mięso mielone - 23354 przepisów (strona:191/1557)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 219

przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią.  Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 400g mięsa mielonego drobiowego 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 100ml przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Oregano do smaku Sól i pieprz do smaku(...)kulka mozzarelli Przygotowanie: Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Środek cukinii pokroić w kostkę podsmażyć. Na patelnię wrzucić mięso mielone, smażyć kilka minut do miękkości mięsa. Dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku.  Za pomocą łyżki farsz nakładać do wydrążonych cukinii. Posypać startą mozzarellą. Piec

Fabryka pomysłów
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem 242

podsyłam pomysł na szybki i pyszny obiad. Soczyste klopsiki z makaronem w smakowitym sosie z dodatkiem pieczarek i pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam! Składniki: 350 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 1 niewielki por 150 g pieczarek pół szklanki(...)obtoczenia mięsa 200 g makaronu 100 ml śmietany kremówki 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 g wody olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   *** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki

Blog z Apetytem
Kofta wołowa 189

pikantne kofty z mięsa wołowego . Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Do kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus.  Składniki :  600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki(...)mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie :  W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebula startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kminem, kolendrą, papryką, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, zielem angielskim i solą oraz świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić

Codzienne Gotowanie
Papryka faszerowana mięsem i batatami 161

Przepyszna, zdrowa propozycja na letni obiad . Aromatyczna papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i wyrazistymi oliwkami.    Składniki: 4 strąki papryki 500g mielonego mięsa indyczego olej do smażenia 2 ząbki czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, czerwona papryka, tymianek, oregano, cynamon, kmin rzymski duży batatami 1/2 kalafiora 2 marchewki szklanka czarnych oliwek 4-5 łyżek ajwaru lub pelatti(...)drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina cynamonu. Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe pelatti. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut

Pyry na Gaz
Lazania z mięsem mielonym 179

makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa. Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos beszamelowy(...)mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz płaty makaronu lasagne 200 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy mięso już nie będzie surowe dodać rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy,majeranek,liść laurowy i doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym 201

delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym. Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą ;) Spróbujcie :) Składniki:       0,5kg piersi z indyka 100g kaszy jaglanej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku cebula 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1 jajko po 1/2 łyżeczki czubrycy, ziół prowansalskich i bazylii sól.pieprz mąka ( do obtaczania) 400ml śmietany 18% pęczek(...)być więcej) kostka serka topionego 3-4 listki bazylii+1/2 łyżeczki suszonej sól,pieprz szczypta cukru Przygotowanie:     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso mielimy (możemy też poprosić o zmielenie mięsa w sklepie).  Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Indyka, kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz przyprawy mieszamy dokładnie. Formujemy kulki

ChilliJemy
Wołowe kotlety mielone zapiekane z serem i pomidorem 102

Kotlety robimy zazwyczaj z mięsa wieprzowego, ja zachęcam do spróbowania takich z mięsa wołowego. Kilka minut i gotowe:). 400g mięsa mielonego wołowego 100g tartego, żółtego sera 2 pomidory  sól, pieprz 1. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy do momentu aż mięso będzie dobrze się kleić. Wtedy formujemy kule, spłaszczamy je.  2. Gotowe

Szefowa kuchni
Sos boloński 181

Publikuję dziś przepis na domowy sos boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól(...)oliwek. Wykonanie: Marchewkę, cebulę i seler kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.   Warzywa posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe

paapilotkaa
Chili con carne 209

pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru Cebulę(...)rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu

Moje-pitraszenie
Kotlety mielone z marchewką 153

Kotlety mielone z marchewką SKŁADNIKI: 1 bułka kajzerka 400 g mięso mielone 1 jajko 1 cebula sól i pieprz tłuszcz 2 szt marchewka gotowana z rosołu bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać,cienko posiekać. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć(...)rosołu pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 282

czosnku - szczypta majeranku - sól - olej Na kapustę - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka czerwona - łyżka masła - pół pęczka koperku - pół łyżeczki czosnku mielonego - szczypta majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażoną cebulę, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką

Kuchnia z widokiem na ogród
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem 189

przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym  sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Składniki na 3-4 osoby : opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek,  ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą(...)beszamelowy : około 60 gr masła 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć

Gotowanie...to proste !
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 103

delikatnymi w smaku pulpetami. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania. Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka Składniki (6 pulpetów) 200g mięsa mielonego, wołowego 1 jajko 4 łyżki tartej bułki szczypta soli pieprz szczypta oregano odrobina majeranku mała cebula 200ml bulionu wołowego/warzywnego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)łyżka mąki 5 łyżek wody olej do smażenia Pulpety wołowe w sosie pomidorowym – przepis W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumieniły. Na patelnię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieprz 198

światowych, pieprz z Sumatry, z Penangu. Pieprz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, najlepiej w suchym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej kupować pieprz w ziarnach i mielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż mielony szybko wietrzeje. Pieprz Zastosowanie pieprzu w kuchni   Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe(...)rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki

Pomysłowa kuchnia
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 231

Niedawno prezentowałam pulpety w sosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto(...)przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła kuchni włoskiej - ok. 3 płaskie łyżeczki 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 sucha kajzerka mąka do panierowania

Czerwień i błękit