mięso duszone - 8529 przepisów (strona:169/569)

Domowy sos bolognese z makaronem 113

oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę.Po chwili dodajemy mięso i wszystko podsmażamy, do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dusimy na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością oregano. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem

Smaki Natalii
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 135

PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem

Kulinarne Fantazje Marioli
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 141

tylko tyle, żeby delikatnie skórka pękła. Dodajemy do niech pomidory z puszki, cukier puder  i podsmażamy ok. 4 min od momentu zagotowania. Do mięsa dodajemy pomidory, pokrojoną w słupki paprykę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cząber, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy odsączoną

Moniki Smakołyki
Karkówka w sosie z suszonych pomidorów 170

pokroić w plastry, przyprawić i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Następnie obsmażyć z obu stron. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić. Dodać pokruszone suszone pomidory i gotować aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku (słodką papryką, solą, pieprzem i czosnkiem), zabielić słodką śmietanką. Mięso podałam z sałatką z buraczków

Czerwień i błękit
Pomidorowy gulasz z pieczarkami 155

kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby pokryły mięso do 3/4 wysokości, dodajemy  sos pomidorowy i dusimy tak 5-10 min. Pomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu, doprawiamy i podduzamy chwilkę, zagęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze

Idę coś wszamać
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 176

byłby za słony. Gotuj więc tylko kilka minut. Mi tak smakował, że wyjadałam go łyżką z garnka podczas przygotowywania. :) Z lekko przestudzonych roladek odwiń nici. Mięso wrzuć do gorącego sosu i pod przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw

Anioszek w kuchni
Gulasz wieprzowy z kaszą! :) 127

Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko zalewamy ciepłą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). Kiedy mięso będzie już miękkie uzupełniamy wodę, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie rozrabiamy mąkę. Do kubka wsypujemy 2 łyżki mąki

Magia jedzenia.
KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI 230

musi w daniu znajdować się mięso żeby był smaczny obiadek:) Moje danie to duszona papryka, pieczone cukinie, smażone pieczarki i kasza jaglana. To danie wystarczy dla dwóch osób. Zrobimy je w 20 minut. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 papryka 250 dkg pieczarek 1 cebula 1 szklanka kaszy jaglanej szczypiorek sól pieprz kurkuma 2 szklanki wody masło olej kokosowy Kaszę dokładnie

harrisa
Gotowane klopsy z szynki 155

imbir i cynamon - do smaku * szklanka rosołu Przygotowanie : Wszystkie składniki na klopsy dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i uformować kulki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z każdej strony, podlać szklanka rosołu i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i surówką

Magiczne Życie Marty
Kurczak faszerowany rukolą 135

dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
porcje kurczakowe z cebulą duszone... 139

zrumienić porcje, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć krótko ćwiartki obranych cebul włożyć do cebuli porcje kurczaka, wlać wodę, przyprawę w płynie i zagotować dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa podać na obiad z czym się lubi.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kuchenne abc - folia aluminiowa 203

witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem 156

czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, sól, pieprz i dusimy kolejne 10 minut. W tym czasie pomidory się rozgotują, a sos lekko zredukuje. Dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz powinien

Smak mojego domu
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 138

Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z jabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone

Dzieje kuchennej Wiewióry