mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:401/1172)

Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 168

rodzinną. Mięso jest miękkie, a sos wspaniale je uzupełnia. Kolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie). Składniki (na 3 – 4 osoby): 2 polędwiczki wieprzowe – ok. 600 gr. Ser gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią – ok. 100 gr. Białe wytrawne wino – pół szklanki(...)czasu, aż ser całkowicie się rozpuści, a całość zgęstnieje. Sposób podania: Wyjmujemy mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko

Patchwork
Szybki kurczak z cukinią i marchewką 149

Uwielbiam pieczonego kurczaka i pewnie nie jestem w tym temacie odosobniona. Zgadza się? Niestety klasyczny sposób jego przygotowywania już mi troszkę zbrzydł a czasu jak na lekarstwo. Wpadam do kuchni patrzę co mam pod ręką i okazuje się, że mam całkiem sporo! Poza kawałkami kurczaka nawijają się również cukinia i marchewka. W ten oto jakże prosty i przypadkowy sposób(...)natrzyj ulubioną przyprawą (możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub skomponować własną). Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i polej olejem. Dokładnie wymieszaj mięso tak, aby każda jego część była pokryta zarówno tłuszczem jak i przyprawami. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Spaghetti pieczone w pomidorach 399

dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente(...)Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Makarony , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu 673

Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu. 1 kg ugotowanego ryżu 1 kg ćwiartek z kurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA(...)Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :) RADA. To danie to sposób

https:KKuchniaMniam
Rolady z indyka z pieczarkami i "Ostatni list" 244

kawałki pieczarek, pasku papryki, 2 liście bazylii oraz łyżeczce mąki arachidowej. Zwinąć mięso w roladki. Spiąć wykałaczkami i oprószyć papryką w proszku. Roladki ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez kwadrans. Podawać z surówką i pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem usunąć wykałaczki. Niegdyś zaczytywałam się powieściami Marii Ulatowskiej . Przy okazji wyzwania u magdalenardo

Weekendy w domu i ogrodzie
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI 222

suchej patelni pestek dyni - 3 łyżki syropu z agawy, z palmy kokosowej lub klonowego, itp. - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) * włożyłam pestki do worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche

Smaczne Zdrowe
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 180

pieczony szczupak To jeden z największych drapieżników, naszych mazurskich jezior, który jest częstym i mile widzianym gościem, na moim stole. Pierwszy, z powodów mojego sentymentu do szczupaka, to ten że uwielbiam włóczyć się z wędziskiem, po okolicznych oczeretach i trzcinowiskach.  Szczupak nie jest bowiem rybą dla wędkarza leniwego, który rozłożywszy sprzęt, potrafi długimi godzinami, czekać na rybę(...)trudno dostępnych. Wysiłek ten, jest czasami wynagrodzony i w tedy w kuchni mogę przyrządzić szczupaka, na mój ulubiony sposób.  Piekę go wtedy, w aromatycznym czosnkowym maśle. Sposób ten pozwala zachować, całą naturalną delikatną strukturę rybiego mięsa, nadając mu jedynie soczystego, maślanego posmaku składniki dla czterech osób 1 szczupak o wadze do 1,5 kg 3-4 ząbki czosnki pół

Miód i pieprz
Pieczone młode ziemniaczki 1023

Pieczone młode ziemniaki Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy(...)Pomocna nam w tym będzie zwykła drewniana łyżka, na której układamy ziemniaka. Krawędzie łyżki uniemożliwią nam przecięcie ziemniaka do końca. Ziemniaki ponownie przepłukujemy, zapobiegnie to sklejaniu się plastrów podczas pieczenia. Blachę, bądź też inne naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ziemniaki.  Ziemniaki posolić, posypać rozmarynem i skropić oliwą - bądź też posmarować każdego ziemniaka pędzelkiem. Piekarnik

na moim stole...
Zawijana pierś z indyka ze słodką brzoskwinią 207

brak. Dlatego nadrabiam zaległości ! Tym bardziej, jak pisałam wcześniej miałam bardzo długą przerwę.. A warto podzielić się takim przepisem.. oj warto ! Mięsko wyszło soczyste, miękkie i było pieczone, więc zdrowe. Podawałam go z kaszą jęczmienną i sałatką warzywną. W sezonie letnim było w czym wybierać... Składniki 1 duża pierś z indyka 1 duża brzoskwinia 1 łyżeczka(...)przyprawą do drobiu, ziołami, solą i pieprzem. Brzoskwinię kroimy na mniejsze części i układamy wzdłuż mięsa. Zawijamy pomagając sobie wykałaczkami. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, polewamy łyżeczką oliwy bądź oleju posypujemy jeszcze trochę przyprawą do drobiu oraz kurdybankiem. Pieczemy około 30-40 minut. Smacznego

Justa próbuje gotować
Zupa z pieczonej cukinii… 193

Zima to u nas zdecydowanie sezon zup, gulaszy i wszelkich rozgrzewających dań, które przyjemnie zapełniają brzuszki po długim dniu w szkole, czy pracy lub godzinie na

brunetkawkuchni
Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina 345

Schabik suszony-tym razem nie wędzony,nie pieczony tylko dojrzewający-pycha.....uwielbiam tego typu wędliny,pierwszy raz przygotowywałam taką na święta i okazała się strzałem w dziesiątkę. przy tym nie jest droga w przygotowaniu,jedynie trzeba poświęcić jej 5 min co 36 godzin. ale efekt jest tego wart w 100% "Cukier i sól w przygotowaniu tych wędlin mają(...)kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 1 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 główka czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu 1 pończocha PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu

Swojskie jedzonko
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 152

posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć(...)plasterki czosnku.  Mięso zwinąć w roladę. Tak przygotowaną obwiązać sznurkiem kuchennym, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli. Po bokach rolady ułożyć pokrojone w paski papryki, cebulę pokrojoną w ćwiartki i rozdzieloną na pojedyncze kawałki. Warzywa

Stare Gary
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 186

piekarnika na grilla lub termoobieg na 200 C i pieczemy aż skórka będzie mocno przypieczona, prawie czarna. Taką paprykę wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorącą wkładamy do woreczka, zawiązujemy szczelnie i zostawiamy na ok. 10 min. (Nie wylewajcie wody, która pojawi się w woreczku tylko dodajcie ją do mięsa) Po tym czasie wyciągamy paprykę, obieramy ze skórki i kroimy w paski(...)dodajemy do mięsa, zalewamy 3 l wody i dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec doprawiamy do smaku. Zupa w obu wersjach jest pyszna. W wersji na szybko papryka jest bardziej chrupiąca i wyczuwalna a zupa jest rzadsza i lżejsza. Wersja “dopieszczona” ma głębszy smak, jest gęstsza i bardziej aksamitna. A ta pieczona papryka

Kulinarna Patilogia
Karkówka pieczona w rękawie foliowym. 243

przypaliło bo będzie gorzkie. Musicie obsmażyć mięso szybko. Zamknąć z jednej strony. Na patelnię wrzucić szalotkę i grzybki suszone. Chwilkę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z dna patelni połączyło się z wodą. Utworzy się pyszny sos. Wlać sos do rękawa i zamknąć drugą stronę rękawa foliowego. Potrząsnąć. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Schab parzony - łatwy przepis na aromatyczną domową wędlinę. 777

taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach, a z odrobiną przypraw mięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche i jednocześnie dające się łatwo kroić. Nie sposób mu się oprzeć :-) Zobacz też przepis

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania