mięso mielone z makaronem - 2712 przepisów (strona:123/181)

Lasagne lazania z mięsem mielonym 148

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w

Tradycyjna Kuchnia
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 256

pół)wytrawnego białego wina garść świeżych liści szałwii + kilka do przybrania 1/2 łyżeczki soli + szczypta do gotowania makaronu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka masła z łyżeczką oliwy 1 łyżka oliwy do gotowania makaronu Instrukcje Filet z kurczaka tniemy na niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów (patrz zdjęcia), a następnie posypujemy je solą i pieprzem. Masło(...)całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy. W międzyczasie

Kulinarna Pokusa
Klopsiki z makaronem 132

drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy  ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru(...)papryczkę. Jak tylko zaczną się rumienić dodajemy posiekane listki bazylii ( lub suszoną). Czas na pomidory i ocet balsamiczny. Gotujemy i doprawiamy do smaku. Zostawiamy na małym ogniu. Klopsiki, makaron i sos: Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy klopsiki. Smażymy 10 min. aż zrobią się złociste z każdej strony. Kiedy klopsiki są gotowe

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 147

sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki(...)cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Cannelloni w sosie z ricotty 176

mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut(...)Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik

Słodkości i nie tylko
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 140

papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, mielone ziele angielskie, majeranek, sól pieprz) łyżka oleju/oliwy 2-3 łyżki śmietany kremówki 30% garść tartego sera (może być parmezan lub inny podobny) pieprz sól Do podania: tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) świeża bazylia Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została(...)błon i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go ulubionymi przyprawami. Na patelce rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażymy, uważając żeby nie spalić czosnku. Dorzucamy mięso i smażymy na rumiano. Następnie do mięsa dorzucamy pomidorki koktajlowe, szpinak i około 4 łyżki wody z makaronu. Całość przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż szpinak

PatiGotuje
Pikantna zupa na żeberkach, z kukurydzą, czerwoną fasolą i cukinią 171

mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę (dla lubiących bardzo ostre potrawy może być(...)przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia. Podawać z grubymi lanymi kluskami lub makaronem, ugotowanymi oddzielnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 193

makaronu z sosem . Nie, kotlety mielone nigdy nam się nie znudzą, zwłaszcza, że przyrządzam je za każdym razem inaczej jak kotlety mielone z suszonymi pomidorami . Mielone z sosem są najlepsze. Dzisiaj więc kolejny przepis na szybki sos do mielonych. Kotlety mielone Składniki: 15 kotletów 1,5 kg mielonego, 50/50 wołowo(...)łyżeczka białego pieprzu olej do smażenia Pokrój cebulę w kostkę. Dodaj czosnek i śmietankę. Zmiksuj mikserem. Dodaj przyprawy, suszone pomidory pokrojone w kostkę i oliwę. Zamieszaj, a następnie dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj 15 kotletów, u mnie każdy około 100 gram. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia

codojedzenia
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 218

TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa(...)mieszając.  Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów.  Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron gryczany z sosem pomidorowym 179

ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy  pomidory z puszki(...)przypalenia, sos powinien być gęsty  Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale  nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z  kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity.   Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu

Proste Potrawy
Gotuj i chudnij - sałatka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 175

pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego.Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie czy do pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. Smacznego! Składniki :* szklanka ugotowanego makaronu kolanka * filet(...)zielonego ogórka* garść czarnych oliwek* łyżka oliwy z oliwek* ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos :* pół dużego jogurtu naturalnego * 3 łyżki ketchupu * pieprz czarny świeżo mielony* szczypiorek  Przygotowanie :Połączyć wszystkie składniki sosu, odstawić na 20 minut do lodówki. Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą z oliwek. Można dodać czosnek, jeśli lubimy. Kurczaka pieczemy

Magiczne Życie Marty
Cannelloni w sosie z ricotty 123

mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne(...)Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy piekarnik ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Brokułowy slaw czyli sałatka z brokułami 182

wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Jest smaczna i prosta w przyrządzeniu. Zielona, zdrowa, pełna orzechów i rodzynek. Pyszna sałatka gdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy(...)przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić go gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się ze świeżym brokułem. Brokułowy slaw Składniki: na 2-3 porcje 1 brokuł, ok 400 g 100 g orzechów pekan lub włoskich 50 g rodzynek 1 mała

codojedzenia
Pulpety kurkowe z szynki 133

więcej pisać, trzeba spróbować. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z szynki 1 opakowanie kremowej zupy z kurek ( do gotowania ) Łyżka suszonych warzyw vegeta Sól Pieprz woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy ok 500 ml wody, dodajemy łyżkę suszonych warzywa. Bardzo lekko solimy(...)pulpetów. Całość również mieszamy. I gotujemy jeszcze około 5 minut. Pamiętajmy, że gdyby okazało się, że wyszło zbyt gęste, zawsze możemy dolać wody. Podajemy typowo z ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 200

najwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy w sumie(...)skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania były przepyszne! I z pewnością powinniśmy dać królikowi jeśli nie pierwszą to choć drugą szansę! Mięso jest cudowne - chude i bardzo uniwersalne

Plate of Joy
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 782

cielęcinę, ta sprawdzi się zdecydowanie lepiej, wystarczy szponder, aby zmienić smak rosołu, aby stał się on bardziej wyrazisty. Zasada nr 2 Wywar przygotowujemy zawsze na bazie zimnej wody.  Mięso zawsze umieszczamy w garnku z warzywami w zimnej wodzie, i gotujemy pomału na niedużym ogniu. Dzięki temu rosół jest klarowny. Jeśli na rosole powstają szumowiny pamiętaj aby je zebrać łyżką(...)dodawaj już gotowego mielonego pieprzu z torebki bo to zupełnie inny smak! Zasada nr 7 Makaron idealny! - przepis na taki znajdziesz TUTAJ .  Dobry rosół musi być z dobrym makaronem, no bo po co z byle jakim?! ;-) Nie ma nic lepszego, jak domowy makaron, ale jeśli nie chce ci się go robić to wybierz makaron z prawdziwego zdarzenia

SMYKWKUCHNI