (może być mieszane) 40 dag ulubionej wędliny w kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej(...)miękkości w osolonej wodzie. Na patelni szklimy cebulę na oleju. Kiedy ryż już jest gotowy i wchłonął całą wodę, przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę. Na patelni smażymy mięso mielone do miękkości. Przekładamy do ryżu. Wędlinę ścieramy na dużych oczkach tarki, tez przekładamy do ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Naczynie
Radość kipiąca uśmiechem.pozostają mi pojedyncze składniki do wykorzystania. Wtedy staram się wymyślić takie danie, które będzie je wszystkie zawierać. Tym sposobem powstał CUDOWNY przepis na bogatą i pożywną zupę z mięsem mielonym. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji: – 1l bulionu warzywnego (lub 1l wody + 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g mielonej wołowiny – 400g pomidorów krojonych(...)mięso. Mieszając, smażymy wszystko 4-5 minut, a następnie rozprowadzamy całość bulionem. Dodajemy krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, oregano, chili i szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, a następnie wkładamy podpieczone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z listkiem natki. Smacznego! Artykuł Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato
Be Fit Be Strongwięc muszę znaleźć inny, „szybszy” przepis na makowiec. Dziś więc poprzestanę na przytoczeniu receptury na mój zwijany makowiec. Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego Przygotuj duże miski, garnek, maszynkę do mielenia mięsa, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, wałek do ciasta, płaską blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: Ciasto drożdżowe: 30 dag margaryny(...)najlepiej kamionkowej lub szklanej) przełóż mak zalej go wrzątkiem lub bardzo gorącym mlekiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia – najlepiej na całą noc. Sparzony mak zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Rodzynki namocz w płynnym miodzie (może być podgrzany) lub w alkoholu. Pozostałe bakalie można delikatnie posiekać. Zmielony mak wymieszaj z bakaliami, koglem
blog.moje-pasje.infotego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć - na następny dzień danie jest jeszcze pyszniejsze! Składniki: 70 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna) pół korzenia świeżego selera korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze) 3 świeże marchewki (około(...)kostkę. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pomidory pokroić, zalewę zostawić, będziemy dodawać do garnka. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso mielone i podsmażać mieszając aż się porozbija, dodać jarzyny (marchew, cebule, czosnek, pietruszkę, seler), liść laurowy, sól i pieprz - podsmażać około 10 minut, by wszystko zmiękło. Do garnka dolewamy
Poezja Smaków - blog kulinarnywięcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon www.karoon.pl https://www.facebook.com/KaroonPolska/ Składniki: Na gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu(...)woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia). Siekamy kapustę i chwilę obgotowujemy ją w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy. Ryż przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę. Mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone, kapustę, wbijamy jajka, dodajemy przykrawy i wsypujemy stopniowo bułkę tartą, wyrabiając skłandniki. Dodajemy tyle bułki, aby z łatwością móc lepić w dłoniach gołąbki. Masa ma być plastyczna
Słodkie okruszkiryżu i boczku, stały sobie ułożone w brytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były za pyszne gołąbki! Gołąbki to tradycyjne danie , które kochają prawie wszyscy Polacy! Mielone mięso, zawinięte w liście kapusty, w towarzystwie sosu pomidorowego to przysmak, którego nie odmówi nikt w moim domu. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że przygotowanie tej potrawy może(...)kiszonej kapusty? Na początku gotujemy ryż w osolonej wodzie, studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Do miski wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę i surowe mielone mięso. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i mieszamy. Ja farsz dokładnie wyrabiam ręką i nie potrzeba dodawać jajka aby skleił farsz. Liście kapusty kiszonej są miękkie, a kapusta jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię