Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 277diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia. Ja zdecydowałam się
peanutbuttermonster
Wołowina. Cydr. Gulasz wołowy z jabłkami i cydrem 268Miała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a
Smaczna Pyza
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej 210Często do pieczenia karkówki używam musztardy. Miód dodałam po zainspirowaniu się jedną z potraw pokazowych z "Kuchennych Rewolucji", po obejrzeniu jednej z powtórek. Efekt? Ciekawy, lekko
Pasja Smaku
Karczek na soli pod musztardą francuską 265Pyszny karczek pieczony metoda najprostsza na świecie, czyli na soli. Nie trzeba go przyprawiać do tego wytapia się z niego duża część tłuszczu i wsiąka
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażona miruna z warzywami 246Wielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 193oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienko. Przełożyć na blachę. Wyłożyć sos, mięso oraz cebulę. Posypać serem i piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym . W Wyzwaniu Blogerek i Blogerów wzięli udział : Paulina mojapasjasmaku.blogspot.com Monika papryczkaa.blogspot.com Magda - nie brała
Magiczne Życie Marty
Sos beszamelowy 258Idealny sos beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Warto urozmaicać nim swoje dania :) SOS BESZAMELOWY - kopiasta łyżka masła - kopiasta łyżka mąki - szklanka mleka - sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Masło roztopić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę energicznie mieszając. Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką
Zgrabne Gotowanie
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 232wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CONFIT Z KACZKI 219Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, a zarazem najprostszy i najlepszy sposób na przyrządzanie kaczych udek. Mięso nacieramy solą i przyprawami, odstawiamy do zamarynowania, a następnie długo pieczemy w niskiej temperaturze lub gotujemy w kaczym tłuszczu. Na koniec można ustawić funkcję grill lub temperaturę 220 stopni C i w kilka minut zrumieniać skórkę. Za każdym razem otrzymujemy miękkie(...)rozpływające się w ustach mięso - niezwykle delikatne, pełne smaku i bardzo soczyste. Można je zjeść natychmiast po przygotowaniu lub pozostawić w naczyniu w którym się piekło/gotowało (po wystudzeniu przykryć i do 7 dni przechowywać w lodówce). Z czasem nabierze więcej smaku i będzie świetne na kanapki lub odgrzewania w piekarniku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 2 kacze udka PRZYPRAWY: sól
cool and minty
Golonka w kapuście pieczona 248Wyłożyłam naczynie żaroodporne ugotowaną kapustą, a na niej poukładałam kawałki mięsa z golonki (obrane z kości). Przykryłam szklaną przykrywką i umieściłam w piekarniku. Po chwili zorientowałam się, że wywar obecny w niewielkiej ilości w naczyniu + zamknięte naczynie powodują, że golonki bardziej się gotują niż pieką, więc zdjęłam przykrycie i tak zostawiłam do końca pieczenia(...)już;) Gość: , 89-68-96-56.dynamic.chello.pl 2012/11/21 01:56:06 ja gotowałam 2 godziny i piekłam 40 minut i była gumowata,dlaczego? Gość: sowa_nie_sowa, agez150.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/11/21 17:46:22 Po takim czasie gotowania/pieczenia golonka powinna być ok, więc prawdopodobnie z mięsem coś było nie tak. Gumowatej nigdy nie uzyskałam, może być twarda najwyżej, jeśli za krótka obróbka
Zdrowa Kuchnia Sowy
Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 298miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło(...)czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel na pół, jeśli są bardzo duże. Blanszuj
codojedzenia
Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 240miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić na nie czasu i energii…Jednakże po dzisiejszym obiedzie zmieniłam zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło(...)czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij końcówki.Podziel na pół, jeśli są bardzo duże. Blanszuj
codojedzenia
Sernik mamy (tradycyjny) 176śmietany cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy
Pyry na Gaz
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 275Miałam polędwiczkę ale nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Wpadłam na pomysł nadzienia, zrobiłam ale jak była w piekarniku to pomyślałam czy domownikom
Ala piecze i gotuje