mięso mielone - 23354 przepisów (strona:193/1557)

Kotlety mielone z jajkiem. 266

zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych na twardo 500 g mięsa mielonego 1 spore surowe jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)tymianku lub majeranku) 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu bułka tarta do panierowania 0,75 litra oleju do smażenia      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy surowe jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, sól, cząber, obie papryki, pieprz i szybko wyrabiamy masę. Do garnka lub frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy

Rozpustne gotowanie
Leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami 76

klopsików z indyka i dużej ilości leczo z kalafiora i papryki. U mnie wersja raczej łagodna, ale jeśli ktoś lubi bardziej ostro to sos powinien doprawiać według swoich upodobań. Mięso mielone na klopsiki najlepiej, aby było z różnych części indyka. Klopsiki przygotowane z takiego mięsa są smaczniejsze i bardziej wilgotne. Bułkę tartą dodawać stopniowo, gdyż mięso może mieć(...)pieprzu naturalnego 1 - 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli kilka łyżek oleju do smażenia Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami? Mięso mielone z indyka wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić dłonią i uformować z niego klopsiki wielkości piłeczki do pingponga. Mięso po wyrobieniu odstawić na około 10 minut, wtedy

Kuchcik gotuje
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 235

oleju. Cebulę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając około 8-10 minut, aż zmięknie. Może nawet trochę się przyrumienić. Studzimy cebulę i wrzucamy do mielonego mięsa. Dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki bułki tartej, solidnie pieprzymy, wlewamy szklankę piwa i mieszamy (mieszamy, a nie wyrabiamy – chodzi o to, żeby składniki połączyły się. Masa nie powinna(...)być gładka, ale zachować strukturę mielonego mięsa). Dzielimy masę na kotlety. Liczba zależy od wielkości bułek i Waszych preferencji. Generalnie burgery powinny być nieco grubsze, wówczas będą w środku bardziej soczyste. Najpierw robimy kulę z mięsa, a następnie ją spłaszczamy. Jeśli boki są nieregularne lub popękane, toczymy kotlet po desce jak koło, dla wyrównania brzegów. Tak przygotowane kotlety wstawiamy

Niedzielny kucharz
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 206

cisną się do oczu. Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów(...)granatu 2 dymki ze szczypiorkiem 8 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki tartego sera cheddar pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone. Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno. Następnie zmniejszyć

Codziennik Kuchenny
Spaghetti z dyni makaronowej 274

oleju kokosowego Sól, pieprz, papryka mielona, oregano, bazylia Ser żółty   Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 40-50 minut pieczemy dynię. Po wyjęciu z piekarnika widelcem wyjmujemy jej miąższ po długości – wychodzą długie ‚nitki’ dyni, jak spaghetti. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na patelni. Dodajemy czosnek i mięso mielone, przyprawiamy do smaku(...)smażymy, aż mięso będzie dobre. Wtedy dodajemy passatę/ zmiksowane pomidory z puszki i czekamy, aż zagrzeje się nasz sosik ;) Próbujemy – i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nakładamy makaron z dyni razem z sosem i posypujemy startym serem. I gotowe! ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Chili con carne z ryżem 198

Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 puszka dania meksykańskiego Chili con carne Bonduelle 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 ml. przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do Fajity Skworcu Sól, pieprz Chili Ryż Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone. Paprykę kroimy w kostkę(...)dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz danie z puszki, dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy z ugotowanym ryżem

Bajeczna Kuchnia
szybkowar - gołąbki drobiowe z przyprawą do mięsa duszonego... 168

Składniki: kapusta 1 główka większa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda(...)szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego. W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście

W Mojej Kuchni Lubię
Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie 220

mięsa z kurczaka Ugotowana marchewka Małe jajko ½ cebuli 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól  Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na złoty kolor. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i formujemy(...)małe kulki. Jeśli jajka byłoby zbyt dużo w stosunku do mięsa możemy dorzucić trochę bułki tartej. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę dodajemy ponownie odrobinę oliwy i  obsmażamy  kulki mięsne na złoty kolor. W międzyczasie kroimy marchewkę w kostkę. Na talerz przekładamy makaron z jednego opakowania, dodajemy przyprawy oraz olej, zalewamy wodą (ok 350 – 400ml)   i zostawiamy

Kolizje Smaków
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 169

tarce o dużych oczkach. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‚pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ‚surimi’ oznacza w języku japońskim ‚mielone mięso’. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych(...)MARIE ROSE 3 pełne łyżki stołowe majonezu 3 pełne łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka sosu Worcestershire ½-1 łyżeczka Srirachy lub sosu Tabasco 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Karo in the Kitchen
Sałatka z paluszków krabowych 203

bardzo chrupiąca.   Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‘pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ’surimi’ oznacza w języku japońskim „mielone mięso”. Paluszki krabowe to mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych

Karo in the Kitchen
Hamburger 162

prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze przyprawione. Dzielimy mięso

Kulinarne Inspiracje
Kotlety mielone z brokułem 150

Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.  Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą). Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy

R'n'G Kitchen
Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami 176

Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych(...)ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos: ok. 1 litra wody

Simply Food
Kapuśniak z mięsem mielonym 154

bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej kapusty natka pietruszki mielony kminek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięso mielone, podsmażamy 5 min, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając przy pomocy drewnianej łyżki. Do mięsa dodajemy pokrojoną

R'n'G Kitchen
Pieczeń z mielonej szynki wieprzowej z warzywami (na Święta lub na kanapki) 120

dziś jemy? Pyszna i zdrowa pieczeń z chudej, mielonej szynki, z dodatkiem warzyw. Pyszna jako mięso do obiadu - na świeżo, ale także na zimno jako zamiennik wędliny.  1kg mięsa mielonego 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 dużego selera 1 pęczek zielonej pietruszki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przyprawy: sól, pieprz, gyros(...)czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną pietruszkę siekamy. 2. Starte warzywa łączymy z mięsem mielonym, czosnkiem i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem). 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut

Szefowa kuchni