mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:301/1172)

Pieczony łosoś - zapiekanka ekspresowa 114

Kiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry(...)oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól himalajska Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Do tego dania podałam sałatkę ze szparagami i pieczoną papryką

Cytryna&Co.
Spaghetti z domowym kebabem i mango 130

domu. Niekoniecznie musi być z mięsa baraniego, każde inne -odpowiednio doprawione - będzie doskonale smakować. Moją wersję kebaba z makaronem Lubella zrobisz dosłownie w 10 minut. Co więcej tak przygotowane mięso jest mega soczyste! A smak genialny - odpowiednio słodki, lekko słony, delikatnie kwaśny, posiadający zrównoważoną ostrość. 2 porcje: * wołowina - 300 g * makaron Lubella Spaghetti - 250 g * świeże mango - 1/2 szt. * oliwa(...)dokładnie wyrobić. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5mm, zakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 5 minut (sprawdzić widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango pokroić w kostkę oraz ugotować makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjąć mięso, a powstały tłuszcz odlać do miseczki. Musztardę, miód

Kraina Miodem Płynąca
Udka pieczone z ziemniakami 249

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to  pyszny i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy. Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste,  aromatyczne a skórka chrupiąca.  Udka z  ziemniakami podałam ze sałatką z papryki. Składniki: udka z kurczaka ziemniaki 3 średnie cebule słodka czerwona papryka czosnek granulowany ziola prowansalskie tymianek sól, pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć(...)wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do 2 miski wrzucić ziemniaki i cebulę wlać pozostałą marynatę, wymieszać dokładnie.  Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, ziemniaki i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 45 minut, po tym czasie zwiększyć do 200°C i piec jeszcze przez 15-20 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone żeberka z dzika. 184

marynatę i włożyć do niej pokrojone na porcje mięso ( ja włożyłam do rękawa ) - najlepiej na noc, pozostawić w chłodnym  miejscu Dnia następnego piekłam w piekarniku przez około 80 min. w temp. 180 -190 *C- mięso musi odchodzić od kości.                           Lampka dobrego wina będzie tu wskazana, smacznego

Proste Potrawy
Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami 162

delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami wypełniamy wnętrze mięsa, układamy w naczyniu żaroodpornym. Powstałym podczas smażenia płynem z pieczarek i miodu podlewamy mięso. Wokół układamy resztę pokrojonych pieczarek i marchewki (pokrojone w plastry). Całość pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 200*C. Pod koniec możemy odkryć mięso, aby zarumieniło się z zewnątrz

VioletoweKucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 165

używając tłuczka!) i rozpłaszczamy mięso ręką. Dzięki tak przygotowanemu mięsu nie musimy już potem, podczas duszenia, dodawać mąki, aby zagęścić sos. Sos, podczas pieczenia, trochę się zredukuje i jego konsystencja będzie w sam raz. Mniam:) Mięso doprawiamy pieprzem i papryką Rozgrzewamy (ale nie za bardzo) w większym garnku i na małym ogniu 2-3 łyżki oliwy z oliwek i nakładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 236

Ostatnio mam problem z jedzeniem mięsa, nie idzie mi w ogóle. Za to warzywa mogę jeść na potęgę ;D Pieczone cukinie z dipem z sera feta znalazłam na blogu Bo życie ma smak!!! Muszę przyznać, że dip jest świetny, ale bardziej smakuje mi z marchewkami, może dlatego że uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo

Czerwona Porzeczka
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami 156

spacer. Taszcząc, ciągnąc i popychając dobrnęłam z moimi darami lata do domu i opadłam na kanapę. Decyzja zapadła. Na obiad nieskomplikowana papryka faszerowana. Niech się piecze, a ja sobie zrobię kawkę. ;) Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami Składniki dla 4 osób: 5-6 różnokolorowych papryk (najlepiej wybrać takie o płaskim spodzie, żeby dał się postawić) 500 g mięsa mielonego(...)połówki, wyciąć zdrewniałą część, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wyrobić z jajami. Dodać kaszę, pokrojone pomidory i ser (odłożyć 4 łyżeczki do posypania wierzchu papryki), dobrze wymieszać. Na dnie naczynia do zapiekania rozprowadzić olej. Farszem wypełniać papryki, układać w przygotowanym naczyniu. Piec w 190°C przez 25 minut, następnie oprószyć serem, przykryć

Pełny talerz
Pieczone pałki kurczaka 225

Pieczone pałki kurczaka to pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, a skórka doskonale przyprawiona i zarumieniona. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie nam dużo czasu. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej lub rano. Potem wstawiamy do piekarnika, a obiad robi się praktycznie sam. Tak doprawione mięso możemy podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. 4 pałki kurczaka(...)mieszamy przyprawy z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno marynować się w lodówce przez kilka godzin. Zamarynowane pałki kurczaka wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W połowie pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego. W trakcie pieczenia możemy polać pałki kurczaka tłuszczem z dna naczynia

Dieta bez mleka
Pieczona łopatka faszerowana warzywami 174

pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 50g suszonych pomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso(...)składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 3. Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 106

wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie

królestwo garów
Perliczka pieczona na ruszcie 178

Bardzo przyjemny sposób na perliczkę. Tylko sól pieprz i trochę piwa. Masło wstrzyknięte w piersi zapobiegło wysuszeniu mięsa. Perliczka miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno  - nie wiem, czy nie lepsza!składniki1 perliczkagłówka czosnkusólpieprzpapryka (opcjonalnie)1/2 butelki piwa1 -2 łyżki stopionego masłaprzydatnestrzykawka z grubą igłąprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć(...)Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła. Smacznego

Stare Gary
Mięsko z patelni grillowej 140

mięsko było grillowane na patelni..było smaczne...dodatek przypraw jest idealnie skomponowany..ale jednak co mięsko pieczone na grillu na świeżym powietrzu to co innego..ale i na  takie mięsko przyjdzie jeszcze pora.. 1 kg dowolnego mięsa 30 g przyprawy do grilla 80 ml oleju 80 ml piwa lub wina Mięso pokroić w plastry.Składniki maceraty(...)kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych. Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu

Moje domowe kucharzenie
Pieczona pierś z kurczaka marynowana w jogurcie - wersja pikantna :) 210

otrzymujemy sześć kawałków ;) 3. Mieszamy dokładnie mięso z marynatą. Zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni (bez termoobiegu). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli zdecydujesz się na wersję z serem, po przełożeniu piersi do naczynia posyp je z wierzchu pokrojoną w kostkę

Kraina Tysiąca Smaków
Karkówka duszona z kapustą pekińską 263

kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa  . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego(...)dodać pokrojoną cebulę w piórka i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę pekińską, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką  i dodać pokrojoną paprykę konserwową. Dusić z dwie minuty i gotowe. karkówka duszona w kapuście pekińskiej

O kuchni z uczuciem
Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki 191

Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h na pieczenie warzyw, oprócz tego przygotowanie zajmuje mało czasu) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł (cenę dania można obniżyć wykorzystując krewetki koktajlowe zamiast tygrysich) Ta sałatka jest(...)łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż warzywa do pieca. Pilnuj czasu pieczenia: po 10 minutach wyciągnij brukselki. Ziemniaki słodkie pieką się 30-40 minut. Najwięcej czasu potrzebują buraki – około godziny. Krok 3 Wyciągnij warzywa do ostygnięcia. Krok 4 Rozmroź krewetki, jeśli są mrożone

Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 412

papryk usuwamy gniazda nasienne, odcinamy górną część, faszerujemy przygotowanym farszem i posypujemy resztą żółtego sera. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, układamy papryki i pieczemy około pół godziny. Smacznego! Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona peklowana szynka 145

obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie, jeszcze dacie radę przygotować na Święta smakowitą domową wędlinkę, powodzenia! :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Leszcz pieczony 167

ościstym ciele i chudym mięsie. Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz   doskonale nadaję się do  gotowania ,  duszenia ,  pieczenia czy zapiekania . Leszcz ma białe, chude mięso.  Ja mojego leszcze po prostu aromatycznie upiekę w brytfannie Toscana marki Florina , o której pisałam już  TUTAJ BRYTFANNA Składniki -leszcz -pomarańczowy vinaigrette - pieprz ziolowy(...)szczypiorek,sól morska. Na zewnątrz i w środku ryby. Polej oliwa z oliwek. Nałóż pokrywę na brytfannę Toscana i włóż do nagrzanego piekarnika , na 190 stopni, góra i dół. Piecz tak około pół godziny. Po czym wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze chwilkę w środku. Po czym wyłóż na talerz. Podawaj z chlebem, lub ziemniaczkami z piekarnika. Ryba upieczona

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po węgiersku – wędlina na kanapki 214

piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 75 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DOMOWA

Blog z Apetytem