mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:310/1172)

Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 232

Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. O samych Karaimach piszę niżej, a teraz wrócę do kibinów. To danie, które przypomina Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają(...)posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki drobiowe ze szparagami 151

rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina z natką i czosniem 133

rozpuszczenia cukru, wystudzić i włożyć do niej mięso na kilka godzin. Następnie przełożyć łopatkę do brytfanki i przyprawić, dodać rozgnieciony nożem czosnek. Piec ok 5 godz w 130 st C (góra - dół z pokrywką). Miękkie mięso wyjąć z stopionego tłuszczu, (oczywiście moi chłopcy polali sobie nim mięso)  rozdrobnić widelcem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i gotowe...... Smacznego

Gaździnka warzy
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 155

minuty z obu stron. Mięso musi zbrązowieć z wierzchu. Ja soliłam i doprawiłam pieprzem dopiero po usmażeniu a przed pieczeniem go w piekarniku. Więc jeśli chcecie zrobić tak samo jak ja, najpierw mięso obsmażcie a potem doprawcie a następnie włóżcie do piekarnika.Wsadzamy patelnię ze stekiem do środka nagrzanego piekarnika w 180 stopniach. (patelnia

Bon Appetit Małgorzaty
FIT PIZZA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI NA SPODZIE GRYCZANYM 80

filet z piersi kurczaka (120 g) - pieczarki (100 g) - cebula czerwona (50 g) - ser żółty - (100 g) - masło klarowane (5 g) - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować. Farsz: Cebulę, pieczarki i mięso drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym, dodać pieczarki i poddusić jeszcze chwilę. Przełożyć na talerz. Mięso podsmażyć, wymieszać z podsmażoną

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Keto gołąbki czyli jak nie zjeść za dużo węglowodanów w obiedzie 476

Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz mąka kokosowa(opcjonalnie) Przygotowanie : Gotuję wodę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 183

żeby docisnąć mięso do farszu i nadać mu ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu z obu stron , żeby porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr . Nie mieszamy , przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy około

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 146

grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę doprawiamy przyprawą do mięsa Każdą cebulę dzielimy na 4 części i oddzielamy pojedyncze warstwy, następnie(...)samą przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone na grillu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Aromatyczne żeberka wieprzowe 124

całą pewnością jeszcze kiedyś skorzystam z takiego "pomysłu na...", a właściwie zestawienia wykorzystanych w nim przypraw. Zwłaszcza że ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Aromatyczne żeberka Przygotuj rękaw do pieczenia, klipsy do zapięcia rękawa lub bawełnianą nitkę lub sznurek, dużą i mniejszą miskę, nóż i deskę do krojenia, naczynie żaroodporne lub brytfannę, łyżkę, ręczny młynek do kawy lub moździerz, ewentualnie praskę(...)przełóż żeberka. Natrzyj je dokładnie czosnkiem oraz przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie mięso obłóż piórkami cebuli i odstaw na mniej więcej 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso wraz całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Możesz dodać także troszkę wody. Rękaw dokładnie zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz przez

blog.moje-pasje.info
Wiosenna baba drożdżowa 147

dość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz.   Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać(...)cukru, otarta skórka z limonki.     Do uzyskania soku, użyłam 400g świeżego szpinaku. Można do tego celu użyć sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Sok można zrobić wieczorem na dzień przed pieczeniem i przechować w lodówce. Mąką mieszamy z rozmieszanymi drożdżami z mlekiem, sokiem ze szpinaku i żółtkami. Regulujemy ilość mleka z uwagi na wielkość żółtek i użytej mąki

Leśny Zakątek
Ziołowy kurczak z młodymi warzywami 114

estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe

wesoła kuchnia
Rillettes z gęsi 155

pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem

Wiem co jem
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 276

parzenia przygotowujemy z 0,8 kg mięsa. Zawartość zestawu: 1 szt.   Szynkowar Singiel   - Szynkowar idealny dla samotnych. Wymiary praski w.10 cm x sz.9 cm x dł.14,5 cm.. 1 szt.   Termometr analogowy   - Solidnie wykonany ze stali nierdzewnej do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu w czasie gotowania, pieczenia, smażenia itp. Termometr może pozostawać w piekarniku(...)słonecznego wybrzeża Morza Czarnego  1 szt.   Natura Smak John a 40 g   - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej  1 szt.   Natura Smak Szeherezada S a 40 g   - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą

Z Majeczką w kuchni
Karczek świąteczny -szybki obiadek 245

łyzeczki lubczyku 1 łyzeczka tymianku 1 lyzeczka estragonu 1/2 majeranku 1 lyzeczka oregano Po wymieszaniu nacierać każdy plaster mięsa, oprócz tego przygotować cebule pokrojoną w plastry. Mięso układamy w pojemniku żaroodpornym ,przekładając cebulą piec godzina 20 minut

Moje Wyroby
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 101

naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy resztę makaronu, sos z mięsem i na wszystko przysypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia sera. Smacznego! U mnie zapiekanka zniknęła w jeden dzień. Jest to dosyć prosty i w miarę tani przepis. U mnie

Jak u mamy
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem. 126

żółty,w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym. 5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę

Izabelawkuchni
Bitki Schabowe Zapiekane Z Warzywami I Pieczarkami 352

naczynia. 3. W 450 ml zimnej wody mieszamy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywka, sól, paprykę, przecier pomidorowy i całość zagotowujemy, następnie takim gorącym sosem zalewamy mięso z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Całość pieczemy w 190-200 stop przez 1 godzinę. Gotowa podajemy z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniaczkami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Pieczarki smażone do obiadu 218

Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka na puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą i mięsem 188

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Całą powierzchnię naczynia pokryć puree, wyłożyć kapustę, a przy ściankach dookoła naczynia na kapuście wycisnąć rozetki z reszty puree. Na środku wyłożyć mięso z cebulą i papryką. 5. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyk z indyka w marynacie z curry 145

składniki marynaty wymieszaj dokładnie, zalej mięso, wymieszaj dokładnie miskę z zamarynowanym mięsem odstaw na parę godzin do lodówki rozgrzej piekarnik na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso i pomidorki koktajlowe tak przygotowane szaszłyki piecz w 220 stopniach przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami, ja proponuję ryż, sałatkę z rukoli i sera fety oraz domowy sos czosnkowy Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 217

cebulowe z koprem. Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną

Moja Książka Kucharska
Pieczona polędwiczka wieprzowa z mozzarellą i szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi 139

plastrze szynki parmeńskiej na środku ułóż po plastrze mięsa na każdym plastrze połóż po plastrze mozzarelli zawiń mięso i mozzarellę w szynkę parmeńską przełóż tak przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego dołóż pomidorki koktajlowe piecz w piekarniku przez kwadrans podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą 971

zemy pod przykryciem ok oło 6 0 minut w temp. 180 C. Następnie jeszcze jakieś 15 minut bez przykrycia. Dla pewności najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, pieczemy je pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut. [caption id="attachment_7501" align="aligncenter" width="685"] Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą[/caption]   Zobacz inne dania ze schabem

e-PrzepisyKulinarne
FILETY A'LA PIZZA Z PIECZARKAMI 169

Każdego kotleta posmarować łyżeczką ketchupu.  4. Posypać każdy kawałek serem żółtym.  5. Pieczarki umyć, pokroić w plastry a następnie przełożyć na mięso.  6. Kotlety rozłożyć na papierze do pieczenia.  7. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 115

lubi się najbardziej lekkie wina czerwone i pije się do prawie każdego posiłku z winem. Pino noir jest pyszne z pieczonymi warzywami, pieczonym drobiem czy rybami i daniami, gdzie mięso połączono z owocami. Wine pairing to przecież wizja łączenia jedzenia z winem, żeby wydobyć “coś” jeszcze. Ma być nam przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii

Ugotowane pozamiatane
DROBIOWE ROLADKI Z SUSZONYMI OWOCAMI 99

Pierś z indyka/kurczaka rozbijamy na cienki płat. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na mięso układamy namoczone i pokrojone suszone owoce. A na sam wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Mięso zwijamy aby powstała roladka. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i układamy tam roladki. Pieczemy w temp. 170 st C do uzyskania złocistego koloru. Co 15 minut polewamy roladki sokiem jabłkowym pozostałym po namoczonych

Kuchnia w oparach
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 168

Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini burgery koreczki na dwa kęsy 142

bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. 2 Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy

Kuchnia Bazylii
Faszerowane ziemniaki po bałkańsku 175

smażymy jeszcze około 5 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Podgotowane ziemniaki dzielimy na pół, a każdą z połówek delikatnie wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wgłębienia wypełniamy mięsem i przykrywamy plasterkiem sera halloumi. Ziemniaki pieczemy w 180°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Smacznego Artykuł Faszerowane ziemniaki po bałkańsku pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 112

kroimy w około 5-7 mm plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa z pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez godzinę 20 minut. W tym czasie ścieramy ser na grubuch oczkach. Posypujemy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni

Lena Gotuje
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 232

zmięknie a następnie odcedzić. Cebulę obrać i posiekać drobno. Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego

Ola la LCHF
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 122

dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut.  Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 248

śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, pieprzem kajeńskim. Wymieszać powstały sos z 1/3 grojera i 1/2 parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać w dużej misce z mięsem, fasolą i sosem. Napełnić formę do pieczenia. Wymieszać tartą bułkę z pozostałym grojerem i parmezanem, posypać zapiekankę. Zapiekankę piec 20-30 minut grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Podawać. Przepis pochodzi

Zasmakuj Kuchni
Kacze udka 135

podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne. Na początku pieczemy około 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zapiekane piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami 117

pieprz papryka (opcjonalnie) Kurczaka umyć, oczyścić i ponacinać tak, aby powstały kieszonki. Przyprawić solą oraz pieprzem lub też papryką. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Nafaszerować mięso. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nałożyć plastry sera i piec dalej około 5 minut do rozpuszczenia.  Teraz zauważyłam w podobnym

Karola gotuje
Kurczak duszony w białym winie 139

patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C.  Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze na ok 10 min do pieca i gotowe.. smacznego

Gaździnka warzy
Mufinki z kurczaka 110

brzegi były cieńsze a środek grubszy. Doprawić i powkładać do foremek mufinkowych. Nafaszerować usmażonymi pieczarkami z cebulką, papryką, serem i natką pietruszki. Pozakładać brzegi mięsa na siebie i posmarować wierzch majonezem. Piec w temp 180 stopni przez 30-40 minut. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że tak naprawdę jako farsz posłużyć nam może wszystko co nam przyjdzie do głowy

Pieguskowa Kuchnia
Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 201

świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku możecie go całkiem pominąć. Polędwiczki przed panierowaniem marynowane są w mleku z octem (można zastąpić maślanką), dzięki czemu mięso jest kruche i delikatne. The post Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań 184

spróbować. Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu.   Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików na zimę :) Ketchup z cukinii

Kuchnia na wzgórzu
Ziemniaki pieczone i mizeria 176

Sezon na ogórki      Proste połączenie ziemniaków z mizerią, którym dotąd towarzyszyło mięso. Od tej pory zapominamy o kotlecie, pieczeni lub innym mięsnym elemencie obiadu.      Taki rodzaj sklerozy jest bardzo zdrowy i dzięki temu może ominąć nas prawdziwa skleroza na stare lata.      Korzystając z tej świadomej sklerozy proponuje przypomnieć sobie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Roladki z kurczaka z orzechami w cieście 151

duże, by przykryło mięso. Mięso układamy około 2 cm od brzegu ciasta, nakrywamy drugą częścią ciasta. Możemy również utworzyć warkocz z ciasta, instrukcję znajdziecie na Youtube. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki pieczemy około 40 minut w 190 stopniach, aż ciasto nabierze złotego koloru. SMACZNEGO! Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO.  Wykonany z wysokiej

Smak mojej kuchni
ZIELONA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ 171

Niezwykle prosta,wręcz banalna surówka- sałatka,która doskonale pasuje do pieczonego mięska. Świetnie sprawdzi się również do mięsa z grilla - serdecznie więc ją polecam. Składniki:   główka małej sałaty zielonej bądź połówka dużej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżki greckiego jogurtu Warzywa dokładnie umyć,osuszyć. Sałatkę pokroić w paski,rzodkiewkę w talarki,większe można

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 113

Dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Żurawina do mięsa na zimę 104

Uwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu i składników, ponieważ owoce doskonale i bardzo szybko żelują się. Składniki: (na 6 słoiczków 200 ml) 1 kg żurawiny 1 duże jabłko - najlepiej kwaskowate 500 g cukru 300 ml wody Żurawinę opłukać

Ze smakiem bez glutenu
Kurczak w śmietanie 163

powyżej wymienione , następnie bardzo dokładnie mieszam , kiedy mamy już gotową mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem , na 160 stopni około 80 minut , po tym czasie udka mamy gotowe go podania .      Smacznego

Mój Smak
Frankfurcki zielony sos 121

pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno ( szparagi, brokuły, kalafior ), filetów śledziowych.Do "F"szystkiego :P Składniki 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oleju 150 ml jogurtu 150 ml gęstej śmietany 1 mała cebula sok z jednej cytryny 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier 1 ogórek

R'n'G Kitchen
Jajka zapiekane w cieście francuskim 186

każdej kulce ułożyć ugotowane jajko, jajko lekko docisnąć aby dobrze przylegało do mięsa. Rogi ciasta francuskiego zebrać do góry i zlepić. Paczuski z jajkiem i mięsem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni, ok 25 minut, funkcja termoobieg

Monia miesza i gotuje
Wieprzowina z buraczkami 125

całości, listkami laurowymi i ziarenkami angielskimi, w tym samym czasie na patelnię wlać wino chwilkę trzymać na ogniu, aż wszystko się ładnie odklei - zalać tym mięso z odrobiną wody i włożyć do pieca na godzinkę w 150 st C (na ostatnie 9 min zwiększyć moc do 200 st C.  Buraki umyć i w skórkach ugotować do miękkości w osolonej

Gaździnka warzy
Obiad: Kotlet schabowy z buraczkami 154

odkwaszaczy organizmu są czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście:  Buraczki z bazylią  a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami też już się rozwodziliśmy. Przejrzyj bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany, a w to miejsce wprowadzisz większą porcje buraków to wynik produktów zasadowo- kwasowych

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
W domu: kurczak w sosie pomarańczowym 179

solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Z dużej pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Zalewamy mięso sosem i przykrywamy plasterkami małej pomarańczy. Pieczemy 50 minut. Smacznego

Kuchnia w biegu
szynka na obiad 159

Kawałek wieprzowiny, minimum pracy i maksimum smaku :) Bardzo przyjemny obiad, który smakował wszystkim :) Mięso płuczemy, osuszamy i przyprawiamy... ...potem chowamy do lodówki na noc lub nie :) ja piekłem od razu... Przed włożeniem do piekarnika nacinamy z góry żeby lepiej się upiekło :)... ...dla zatrzymania soków możemy jeszcze podsmażyć na patelni z każdej strony... Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy(...)tłuszczem z patelni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki... Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :) Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :) Smacznego

chleba naszego
ZAPIEKANE PLACUSZKI GRYCZANE Z MIĘSEM MIELONYM 154

oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam na wyłożoną blachę papierem do pieczenia. Piekę w 200 stopniach ok 15 min. Podaję z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Kurczak w maślance 133

pokrojonego w plastry Mięso umieszczamy w mocnej foliowej torbie (worku), dodajemy wszystkie składniki. Worek zawiązujemy dokładnie mieszamy by przyprawy dostały się do każdego z kawałków mięsa. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach przez 40 minut w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Artykuł Kurczak w maślance pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 115

inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj przepisy na tradycyjne potrawy Książka na pewno zachwyci fanów

kruche babeczki
Kurczak na soli - pieczony w całości 203

kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Gęś duszona w warzywach 126

wyobrażam sobie Święta Niepodległości bez podania na obiad gęsi. Ze względu na wysoki koszt i długość pieczenia czy duszenia gęsi nie przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia

Pobite gary Barbary
Kurczak na soli - pieczony w całości 399

kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą stronę i piec kolejne 45 minut Po wyjęciu z piecyka smacznie skwierczy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kaczka w jabłkach 162

taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem. Pierwsza ważna zasada, to pamiętajcie kaczkę piecze się dłużej niż inny drób. Kaczkę około 1,8 kg (tuszka) pieczemy około 2 godzin w temp 170- 180 stopni. Czasami warto też ten czas wydłużyć. Kaczkę

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka Makaronowa Z Mięsem I Brokułami 1311

zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy pierwszą warstwę makaronu, na to dajemy połowę mięsa mielonego, parę różyczek brokuła i polewamy wszystko odrobiną sosu. Następnie wykładamy resztę makaronu, pozostałe mięso oraz brokuł, całość polewamy reszta sosu. Pieczemy w 180-190 stopniach przez około 25-30 min     Inspiracja Tutaj

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką 103

plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 168

pół, na środku każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie z obu stron ponacinać nożyczkami brzegi ciasta (środek ma pozostać w całości). Paski ciasta zawijać na mięso na zakładkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

zadanie-gotowanie
Duszona karkówka z cebulką 165

ogniu, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra lub plastry i posypujemy nią mięso. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą, polewamy nim mięso i cebulę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 200 stopniach. Prawda że proste? A efekt zaskakująco dobry- soczyste, ale kruche mięsko rozpływa się w ustach

Aromatyczne Podróże
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 128

już niedzielę. Zdjęcia są robione w biegu, bo rozkładanie całego studia, gdy goście stoją w drzwiach nie wchodzi w grę :) Wszyscy członkowie naszej najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz

Posadzone i zjedzone
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 266

Kurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie

Wanilia i Kardamon
Pieczone nuggetsy z kurczaka 183

talerza, dodać olej i rozbełtać. Kawałki mięsa z kurczaka maczać a jajku i obtaczać w panierce. Jeśli lubicie dużo panierki, czynność wykonać dwa razy. Tak przygotowane mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. ******************* RADA: na blasze z kąskami kurczaka, możecie ułożyć  pokrojone w ćwiartki nieduże ziemniaki. Wówczas wyjmiecie

kolorowotorcikowo
Kacze udka 195

podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne. Na początku pieczemy około 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym 135

trawy trzcinowej łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso. Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut

R'n'G Kitchen
Schab faszerowany pieczarkami, papryką, groszkiem i serem 207

zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pieczarki, groszek i ser wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym lub serowym

Czerwień i błękit
Szybka sałatka z makaronem i grillowaną karkówką. 161

Witajcie :) zostaje Wam czasami mięso z grilla, plaster lub dwa, np pieczonej karkówki ? jeśli tak to mam dla Was propozycję szybkiej i pysznej sałatki. Do sałatki użyłam bezglutenowego makaronu kolanka Incol  które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola   4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone udka kurczaka w marynacie musztardowej 211

Już kiedyś podawałam przepis na pieczone udka kurczaka . Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej. Składniki: 4 udka kurczaka kilka ziemniaków słodka papryka mielona marynata: 4 łyżki musztardy 3 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie: Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę(...)przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną papryką. Udka piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym  z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około

Mama Gotuje
Udka z kurczaka marynowane w soi 189

Wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż mięso na blasze. Zachowaj marynatę do pędzlowania. Piecz kurczaka przez około godziny w zależnosci od wielkości udek. Pedzluj udka resztą marynaty. Podaj z kaszą, ryżem lub sałatką oraz z jogurtem doprawionym świeżą kolendrą, miodem

codojedzenia
Pieczona golonka z indyka 156

misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki.  Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony następnie dodajemy cebulę

Niezły Młynek
Barszcz ukraiński 183

następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około godzinkę

Kolizje Smaków
Pizza bianco ze szpinakiem 242

szpinakiem. Pizza bianco, a więc pizza z białym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka 10 g świeżych drożdży

codojedzenia
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 144

dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy

Moniki Smakołyki
Potrawy na Sylwestra 214

szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku

Codzienne Gotowanie
Tatar czyli befsztyk tatarski 153

skutkiem w niezliczonej ilości przybytków gastronomicznych, jest tylko i wyłącznie siekany. Wymaga to wprawnego posługiwania się nożem, ostrym nożem. Więc jeśli dacie mięso zmielone (dwa razy zmielone), nikt nie urwie wam głowy i nie pójdziecie do piekła. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa, ze względu na delikatny smak i miękkie mięso. Cena polędwicy w sklepach doprowadza do palpitacji, więc możecie

ladykitchen
Zapiekanka mięsna. 124

Połowę mięsa wykładamy w wysmarowanej masłem/margaryną tortownicy (24 cm średnicy) na mięso układamy ziemniaki posypujemy czosnkiem i papryką, kładziemy ser - potem drugą połowę mięsa, ziemniaki, ser posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut

Moje-pitraszenie
Pieczony schab peklowany 188

mięsa. 2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni. 3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Smacznego!!! Źródło: Z miłości do żywności

Kuchnia domowa Ani
Tarta z brokułami i kurczakiem 292

minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut

Gotowanie moimi oczami
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 127

plasterki marchewkę i pietruszkę. Warzywa również chwilę podsmażyłam. Wstawiłam do piekarnika udka i po około 20 minutach  dodałam warzywa i suszone owoce. Piekłam jeszcze wszystko około 30 minut aż mięso zrobiło się miękkie. SMACZNEGO

potrawyregionalne
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 128

przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować

Moja smaczna kuchnia
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 135

pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy tak długo aż skórka ściemnieje a mięso będzie odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu skrapiamy piwem. Gdyby się bardzo przypiekały a byłyby twarde można przykryć folią aluminiową. Podajemy z musztardą lub chrzanem

Smaki Ewy
Zapiekana wołowina 152

feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę dodałam cebulę i pomidory. Piekłam 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (góra i dół

ClauditteMissCooking
Nuggetsy z kurczaka light - pieczone w maślankowej marynacie 200

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki pokruszyć i panierować mięso, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową sałatką

Tradycyjna Kuchnia
Udziec jagnięcy długo pieczony 91

dnie garnka z pokrywką rozpalić jałowiec, aby się żarzył, nad nim ustawić ruszt, na którym ułożyć mięso. Przykryć szczelnie pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso oprószyć solą, włożyć do worka do pieczenia, włożyć rozmaryn. Zamknąć worek, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Piec 3-4 godziny (zależy od wielkości). Podawać w całości

królestwo garów
Genialny dżem & Relacja Kraków. 176

serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej(...)smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy

More food, love and dreams
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 168

wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze, bo i cały proces

Marder&Marder Manufacture
Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko 63

danie z kuchni francuskiej które chciałem zrobić od bardzo dawna. Łączy w sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa. Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina

Milion Smaków
Rolada drobiowa nadziana grzybami i ziołowym camembertem 251

przyprawą do mięsa, układamy suszone pomidory, grzyby z cebulką i ziołowy ser. Przykrywamy drugim płatem mięsa. Formujemy roladę (boki zakładamy do środka). Mięso posypujemy przyprawą do mięsa. Roladę szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Pyszne vegeburgery z ciecierzycy 185

ulubione przyprawy ja dodaje mieszankę ziół do dań wegetariańskich lub shoarme Przygotowanie : Wcześniej namoczoną ciecierzyce gotujemy do miękkości , następnie blendujemy (ja przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa) razem z suszonymi pomidorami i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 160 C aż się zarumienią , Często piekę je w niższej temperaturze nawet w 100 stopniach są wtedy delikatniejsze , ale mogą być zbyt miękkie , wtedy

zdrowa vege kuchnia
Żeberka w coli i miodzie. 209

rozgniecionym czosnkiem, miód, colę, ketchup dokładnie mieszamy, dodajemy żeberka, mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godz., następnie wraz z marynatą wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku około 1 godz. , aż mięso odchodzi od kości, podawać np. ze smażonymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Żeberka wieprzowe duszone. 270

ogniu dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać  mięso w sosie. Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami

O kuchni z uczuciem
Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych 178

przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką to propozycja dla tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków… i nie tylko. Smacznego. :)   Wydrukuj przepis The post Kotlety drobiowe w panierce

mojewypiekiinietylko
Karkówka suszona, z pończochy 409

Niedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje w przyprawach i zostawia do obsuszenia. Podaje się ją krojąc w jak najcieńsze plasterki, paski - im cieniej tym lepiej więc nie sugerujcie się tym co na zdjęciu. Po ususzeniu i rozkrojeniu najlepiej przechowywać

Smaczna Pyza
Pstrąg tęczowy łososiowy 179

Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet)  masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby  pomidory suszone w zalewie  sól, pieprz  makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)  Sos: 1/5 szklanki

upichcic
Karkówka 186

jeśli ktoś ma ochotę na ostrą karkówkę polecam wybrać ostrą) i na koniec plastry mięsa. Dalej to samo, czyli cebula, ketchup, karkówka i tak do wyczerpania mięsa. Na wierzchu pozostawiamy rozsmarowany ketchup.Karkówkę pieczemy nawet do 2 godzin w 200 stopniach, by była mięciutka, ale po około 1,5 godziny możecie sprawdzić, czy nie jest już gotowa

upichcic
Warzywa w roli głównej 206

....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa