mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:340/1172)

Stek z pieczonymi warzywami 334

Mięso jadam dwa-trzy razy w tygodniu. Kiedyś niemal codziennie, jednak mam wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle(...)miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny

Poezja smaku
Pasztet drobiowy z żurawiną 151

się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy z żurawiną   Składniki na 2 formy 11 x 11cm:   2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka(...)dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie

Smak mojej kuchni
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5660

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego(...)czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty,  jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku  do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
filet z kurczaka faszerowany fetą 189

przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą  i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut, pamiętając o tym by po pierwszych 10 minutach przesmarować wierzch mięsa odrobiną oliwy. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na grube plastry  i podajemy z  ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Soczysta karkówka z piekarnika 163

przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem . nacieramy marynatą mięso z każdej strony i odstawiamy na ok 12 godzin do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W drugim naczyniu nastawiamy do pieczenia ziemniaczki z oliwą i przyprawami. Pieczemy przez godzinę w temp 200 st, następnie odkrywamy oba naczynia i włączamy termoobieg

Gotowanie jest łatwe
Pieczona karkówka z jabłkami 241

rozpływa się w ustach, a to zasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej

Poezja smaku
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 145

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym 168

smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone.  Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka  4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka(...)pieprz, czosnek granulowany olej 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki na kotlety zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy duże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia. Kotlety pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. 2.  Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania

Szefowa kuchni
Kurczak pieczony 314

zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, na dno wlewamy ¾ szklanki wody i pieczemy przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu odstawiamy kurczaka na 10 minut i porcjujemy według uznania. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 175

oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce. Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji  kaczej. Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia. Zwiąż skrzydełka(...)spiekły się zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę. Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem. Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje

Gotuj Sam!
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą 190

oknem coraz cieplej, więc mięsa mi ostatnio nie w głowie.  Teraz często na naszym stole  goszczą różne sałatki. Składnikami, które idealnie będą się komponowały w sałatce są wszelkiego rodzaju pieczone warzywa. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek, dodać nieco octu balsamicznego i będzie pyszne ! Zapraszam więc na aromatyczną sałatkę z orientalną nutą

Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa z wieprzowiną i dużą ilością warzyw 238

Moja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem 151

bakłażan z zata'arem ,  pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa ,  pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z  obojętnością... Wszystko do czasu, aż koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona  z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka pieczona w plastrach czyli obiad po m(i)ęsku:) 348

Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać pokrojoną w cienkie piórka cebulką. 3. Keczup, majonez i musztardę dokładnie wymieszać. Polać mięsko.  4. Piec pod przykryciem ok 1h10min - 1h20min (w zależności od grubości mięsa w 180*C). Po tym czasie naczynie odkryć, posypać serem, a gdy się rozpuści wyłączyć grzanie i poczekać kilka minut żeby mięsko się "uspokoiło". Obiad po męsku

Kto ugości moich gości?
Kurczak w marynacie kokosowej... 181

Idealny do mrożenia, dlatego sprawdza się znakomicie, jako szybki obiad. Wystarczy zaplanować sobie wcześniej dodatki, wyjać porcję mięsa z zamrażarki i usmażyć już rozmrożone. Nam smakowało z pieczonymi ziemniakami i gotowana kukurydza, ale myślę, że sprawdzi się wspaniale na przykład z ziemniakami pureé i sałatka...  Przepis ze strony  Today Food , z której pochodzi również  kurczak(...)łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka brazowego cukru 1 duży zabek czosnku,  zmielony , lub drobno posiekany 1 łyżka imbiru,  zmielonego , lub posiekanego drobniutko sól, do smaku   Mięso oczyść z błonek, umyj, osusz i pokrój na plastry. Składniki marynaty roztrzep w misce. Włóż mięso i dokładnie wymieszaj. Jeśli planujesz zużyć danie do 24 godzin wstaw do lodówki, a jeśli

Lejdi of the house