mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:289/1172)

C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 177

wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CONFIT Z KACZKI 179

Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, a zarazem najprostszy i najlepszy sposób na przyrządzanie kaczych udek. Mięso nacieramy solą i przyprawami, odstawiamy do zamarynowania, a następnie długo pieczemy w niskiej temperaturze lub gotujemy w kaczym tłuszczu.  Na koniec można ustawić funkcję grill lub temperaturę 220 stopni C i w kilka minut zrumieniać skórkę. Za każdym razem otrzymujemy miękkie(...)rozpływające się w ustach mięso - niezwykle delikatne, pełne smaku i bardzo soczyste. Można je zjeść natychmiast po przygotowaniu lub pozostawić w naczyniu w którym się piekło/gotowało (po wystudzeniu przykryć i do 7 dni przechowywać w lodówce). Z czasem nabierze więcej smaku i będzie świetne na kanapki lub odgrzewania w piekarniku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 2 kacze udka PRZYPRAWY: sól

cool and minty
Golonka w kapuście pieczona 194

Wyłożyłam naczynie żaroodporne ugotowaną kapustą, a na niej poukładałam kawałki mięsa z golonki (obrane z kości). Przykryłam szklaną przykrywką i umieściłam w piekarniku. Po chwili zorientowałam się, że wywar obecny w niewielkiej ilości w naczyniu + zamknięte naczynie powodują, że golonki bardziej się gotują niż pieką, więc zdjęłam przykrycie i tak zostawiłam do końca pieczenia(...)już;) Gość: , 89-68-96-56.dynamic.chello.pl 2012/11/21 01:56:06 ja gotowałam 2 godziny i piekłam 40 minut i była gumowata,dlaczego? Gość: sowa_nie_sowa, agez150.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/11/21 17:46:22 Po takim czasie gotowania/pieczenia golonka powinna być ok, więc prawdopodobnie z mięsem coś było nie tak. Gumowatej nigdy nie uzyskałam, może być twarda najwyżej, jeśli za krótka obróbka

Zdrowa Kuchnia Sowy
Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 239

miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło(...)czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel na pół, jeśli są bardzo duże. Blanszuj

codojedzenia
Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 183

miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło(...)czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel na pół, jeśli są bardzo duże. Blanszuj

codojedzenia
Sernik mamy (tradycyjny) 137

śmietany cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia.  Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną.  Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy

Pyry na Gaz
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 225

Miałam polędwiczkę ale nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Wpadłam  na pomysł nadzienia,  zrobiłam ale jak  była w piekarniku to pomyślałam czy domownikom

Ala piecze i gotuje
Bułki z parówką i pieczarkami 368

nadziewanej pojawia się na moim blogu regularnie. Bardzo lubię żonglować tu składnikami nadzienia i sposobami przygotowania ciasta drożdżowego. Do tej pory były już: Bułka z parówką na drugie śniadanie Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką(...)oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek - używać parówek dobrej jakości, które maja ponad 90% mięsa 1 białko - do posmarowania bułek przed pieczeniem czarnuszka - do posypania bułek przed pieczeniem  Zaczyn Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając

Grunt to przepis!
Pieczeń z cukinii 200

pieczeń z cukinii jest mojego 100 % autorstwa i ręczę za niego- konsystencję ma idealną, smak idealny wyważony i co prawda od 4 lat nie jem mięsa, ale odniosłam wrażenie że przypomina w smaku pieczeń rzymską, zresztą moim domownicy to potwierdzili. Składniki na keksówkę : około 800 g cukinii 300 g kaszki jaglanej 1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki

greenscarf
Pieczeń wołowa duszona, czyli sprawdzony sposób na miękkie mięso wołowe 136

grilla. Mimo braku steków można było jednak bez problemu dostać pieczeń wołową, która ewidentnie nie cieszy się dużym powodzeniem. Powodów takiego stanu pewnie […] Artykuł Pieczeń wołowa duszona, czyli sprawdzony sposób na miękkie mięso wołowe pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 190

tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie kartofla. Składniki: Pieczony kurczak(...)Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich czosnek. Krok 6 Po półtorej godziny pieczenia wyciągnij kurczaka z piekarnika i przykryj

Niedzielny kucharz
Pieczony królik 2. 190

Wciąż najczęściej odwiedzanym przez Was wpisem jest przepis na pieczonego królika. Dziś podrzucam kolejny aromatyczny pomysł. Proponuję podać z łagodną w smaku sałatą. Składniki : tusza królika 4-5 łyżek oleju 1-2 łyżeczki soli pieprz mielony łyżeczka czerwonej czubrycy 5 ziaren ziela angielskiego Królika włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem i posypać przyprawami. Dorzucić zgniecione w palcach ziarna ziela(...)soczyste mięso). W środku tego czasu przewrócić królika, by w oleju poleżała dotychczasowa wierzchnia część. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Pół godziny przed wyjęciem odwrócić królika. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości.   Kawałki mięsa podawać z surówkami lub sałatkami, np. z surówką z marchwi, gotowaną marchewką, całymi pieczarkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada serowo – drobiowa 132

Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego! Post Rolada serowo – drobiowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Pasztet z kaczki z bakaliami 171

Bardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak .  Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, razem z suszoną żurawiną sparzmy gorącą wodą, dodajemy do masy i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremek aluminiowych i wyrównujemy wierzch maczając łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Rolada serowo – drobiowa 350

Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego! Post Rolada serowo – drobiowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni