mielony - 2500 przepisów (strona:98/167)

Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone 301

Amaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości!Składniki na 4 porcje:250 g serka mascarpone100 g cukru pudru200 g śmietany 30%likier amaretto100

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 185

Składniki:800 g karpia zatorskiego70 g migdałów w płatkach1 jajkosólpieprz biały mielonyodrobina mąki50 ml oleju do smażeniaPuree z fasoli:250 g fasoli korczyńskiejgałązka tymianku2 ząbki czosnkusól

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 156

prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 201

przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing:  Wyciskamy

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 169

suchej patelniSos:saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiemsok z 2 limonek3 łyżeczki cukru brązowego4 łyżki sosu sojowego1 łyżka tartego imbirulistki posiekanej kolendry1 papryczka chilli pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 181

czerwonej porzeczkisok z 1/2 cytryny2 łyżki miodułyżeczka sosu tabascołyżka octu balsamicznegosólDodatkowo:2 jabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej  równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 217

marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi a'la matiasBliny:22 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli370 ml ciepłego mleka200 g mąki gryczanejmasło klarowane do smażeniaDo dekoracji:1 cytryna pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 163

żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6-7 dużych jabłek1/3 szklanki cukru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiegoszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli2 łyżki mąkiDodatkowo:1/4 łyżeczki płatków soli morskiejcukier perlisty1 roztrzepane jajkoPrzygotowanie:Solony karmel: W rondelku mieszamy wodę z cukrem i podgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 179

jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego(...)kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 186

panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie

Zainspirowana w kuchni
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 361

odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki.Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym

Smaczne Zdrowe
Sałatka brokułowa z makaronem 5446

duży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku- 1,5 szklanki makaronu penne- mały kubeczek jogurtu naturalnego- 4-5 łyżek majonezu- 2 ząbki czosnku- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól- olejPrzygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne pierniczki 253

ciastek różnej wielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej   i pszennej- 1/2 litra miodu- 2 płaskie łyżeczki sody- szczypta soli- półtorej torebki przyprawy do pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną

W poszukiwaniu inspiracji
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11496

gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż

Smaki Edyty
Śledzie po podlasku 755

ść porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki:3 filety śledziowe a’la matjas1 jajko1 cebulaŁyżka oleju lnianegoŁyżeczka koncentratu pomidorowego½ łyżeczka musztardyPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, ostra paprykaFilety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Filety odsączamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy

Kolizje Smaków